Με την παράσταση «τσέπης» «Lysistrata project», που παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις Βρυξέλλες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Απρίλιο, θα συμμετέχει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Open Day του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, στις 25 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ. στο άνω φουαγέ του Θεάτρου.  

Το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών σε μία προσπάθεια ανάδειξης της Μονής καθώς και των φορέων που δραστηριοποιούνται στους χώρους της, διοργανώνει για πρώτη φορά μία ανοιχτή μέρα (Open Day) όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί και να γνωρίσει τους χώρους της Μονής Λαζαριστών.

Το “Lysistrata Project” είναι μια παράσταση «τσέπης», βασισμένη στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. Ο μύθος της Λυσιστράτης, ιδωμένος μέσα από το πρίσμα των σύγχρονων μορφών πολέμου και των συνεπειών τους ενσαρκώνεται στις φιγούρες τεσσάρων γυναικών, που ετοιμάζονται να καταλάβουν το Κοινοβούλιο και να απαιτήσουν να σταματήσει ο κάθε είδους πόλεμος.

Το έργο

Μέσα στην καρδιά του εικοσαετούς Πελοποννησιακού πολέμου, το 411 π.χ., ο Αριστοφάνης επινοεί τη Λυσιστράτη. Η ηρωίδα του ομώνυμου έργου του, συγκεντρώνει τις γυναίκες από όλες τις περιοχές της χώρας για να τους προτείνει ένα σχέδιο εξόδου από τον πόλεμο. Το σχέδιο που έχει συλλάβει η Λυσιστράτη, έχοντας σαν απώτερο στόχο την επίτευξη της ειρήνης, είναι διπλό. Από τη μια η σεξουαλική αποχή. Από την άλλη η κατάληψη του  δημοσίου ταμείου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ξετυλίγεται το κωμικό στοιχείο και η πολιτική διάσταση του έργου.  

Η Λυσιστράτη, αυτή η ιδεαλίστρια, στο έργο του Αριστοφάνη, καταφέρνει τελικά να πραγματοποιήσει το όνειρο της. Χάρη στο «λαμπερό και εύθραυστο» σχέδιο της ηρωίδας, στο τέλος του έργου η συμφιλίωση είναι ο μεγάλος νικητής. Με ποιον όμως συνδιαλέγεται η Λυσιστράτη, αν η πλοκή της κωμωδίας του Αριστοφάνη μεταφερθεί στην κάρδια της Ευρώπης; Ποιος είναι ο στόχος της μέσα στην έδρα του Κοινοβουλίου; Οι γυναίκες που καλεί θα μπορούσαν να είναι οι εκπρόσωποι των χωρών τις Μεσόγειου που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Και η ειρήνη που θέλει να επιβάλει είναι η αφύπνιση της συνείδησης τους. Και ο πόλεμος; Μήπως είναι αυτό που στέκεται πάνω από τα κεφάλια όλων μας και φοβόμαστε πότε θα ξεσπάσει;

Συντελεστές

Ελεύθερη απόδοση- Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Σοφία Παπαδοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Κουμανδράκη, Απόστολος Καραούλης
Ειδική συνεργάτης: Αμαλία Κοντογιάννη
(Ευχαριστούμε τη Θώμης Παπαδημητρίου για την ευγενική παραχώρηση μέρους των κοστουμιών της παράστασης)

Ηθοποιοί:
Λυσιστράτη: Γιολάντα Μπαλαούρα
Καλονίκη: Λουκία Βασιλείου
Μυρίνη: Ιωάννα Παγιατάκη
Λαμπιτώ: Μομώ Βλάχου

Το ΚΘΒΕ θα συμμετέχει με την παράσταση Lysistrata Project, ενώ παράλληλα θα υπάρχει σταντ με υλικό από τις εκδόσεις και τα είδη του πωλητηρίου προς πώληση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με όλους τους φορείς – εταίρους της Μονής Λαζαριστών.