Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Next Step Quintet: Η ελληνική jazz σκηνή σήμερα

Next Step Quintet: Η ελληνική jazz σκηνή σήμερα

Εγκατασταθήκαμε στην Αθήνα το φθινόπωρο του 2011. Τότε ξεκινήσαμε και το Next Step Quintet. Δεν σκεφτήκαμε ποτέ τις δυσκολίες που υπήρχαν (και υπάρχουν), το μόνο που μας ενδιέφερε ήταν να παίξουμε μουσική . Κάναμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ευτυχώς υπήρχαν χώροι και άνθρωποι που στήριξαν πολύ αυτή την προσπάθεια, όχι μόνο τη δική μας, αλλά της τζαζ σκηνής γενικά. Το ίδιο πάνω κάτω γινότανε και στην εκπαίδευση και έτσι άρχισε να ξεπηδάει μια νεότερη γενιά με πολλή όρεξη και με καλύτερες προϋποθέσεις.


Το πρόβλημα αρχίζει όμως όταν οι άνθρωποι τείνουν προς την εξέλιξη, αλλά ο τόπος (και δεν μιλάμε μόνο για την χώρα μας) τείνει προς το αντίθετο. Τα μουσικά σχολεία υπολειτουργούν, οι οικογένειες δυσκολεύονται να στηρίξουν τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική, μουσικές σκηνές και χώροι που σεβάστηκαν και φιλοξένησαν όλη αυτή την προσπάθεια, όπως το Παράφωνο και το café Aλάβαστρον έκλεισαν εν όψει νέων νομοθεσιών και οικονομικής κρίσης.

Οι συνθήκες έχουν δυσκολέψει πολύ, αλλά για κάποιους λόγους γίνονται συνεχώς καινούργια πράγματα και το επίπεδο των μουσικών στη χώρα μας ανεβαίνει.
   

Jazz σκηνή στην Ελλάδα υπάρχει! Και υπάρχει χάρη στην ανάγκη των ανθρώπων για δημιουργία. Χάρη στην προσπάθεια (που τείνει να γίνει ανιδιοτελής) των ανθρώπων που πιστεύουν κάτι άλλο από αυτό που βλέπουμε καθημερινά γύρω μας. Ο ένας τροφοδοτεί τον άλλο. Δεν θα γινόταν τίποτα χωρίς την προσπάθεια των νέων μουσικών και χωρίς την στήριξη των παλιότερων. Είναι πολύ ενθαρρυντικό που μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση και με τα λιγοστά μέσα που διαθέτει η σκηνή στη χώρα μας βλέπουμε συνεχώς νέα και πολύ αξιόλογα projects, νέους ανθρώπους να αφιερώνονται στη μουσική και κυκλοφορίες δίσκων μέσα και έξω από την Ελλάδα!
 
Φανταστείτε τι θα γινόταν, αν ο τόπος μας ακολουθούσε την πορεία αυτών των ανθρώπων προς την εξέλιξη...

 
Info: Πέντε νέοι μουσικοί, συναντήθηκαν με αφετηρία την αγάπη τους για την jazz και κοινό προσανατολισμό τις μοντέρνες τάσεις της. Οι «The Next Step Quintet» έχουν ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις με τον φρέσκο τους ήχο και αποτελούν ένα από τα πιο ενεργά και ανερχόμενα γκρουπ της ελληνικής jazz σκηνής. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους, κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2013 από την Puzzlemusik, όταν ο μέσος όρος ηλικίας των μελών του κουιντέτου ήταν τα 25 χρόνια. Ήδη ετοιμάζουν το επόμενο άλμπουμ τους.  


* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 27

Σχετικές ειδήσεις
Αρης Γραικούσης: Στην δίνη της μουσικής με τους «Μουσικούς Συσχετισμούς»
05.05.2016 11:39
Στη μουσική μου πορεία, «συναντήθηκα» με όλους τους μεγάλους δασκάλους της μουσικής. Τρέχοντας με τα δάχτυλά μου στα πλήκτρα του πιάνου, συνομίλησα με όλους αυτούς τους εμπνευσμένους δημιουργούς, από τους Bach, Mozart και Beethoven, μέχρι τους Chopin, Ravel, Prokofiev. Οι «συναντήσεις» μου όμως με τους δημιουργούς συνεχίστηκαν και με τους νεότερους. Οι «Μουσικοί συσχετισμοί» απορρέουν μέσα απ’ αυτές τις συναντήσεις.
Echo Train: Κορεσμός στη μουσική και μια άλλη οπτική
22.04.2016 15:46
Μιλάνε χρόνια τώρα για κορεσμό στη μουσική, αλλά και γενικότερα στις τέχνες, στις συνήθειες, στις ιδέες. Αναρωτιέμαι αν αυτό όντως ισχύει ή θα έπρεπε να το δούμε μέσα απο ένα άλλο πρίσμα. Υπάρχει η τάση όταν ακούμε μια μουσική σήμερα να τη χαρακτηρίζουμε ανάλογα με το ποια δεκαετία μας θυμίζει ή σε ποια βασίζεται.
Παντελής Κυραμαργιός: Το άλμπουμ “Ως την άκρη της κλωστής” σηματοδοτεί την εκπλήρωση ενός ονείρου
06.04.2016 14:42
Από μικρός αγαπούσα τους θεματικούς δίσκους, εκείνους όπου στο βιβλιαράκι υπάρχει μια ιστορία και τα τραγούδια αποτελούν στην ουσία μια μουσική αφήγηση αυτής της ιστορίας. Η δημιουργία και κυκλοφορία του άλμπουμ “Ως την άκρη της κλωστής” σηματοδοτεί την εκπλήρωση ενός ονείρου. Στη συγκεκριμένη δουλειά έγινε η προσπάθεια το κάθε τραγούδι να στέκεται νοηματικά αυτόνομο.
Βαγγέλης Στεφανόπουλος: Πρώτα το μαθαίνεις και ύστερα το ξεχνάς
11.03.2016 16:55
Από όλα τα είδη μουσικής η τζαζ ίσως είναι το πιο ελεύθερο και αφηρημένο. Ο ερμηνευτής ή συνθέτης μπορεί να παίξει ή να γράψει ό, τι θέλει την στιγμή της έμπνευσης του χωρίς να δεσμεύεται από αυστηρούς κανόνες όπως στην κλασσική μουσική ή την ποπ (πολλοί δεν γνωρίζουν ότι και η ποπ μουσική έχει κανόνες και ίσως τους πιο αυστηρούς).
Θοδωρής Κότσυφας: Ελληνική jazz σκηνή...
24.02.2016 11:13
Ακούω ολοένα και συχνότερα αυτές τις λέξεις τα τελευταία χρόνια. "Ελληνική", "Τζαζ", "σκηνή".