Ο Πειραματικός Θίασος Όπερας Λιγιουάν έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την παράσταση Η χήρα και ο γραμματιζούμενος, των Ουάν Ρενζιε και Γιοού Φένουεϊ.

Μια μαγική παράσταση, που αναδεικνύει τη μακρινή παράδοση της Όπερας Λιγιουάν (14ος αιώνας), αιφνιδιάζοντας με τη νεωτερικότητα της αφαιρετικής γραφής της.

 

Ο γέρος σύμβουλος Πένγκ καθώς διαισθάνεται ότι πλησιάζει η ώρα του θανάτου του ζητά από τον Ντόνγκ, το γραμματιζούμενο, να επιβλέπει τη νέα και όμορφη χήρα του, ώστε να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει πιστή σε εκείνον ακόμη και όταν δεν θα βρίσκεται πια στη ζωή.

Ο γραμματιζούμενος αποδέχεται την επιθυμία του Πενγκ ενώ επιπλέον αναλαμβάνει τη δέσμευση να τον επισκέπτεται στον τάφο του κάθε μήνα προκειμένου να του δίνει αναφορά για το τι κάνει η χήρα.

Ωστόσο μετά το θάνατο του Πενγκ και ενώ ο γραμματιζούμενος παραμένει πιστός στο λόγο του κατασκοπεύοντας τη νεαρή χήρα, ο έρωτας θα του χτυπήσει την πόρτα κάνοντας τα πράγματα πιο περίπλοκα…

Η χήρα κι ο γραμματιζούμενος είναι μια μαγική παράσταση που αναδεικνύει τη μακρινή παράδοση της Όπερας Λιγιουάν (14ος αιώνας) την ίδια ώρα που αιφνιδιάζει με τη νεωτερικότητα της. Ένα απλό και καθαρό σενάριο που δίνει τη δυνατότητα στους ηθοποιούς να αποδώσουν με συναίσθημα και χιούμορ μια ολοκληρωμένη  ιστορία.

 

Ο Πειραματικός Θίασος Όπερας Λιγιουάν ιδρύθηκε το 1953. Για πολλά χρόνια αφιερώθηκε στη διάσωση, έρευνα και ανάπτυξη της Όπερας Λιγιουάν, δηλαδή της όπερας που παίζεται σε μικρό οπερατικό κύκλο και έχει εγκωμιαστεί πολλές φορές από το εθνικό υπουργείο Πολιτισμού. Ο θίασος ανακάλυψε, ξανασυνέθεσε και ανέβασε αρκετά διάσημα σενάρια όπερας ενώ επισκέφθηκε την Ιταλία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και άλλες χώρες. Έχει αναπτύξει σχέσεις με αρκετά καλλιτεχνικά σχήματα και ερευνητές από πολλές χώρες του κόσμου και έχει κερδίσει ευρείας κλίμακας αναγνώριση.  

Σπουδαίοι Κινέζοι καλλιτέχνες αποδίδουν με λεπτότητα και δεξιοτεχνία τα αντικρουόμενα συναισθήματα της επιθυμίας και της συστολής, του έρωτα και της εχθρότητας• λόγος, τραγούδι,  δεκαοκτώ κωδικοποιημένες κινήσεις και μουσική Νanyin (μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO). Το κινέζικο θέατρο μπορεί να αποτελέσει μεγάλο μάθημα για τους Ευρωπαίους, έλεγε ο Μπρεχτ.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Zeng Jingping
Bοηθός σκηνοθέτριας: Zhang Chunji
Δραματουργός: Wang Renje
Σκηνογραφία: Lin Zhibin
Καλλιτεχνική συνεργάτις: Zhuang Jingru

Και οι μουσικοί:

Yan Zirong
You Yubin
He Jiayao
Zhao Yihui
Zhang Ziying
Wu Qiqiang
Li Zhihuang
Xu Peikun
Li Zhen
Huang Yufeng
Wu Yingying

Στα κινεζικά με ελληνικούς υπέρτιτλους

Διάρκεια: 120 λεπτά