To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ο Ιανός, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ προβάλλουν κάθε Πέμπτη στις 22:30 στον Ιανό, ταινίες ντοκιμαντέρ, καλύπτοντας συνολικά ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, από αφιερώματα σε πρόσωπα, έως κοινωνικά, ιστορικά, επιστημονικά και οικολογικά ζητήματα.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάδειξη της σημασίας του ντοκιμαντέρ, αφού  αποτελεί σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης κινηματογραφίας και ένα μέσο αποτύπωσης του πραγματικού κόσμου. Ο κάθε δημιουργός χρησιμοποίει την  πραγματικότητα ως πρώτη ύλη, καταγράφοντάς τη χωρίς  υπερβολές, δίνοντας τη δυνατότητα στο θεατή να ενημερωθεί για ζητήματα που τον ενδιαφέρουν, να προβληματιστεί και να διδαχθεί από το παρελθόν, χρησιμοποιώντας τη γνώση που αποκτά, για να βελτιώσει το μέλλον του.

Ο κάθε μήνας περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ όχι μόνο πρόσφατης αλλά και παλιότερης παραγωγής καλύπτοντας μια ξεχωριστή θεματική ενότητα.

Η θεματική ενότητα του μήνα Ιουνίου συνεχίζει να είναι “Οι ταινίες των άλλων”. Ένας δημιουργός επιλέγει και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ ενός άλλου δημιουργού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Ιουνίου:

Πέμπτη 5/06/2014 στις 22:45

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ της Θέκλας Μαλάμου και της Αλεξάνδρας Σαλίμπα, Διάρκεια:19’,  2014. Παρουσιάζει ο Άγγελος Κοβότσος.

Εθελοντές καθηγητές μουσικής έχουν θέσει ως στόχο τους να προσφέρουν αφιλοκερδώς μαθήματα μουσικής σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που βασίζεται στην αλληλεγγύη και την ειλικρινή διάθεση για προσφορά, συσπειρώνοντας γύρω του ολοένα και περισσότερο κόσμο και λειτουργώντας με κανόνες διαφορετικούς από αυτούς που ξέραμε ως τώρα.

Ο ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ του Στάθη Γαλαζούλα, Διάρκεια: 34’, 2014. Παρουσιάζει ο Άγγελος Κοβότσος.

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, εμπνευστής της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος», στήνει την φορητή του κουζίνα σε διάφορα σημεία της Αθήνας και προσφέρει στους συνανθρώπους του τροφή, αλληλεγγύη, επικοινωνία και σεβασμό. Συνοδοιπόροι του σ’ αυτή τη διαδρομή, οι απλοί άνθρωποι που βοηθούν με όποιες δυνάμεις έχουν, προσφέροντας από το υστέρημά τους σ’ όσους το έχουν ανάγκη.

Πέμπτη 12/06/14 στις 22:30

ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  του Γιώργου Αυγερόπουλου, Διάρκεια: 65’, 2014. Παρουσιάζει η Ντέπυ Βρεττού.

Tο βράδυ της 11ης Ιουνίου του 2013, το τηλεοπτικό και το ραδιοφωνικό της σήμα ΕΡΤ κατέρρευσε, ρίχνοντας μαύρο στις οθόνες, και βόμβο στα FM. Το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης ήταν μια άνευ προηγουμένου πολιτική πράξη, που σόκαρε τους Έλληνες φέρνοντας στη μνήμη τους στιγμές από την σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας. Προκάλεσε επίσης διεθνή κατακραυγή. Γιατί η Δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ελλάδας έπρεπε να πεθάνει;

Πέμπτη 19/06/14 στις 22:30

ΚΑΝΑΡΙΝΙ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟ του Ρόι Σερ, Διάρκεια: 89’, 2011. Παρουσιάζει η Στέλα Αλισάνογλου.

Η Ρόζα Εσκενάζι τραγούδησε με τον ίδιο τρόπο που έζησε, με πάθος, φλόγα και αγάπη. Αυτή είναι η ιστορία τριών νέων μουσικών από την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ισραήλ, οι οποίοι ξεκίνησαν ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι, θέλοντας να αφηγηθούν, για πρώτη φορά μέσα από μια ταινία, την ιστορία της πιο γνωστής και αγαπητής στην Ελλάδα τραγουδίστριας του ρεμπέτικου.

Πέμπτη 26/06/14 στις 22:30

ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ  του Ανδρέα Σιαδήμα, Διάρκεια: 70’, 2013. Παρουσιάζει η Ελένη Χανδρινού.

Μουσική, Άνθρωποι, Περιβάλλον. Τρεις φίλοι δημιουργούν την ευτοπία τους, στο παραδοσιακό χωριό Άγιος Λαυρέντιος στο Πήλιο, το Μουσικό Χωριό. Με στόχο τη δημιουργία μιας παγκόσμιας μουσικής κοινότητας και όχημα το συλλογικό – συμβιωτικό καλλιτεχνικό βίωμα, η μουσική εκπαίδευση αναπτύσσεται πρωτοποριακά.