Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Bloomsday στο Φούρνο, Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό

Bloomsday στο Φούρνο, Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό

Ο Φούρνος, Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό γιορτάζει την ημέρα Blommsday στην Αθήνα, με εκδήλωση αφιερωμένη στο Τζέιμς Τζόυς, τη Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014.


Μια αίτηση δανείου σε γλώσσα ελληνική. Ο Τζέιμς Τζόυς γράφει. η τράπεζα. η Μαντώ Αραβαντινού διαβάζει. πόλεις του έρωτα. της κρίσης. σιωπές της εξορίας. ο Οδυσσέας πλάνητας στους δρόμους. νύχτες και μέρες στοιχειωμένες από την ύλη των μύθων. το πραγματικό. οι Λαιστρυγόνες τρώνε οστρακοειδή της κόκκινης όχθης. Τhe Red Bank.
 

Ο “Φούρνος, Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό” θα φιλοξενήσει την πρώτη συμμετοχή της Bloomsday στην Ελλάδα παρουσιάζοντας την ταινία  “The Red Bank. James Joyce: Τα Τετράδιά του, των Ελληνικών”, μια ποιητική ταινία της Βουβούλας Σκούρα βασισμένη στο πολυτροπικό κείμενο του Βαγγέλη Ιντζίδη.
 

Με αφορμή την προβολή του έργου, οι φίλοι ηθοποιοί Ευγενία Μαραγκού και Κωνσταντίνα Τάκαλου, θα διαβάσουν αποσπάσματα από κείμενα της Μαντώς Αραβαντινού, του Σάββα Μιχαήλ, του Κλαούντιο Μάγκρις, ένα διάλογο, ειδικά για την βραδυά μας, του Σπήλιου Αργυρόπουλου με την Μαρλένα Πολιτοπούλου, και από το βιβλίο του Richard Klein την “συμβουλή του Τζόυς για την διαφήμιση του βιβλίου του Ίταλο Σβέβο, Το Παράδοξον του Ζήνωνος”.
 

Ιδιαίτερα, για την Bloomsday, θα προβληθεί η συνέντευξη του Νάνου Βαλαωρίτη στην Ορσία Σοφρά, που αφορά κυρίως τη Μαντώ Αραβαντινού, την περίοδο που δουλεύει στο Παρίσι τα "Ελληνικά" του Τζόυς.
 

“The Red Bank. James Joyce: Τα Τετράδιά του, των Ελληνικών”,
Παραγωγή: Fantasia Audiovisual Productions

Με την Υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
           
 
*Bloomsday. Στον Οδυσσέα, ο Τζόυς περιγράφει μία μέρα από τη ζωή του κεντρικού του ήρωα, του Λεοπόλδου Μπλουμ. Και η μέρα αυτή είναι η 16η Ιουνίου 1904. Είναι η μέρα που ο Τζέιμς Τζόυς θα γνωρίσει τη Νόρα Μπάρνακλ και θα την ερωτευτεί παράφορα. Από το 1954, “η μέρα του Μπλουμ” [Bloomsday] γιορτάζεται σε πολλές χώρες του κόσμου.
 
http://jamesjoyce.ie / BLOOMSDAY WORLDWIDE

Σχετικές ειδήσεις
Το αρχαίο δράμα στο ΚΘΒΕ 1961-2016: Ένα ψηφιακό, διαδραστικό λεύκωμα δωρεάν για το θεατρόφιλο κοινό
20.07.2016 15:45
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αναλαμβάνει μια σημαντική πρωτοβουλία για τα ελληνικά δεδομένα στο χώρο του θεάτρου, με την έκδοση ενός ψηφιακού λευκώματος για έξυπνες συσκευές και υπολογιστές.
The choir/Η χορωδία της Τζένης Μαρκέτου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
22.06.2016 13:40
Στο πλαίσιο των βραδινών video art προβολών με τίτλο Fireflies in the Night Take Wing που φιλοξενούνται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου, προβάλλεται το βίντεο της Τζένης Μαρκέτου The choir/Η χορωδία, σε παραγωγή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος για το αφιέρωμα Εικόνες της κρίσης.
Η Ρωσία τιμώμενη χώρα στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
20.04.2016 16:32
Ένα ταξίδι στην Ιστορία, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό της Ρωσίας θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν οι επισκέπτες της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Τα μυστικά του Αθέατου Κόσμου στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου
07.04.2016 13:38
Τα μυστικά του Αθέατου Κόσμου, η νέα ταινία θόλου, έρχεται στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου από την Δευτέρα 11 Απριλίου 2016.

Batman v Superman σε παγκόσμια πρώτη προβολή στον Δημοτικό Κινηματογράφο “Απόλλωνα” στο Αίγιο
22.03.2016 17:06
Με την πολυαναμενόμενη σούπερ περιπέτεια “Batman v Superman – Η αυγή της δικαιοσύνης” και μάλιστα σε παγκόσμια πρώτη προβολή, συνεχίζεται το πρόγραμμα προβολών του Δημοτικού Κινηματογράφου “Απόλλων” στο Αίγιο, πάντα με τέλεια εικόνα και ψηφιακό ήχο.