Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του Νίκου Σιδέρη με τίτλο Το κατά διαβόλου ευαγγέλιο: Πολιτική Ψυχολογία της Κρίσης.

Ποιοι ψυχολογικοί μηχανισμοί χαρακτηρίζουν την Ελλάδα της κρίσης, ειδικά στο πεδίο της Πολιτικής Ψυχολογίας; Ποια είναι η εσωτερική λογική του κυρίαρχου πολιτικο-μιντιακού λόγου; Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτού του λόγου στην ψυχική ζωή των ανθρώπων; Τι είναι το κατά Διαβόλου ευαγγέλιο; Τι σημαίνει ο Θρίαμβος του Θανάτου; Υπάρχει αντίδοτο για τέτοια αρνητικότητα;

Αντικείμενο αυτής της μελέτης είναι η Πολιτική Ψυχολογία της κρίσης. Σκοπός της δεν είναι να καταδικάσει ή να χαράξει πολιτικές. Αλλά να αναλύσει κριτικά, μέχρι τα έσχατα βάθη, το ψυχικό αντίκρισμα και τίμημα του κυρίαρχου πολιτικού λόγου. Και να συναγάγει τα πρακτικά συμπεράσματα αυτής της ανάλυσης. Παρέχοντας έτσι σε κάθε πολίτη εργαλεία και χώρο για να κατανοήσει βαθύτερα τη λογική της πολιτικής μας ζωής, συνεκτιμώντας τις ψυχικές διεργασίες που μετέχουν στην κρίση.

Προφανώς, η τελική αποτίμηση, καθώς και η απόφανση αν το εν λόγω ψυχικό τίμημα είναι ή δεν είναι αποδεκτό, αντιπροσωπεύει μια ανοιχτή κοινωνική συζήτηση. Και μία καίρια πολιτική τοποθέτηση. Η οποία είναι καλύτερα να πραγματοποιηθεί από ενήμερους πολίτες. Με επίγνωση. Με νηφαλιότητα. Με λογισμό και μ’ όνειρο. Και με αγάπη γι’ αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Ο Νίκος Σιδέρης γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές (ειδικότητα Ψυχιατρικής, Ιστορία, Νευροψυχολογία-Νευρογλωσσολογία). Είναι διδάκτωρ του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διδάσκων ψυχαναλυτής, μέλος της Ψυχαναλυτικής Σχολής του Στρασβούργου (ΕPS) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχανάλυσης (FEDEPSY). Διδάσκει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ το μάθημα «Αρχιτεκτονική και Ψυχανάλυση». Εργάζεται στην Αθήνα ως ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και οικογενειακός θεραπευτής. Έχει εκδώσει μελέτες, δοκίμια καθώς και ποίηση και πεζογραφία.