Πανιά στο Αιγαίο άνοιξαν, ήδη από τις 31 Μαΐου, τα μουσικά σύνολα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ταξιδεύοντας σε έξη νησιά, όσα είναι και τα χρόνια συνεργασίας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με το πρόγραμμα «Άγονη Γραμμή Γόνιμη».

Οι φετινοί σταθμοί είναι στη Σχοινούσα (31/5-1/6), στο Καστελόριζο (2-4/6), στους Λειψούς (5/6),  στους Αρκιούς (6/6), στην Πάτμο (7-8/6) και στη Γαύδο.

Η αποστολή των μουσικών συνόλων είναι και φέτος διπλή: Να προσφέρουν στους μαθητές των ακριτικών νησιών δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια γνωριμίας με τη μουσική και τα όργανα μίας συμφωνικής ορχήστρας και να δώσουν συναυλίες, χωρίς εισιτήριο, μπροστά σ΄ένα κοινό για το οποίο  η ζωντανή σχέση με την συμφωνική μουσική ήταν μέχρι πρότινος απαγορευτική.

Η διαρκής επιδίωξη της Κ.Ο.Α. να αποδεικνύει ότι η μουσική δεν είναι μία πολυτέλεια προορισμένη μόνον για μυημένους ή προνομιούχους, αλλά ένα αγαθό στο οποίο μπορούν και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι, ήταν άλλωστε εξαρχής το βασικό κίνητρο για την συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Άγονη Γραμμή Γόνιμη».  Η συνεργασία έφερε την καλλιέργεια μιας αμφίδρομης σχέσης μεταξύ  της Ορχήστρας και των κατοίκων του ακριτικού Αιγαίου:  Εκείνοι είχαν την πρωτόγνωρη σε πολλές περιπτώσεις εμπειρία της «ζωντανής» ακρόασης έργων κλασικής μουσικής και αντιστοίχως οι μουσικοί το προνόμιο να ζήσουν μοναδικές, συγκινητικές στιγμές.  Και φυσικά το ταξίδι συνεχίζεται…

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ»

Το πρόγραμμα «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα στα απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου, συνεχίζεται και φέτος για όγδοη χρονιά, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και με την υποστήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της  Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.  

Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με τον δημιουργό και γενικό συντονιστή του, Στέφανο Νόλλα, είναι η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

Από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 100 δράσεις σε 25 νησιά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (έμφαση δίνεται ιδιαιτέρως στους μήνες πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου). Το πρόγραμμα του 2014 απλώνεται σε δέκα νησιά -Χάλκη, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Θηρασιά, Αρκιοί, Πάτμος, Λειψοί, Καστελόριζο, Κάρπαθος, Γαύδος.