Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Η χήρα και ο γραμματιζούμενος από τον Πειραματικό Θίασο Όπερας Λιγιουάν

Η χήρα και ο γραμματιζούμενος από τον Πειραματικό Θίασο Όπερας Λιγιουάν

Ο Πειραματικός Θίασος Όπερας Λιγιουάν έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την παράσταση Η χήρα και ο γραμματιζούμενος, των Ουάν Ρενζιε και Γιοού Φένουεϊ.


Μια μαγική παράσταση, που αναδεικνύει τη μακρινή παράδοση της Όπερας Λιγιουάν (14ος αιώνας), αιφνιδιάζοντας με τη νεωτερικότητα της αφαιρετικής γραφής της.

 

Ο γέρος σύμβουλος Πένγκ καθώς διαισθάνεται ότι πλησιάζει η ώρα του θανάτου του ζητά από τον Ντόνγκ, το γραμματιζούμενο, να επιβλέπει τη νέα και όμορφη χήρα του, ώστε να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει πιστή σε εκείνον ακόμη και όταν δεν θα βρίσκεται πια στη ζωή.

Ο γραμματιζούμενος αποδέχεται την επιθυμία του Πενγκ ενώ επιπλέον αναλαμβάνει τη δέσμευση να τον επισκέπτεται στον τάφο του κάθε μήνα προκειμένου να του δίνει αναφορά για το τι κάνει η χήρα.

Ωστόσο μετά το θάνατο του Πενγκ και ενώ ο γραμματιζούμενος παραμένει πιστός στο λόγο του κατασκοπεύοντας τη νεαρή χήρα, ο έρωτας θα του χτυπήσει την πόρτα κάνοντας τα πράγματα πιο περίπλοκα...

Η χήρα κι ο γραμματιζούμενος είναι μια μαγική παράσταση που αναδεικνύει τη μακρινή παράδοση της Όπερας Λιγιουάν (14ος αιώνας) την ίδια ώρα που αιφνιδιάζει με τη νεωτερικότητα της. Ένα απλό και καθαρό σενάριο που δίνει τη δυνατότητα στους ηθοποιούς να αποδώσουν με συναίσθημα και χιούμορ μια ολοκληρωμένη  ιστορία.

 

 

Ο Πειραματικός Θίασος Όπερας Λιγιουάν ιδρύθηκε το 1953. Για πολλά χρόνια αφιερώθηκε στη διάσωση, έρευνα και ανάπτυξη της Όπερας Λιγιουάν, δηλαδή της όπερας που παίζεται σε μικρό οπερατικό κύκλο και έχει εγκωμιαστεί πολλές φορές από το εθνικό υπουργείο Πολιτισμού. Ο θίασος ανακάλυψε, ξανασυνέθεσε και ανέβασε αρκετά διάσημα σενάρια όπερας ενώ επισκέφθηκε την Ιταλία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και άλλες χώρες. Έχει αναπτύξει σχέσεις με αρκετά καλλιτεχνικά σχήματα και ερευνητές από πολλές χώρες του κόσμου και έχει κερδίσει ευρείας κλίμακας αναγνώριση.  Σπουδαίοι Κινέζοι καλλιτέχνες αποδίδουν με λεπτότητα και δεξιοτεχνία τα αντικρουόμενα συναισθήματα της επιθυμίας και της συστολής, του έρωτα και της εχθρότητας• λόγος, τραγούδι,  δεκαοκτώ κωδικοποιημένες κινήσεις και μουσική Νanyin (μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO). Το κινέζικο θέατρο μπορεί να αποτελέσει μεγάλο μάθημα για τους Ευρωπαίους, έλεγε ο Μπρεχτ.


Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Zeng Jingping
Bοηθός σκηνοθέτριας: Zhang Chunji
Δραματουργός: Wang Renje
Σκηνογραφία: Lin Zhibin
Καλλιτεχνική συνεργάτις: Zhuang Jingru

 

Και οι μουσικοί:


Yan Zirong
You Yubin
He Jiayao
Zhao Yihui
Zhang Ziying
Wu Qiqiang
Li Zhihuang
Xu Peikun
Li Zhen
Huang Yufeng
Wu YingyingΣτα κινεζικά με ελληνικούς υπέρτιτλους

Διάρκεια: 120 λεπτά

Σχετικές ειδήσεις
Η δύναμη του σκότους, του Λέοντος Τολστόι στο Σύγχρονο Θέατρο
25.01.2017 10:31
Η Ομάδα Νάμα καταπιάνεται με ένα αριστούργημα του Λέοντος Τολστόι, άγνωστο στο αθηναϊκό κοινό, Η δύναμη του σκότους, που θα ανέβει από 12 Φεβρουαρίου 2017 στο Σύγχρονο Θέατρο από ένα εξαιρετικό θίασο.
Ο «Καλιγούλας» του Αλμπέρ Καμύ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
23.12.2016 16:25
Ο Καλιγούλας, το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Νόμπελ Αλμπέρ Καμύ, ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Knutsen, με το Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο, έναν πολυμελή θίασο εξαιρετικών ηθοποιών και πρωτότυπη μουσική live επί σκηνής από τον Blaine Reininger των Tuxedomoon.
Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή, των Ρήγα - Αποστόλου στο Θέατρο Ριάλτο
24.10.2016 12:03
Η παράσταση Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή, μία από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες της σύγχρονής θεατρικής Αθήνας, ξαναέρχεται δυναμικά φέτος το χειμώνα, στο ανακαινισμένο θέατρο Ριάλτο, με έναν μοναδικό-επετειακό θίασο να προσφέρει άφθονο καθαρό γέλιο και διασκέδαση.
Το κτήνος στο φεγγάρι του Ρ. Καλινόσκι στο Θέατρο Πέτρας
29.06.2016 16:24
Στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας, την Κυριακή 17/7/2016 στις 21:30 στο μικρό θέατρο Πέτρας (σκηνή Πήτερ Μπρουκ) θα παρουσιαστεί η παράσταση με τίτλο «το Κτήνος στο Φεγγάρι» του Ρ. Καλινόσκι, σε μετάφραση του Δημήτρη Τάρλοου από τον ερασιτεχνικό θίασο «Αρσαβίρ Καζαντζιάν» του Πολιτιστικού Σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Χαμαζκαΐν».
Outview Film Festival: Από τον Merce Cunningham στον Charles Atlas, την Wu Tsang και την Boychild
06.04.2016 11:55
Το φετινό Outview Film Festival επιχειρεί ένα θεματικό, πειραματικό αφιέρωμα, για τη διερεύνηση των πιο πρωτοποριακών τάσεων στη σύνδεση χορού – κίνησης – βίντεο – gender, εστιασμένο στην Αμερική, από το 1950 μέχρι σήμερα.