Δράσεις και εκδηλώσεις εμπνευσμένες από τις συλλογές της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της δράσης «3 ζωγράφοι, 3 ιστορίες», διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας στο νέο κτίριο της Πινακοθήκης στο Μεταξουργείο την Παρασκευή 13 Ιουνίου, ώρα 19:00. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Γιώργου Μπουζιάνη.

Στη συγκεκριμένη δράση, θα προβληθεί η ταινία με τίτλο Ο χειμώνας είναι η εποχή μου, Γ. Μπουζιάνης 1885-1959 σε έρευνα –σενάριο- σκηνοθεσία Χαρίλαου Σισμάνη. Αξιοποιώντας αρχειακές πηγές και συλλογές έργων του ζωγράφου, σκιαγραφεί τη ζωή και την καλλιτεχνική διαδρομή του.

Η ταινία πρόσφατα, με απόφαση του Δ.Σ του Μουσείου Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη, ευγενώς παραχωρήθηκε για τα Αρχεία της Δημοτικής Πινακοθήκης για μελλοντική χρήση.

Πρόγραμμα Παρασκευής 13 Ιουνίου 2014
19:00–19:30: Παρουσίαση των έργων των 3 ζωγράφων από την Κάλλη Πετροχείλου, Έφορο της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων.
19:45–20:30: Προβολή της ταινίας « Ο χειμώνας είναι η εποχή μου, Γ. Μπουζιάνης 1885-1959». Έρευνα-σενάριο-σκηνοθεσία : Χαρίλαος Σισμάνης. Διάρκεια 40΄.
20:30–21:00: Συζήτηση

Η δράση 3 ζωγράφοι, 3 ιστορίες εμπνέεται από το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν», και θα διαρκέσει έως τις 30/6/2014. Για την υλοποίηση της δράσης πραγματοποιούνται ειδικές παρουσιάσεις από την Έφορο της Δημοτικής Πινακοθήκης, προβολές οπτικοακουστικού υλικού και ντοκιμαντέρ και ενδιαφέρουσες συναντήσεις.

Στόχος της δράσης «3 ζωγράφοι, 3 ιστορίες» είναι οι επισκέπτες να γνωρίσουν την ιστορία και τις συλλογές της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, με αφετηρία τους τρεις Έλληνες ζωγράφους , τον Σπύρο Παπαλουκά, τον Γιώργο Μπουζιάνη και Γιάννη Μόραλη. Τα έργα τους πλαισιώνονται από αρχειακό υλικό και προσεγγίζονται με ανθρωποκεντρική ματιά, για να αφηγηθούν ποικίλες ιστορίες: τι μαθαίνουμε για τη ζωή και το έργο των τριών αυτών ζωγράφων; Ποια ήταν η σχέση τους με την πόλη της Αθήνας; Πώς συνδέονται με την ιστορία της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων;