Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ομαδική έκθεση των εικαστικών της Artion Galleries στη Σύρο

Ομαδική έκθεση των εικαστικών της Artion Galleries στη Σύρο

Η Artion Galleries παρουσιάζει μια έκθεση με έργα έξι εικαστικών στην αίθουσα τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη, στην Ερμούπολη της Σύρου.


Συμμετέχοντες είναι ο Θανάσης Λάλας, ο Πολύμερος, ο Γιώργος Σταθόπουλος, η Δανάη Μεγγρέλη, η Σταυρούλα Καζιάλε, και η Μαρίνα Κοράκη. Οι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα χαρακτηριστικά της δουλειάς τους από τις 6 μέχρι και τις 16 Ιουλίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 6 Ιουλίου, 19.30-21.30μμ, και είναι ανοιχτά προς το κοινό.

 
Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες:

Τα τελευταία 15 χρόνια, ο Θανάσης Λάλας έχει δημιουργήσει ένα δικό του βασίλειο με τις γνωστές φιγούρες που υπερασπίζουν τις μαγικές ικανότητες μετασχηματισμού της καλλιτεχνικής γλώσσας του. Χρησιμοποιώντας είτε παχιές πινελιές σε μεγάλες επιφάνειες διαφορετικών υφασμάτων ή πολύ λεπτές πένες, ζωγραφίζοντας ακόμα και σε μαντήλια, το έργο του εξακολουθεί να είναι εικονιστικό, αλλά και άκρως συμβολικό.

Ο Πολύμερος δημιουργεί έργα μέσα από μια μοναδική μικτή τεχνική με χαρτί, χαρτόνι, στόκο, λάδι, κερί, πηλό, μέταλλο, φύλλο χρυσού και φύλλα ασημιού. ‘Οπως σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Karl-Axel Johansson, «το έργο του Πολύμερου λειτουργεί σαν αγωγός προς το υποσυνείδητο. Με υπαινικτικές αναφορές στην αλληλουχία μικρόκοσμου και μακρόκοσμου, τα έργα του μεταβάλλονται, ρέουν, ζουν, εκπέμποντας μια υποβόσκουσα ένταση που γίνεται αντιληπτή όταν η εσωτερική διάθεση, το «άνοιγμα» του θεατή, το επιτρέπει.»

Ο Γιώργος Σταθόπουλος μέσα από τα έργα του προβάλει την ελληνικότητα και συνδυάζει υπερρεαλιστικά και εξπρεσιονιστικά στοιχεία σε μια απλοϊκή γραφή. Δημιουργεί γυναικείες φιγούρες μέσω ζωντανών και ζεστών χρωμάτων, πουλιά τα οποία λειτουργούν ως σύμβολο ελευθερίας και ελληνικότητας, και παρουσιάζει τη συντροφικότητα, την αγάπη και τον έρωτα
μέσα από τις εικόνες του που διαμορφώνουν ένα παραμύθι.
 
Η Δανάη Μεγγρέλη παίρνοντας ενέργεια από τον βυθό και έχοντας έναυσμα απλές καλοκαιρινές εικόνες, μας δείχνει τον κόσμο μέσα από το δικό της πρίσμα. Δημιουργεί με λάδια και ακρυλικά σε μουσαμά και είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του 2009.
 
Πεδίο έρευνάς της Σταυρούλας Καζιάλε είναι ο άνθρωπος, χωρίς την απαραίτητη παρουσία του στο έργο, και ανεξάντλητη πηγή έμπνευσής της η φύση. Σχολιάζει-συγκρίνει το εκτεθειμένο δημόσιο με τις εύθραυστες ιδιωτικές στιγμές, την κοινωνικότητα με την μοναξιά, επιλέγοντας μια μορφή-σύμβολο τη φωλιά, το κουκούλι, ένα προστατευμένο κοινό χώρο εσωτερίκευσης και λύτρωσης. Ελαφράδα και ασυμμετρία χαρακτηρίζουν τις οργανικές φόρμες που προκύπτουν από φτωχά, θερμά υλικά, όπως η γιούτα, το λινάρι, τα σιζάλ, το βαμβάκι. Στα διασταυρωμένα, πολλές φορές με πρωτόγονο τρόπο, νήματά της συναντώνται ιστορίες, εποχές, το χειροποίητο με το βιομηχανικό. Η Σταυρούλα είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Αφορμή των έργων της Μαρίνας Κοράκη είναι η πεταλούδα, σαν ψυχή ιδωμένη μέσα απ' το πέρασμα των αιώνων σε αρχαίους πολιτισμούς και θρησκείες, καθώς και ο παράδεισος ως το φωτεινό και αιώνιο σπίτι κάθε ψυχής, ενεργειακό κέντρο όπου η ψυχή επιστρέφει, αναγεννάτε και συνεχίζει τον κύκλο της ζωής στο άπειρο. Δημιουργεί με ακρυλικά και μεικτές τεχνικές σε μουσαμά και ξύλο και είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του 2006.


Επιμέλεια: Άνθεια Κώτση

 

Έργο φωτό: Πολύμερος

Σχετικές ειδήσεις
Έρως Ήρως: ομαδική εικαστική έκθεση στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου
08.02.2017 15:05
Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στις 19.00 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου η ομαδική εικαστική έκθεση Έρως Ήρως σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού και οργάνωση του Ιδρυτή του Μουσείου και συλλέκτη Κωστή Σχιζάκη
Επανεκκίνηση: έκθεση του Βαγγέλη Παππάς στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
21.10.2016 15:42
To Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, παρουσιάζει την έκθεση του Βαγγέλη Παππά με τίτλο “Επανεκκίνηση”.
Εκθέσεις Εργαστηρίων Εικαστικών Τεχνών του Δήμου Ηλιούπολης 2016
06.06.2016 12:28
Ο «Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Ηλιούπολης (Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ.) - Γρηγόρης Γρηγορίου» σας καλεί να παρευρεθείτε στην ετήσια Έκθεση των εικαστικών εργαστηρίων του.
Έκθεση της  Alina Teodorescu στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριντζή
02.06.2016 15:08
Από την Τετάρτη 8 Ιουνίου έως τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 η MLV ART Consultancy παρουσιάζει την έκθεση της Alina Teodorescu με τίτλο “Squirrels jump on the roofs of my eyes, and the threads of early light follow” στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριντζή, στην Κηφισιά.
«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΙΙ: Συγκατοίκηση»: Ομαδική έκθεση στην IANOS Αίθουσα Τέχνης
12.05.2016 11:47
Η ομαδική εικαστική έκθεση «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΙΙ: Συγκατοίκηση» που εγκαινιάζεται στην IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 στις 20.00, παρουσιάζει το έργο τεσσάρων νέων εικαστικών που "συγκατοίκησαν" στα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και αποφοίτησαν το 2015.