Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Μικροί μάρτυρες: performance στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Μικροί μάρτυρες: performance στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων παρουσιάζει για τρεις παραστάσεις, στις 7, 8 και 9 Ιουνίου 2014, την performance Μικροί Μάρτυρες.


9 επιθυμίες σκηνικής γραφής
9 αποσπάσματα ζωής
9 μαρτυρίες
9 ήρωες-θύματα της καθημερινότητας
9 αστικοί εφιάλτες αναζητούν το μύθο που τους ενώνει.

Η παράσταση Μικροί Μάρτυρες, αποτέλεσμα του τρίμηνου θεατρικού εργαστηρίου που έλαβε χώρα στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων υπό την επίβλεψη της Νίνας Ράπη (ομάδα συγγραφής) και της Χρύσας Καψούλη (ομάδα υποκριτικής).

Μια performance « εκ του μηδενός », που συμπυκνώνει τα υλικά της θεατρικής πράξης σε μια τελική χειρονομία.


Εξερευνώντας τη μικρή φόρμα

Τι μπορείς να πεις σε λίγα λεπτά;

Η μικρή φόρμα στο θέατρο είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Μέσα σε λίγα λεπτά καλείσαι να αναπτύξεις μια ιδέα, να δημιουργήσεις μια κατάσταση, έναν κόσμο. Συγγραφείς όπως ο Πίντερ, η Τσέρτσιλ, ο Μπέκετ, ο Μάρτιν Κριμπ, ο Μάμετ, ο Μπάρκερ έχουν αναπτύξει το είδος στο έπακρο. Για 3 μήνες, στο πλαίσιο του εργαστηρίου Το θέατρο "εκ του μηδενός", εννέα επίδοξοι συγγραφείς δοκιμάστηκαν στη μικρή φόρμα.

Ταυτόχρονα, μια ομάδα ηθοποιών δοκιμάστηκε σε νέες μεθόδους υποκριτικής, παίρνοντας μέρος στην ανάπτυξη των κειμένων και στη σκηνική τους πραγμάτωση.

Τα θέματα διαφέρουν: άτομα αντιμέτωπα με τον εαυτό τους, άτομα σε καταστάσεις εξουσίας και υποταγής ή αντίστασης, άτομα παγιδευμένα στο παρελθόν, άτομα που ψάχνουν λύσεις, έστω κι αν δεν τις βρίσκουν.

Οι μορφές επίσης διαφέρουν: θέατρο του παραλόγου, μαύρη κωμωδία , παρωδία, οικογενειακό δράμα, ψυχόδραμα, όλα δομημένα σε μια ενιαία παράσταση.


Ένα σεμινάριο “εκ του μηδενός”

Με το σεμινάριο «Το θέατρο εκ του μηδενός», η θεατρική συγγραφέας Νίνα Ράπη (Λονδίνο) και η σκηνοθέτις Χρύσα Καψούλη (Βερολίνο, Αθήνα) προτείνουν μια πρωτότυπη και ολοκληρωμένη εισαγωγή στη θεατρική δημιουργία.

Το σεμινάριο αποτελείται από δύο διακριτές ομάδες εργασίας (μια ομάδα συγγραφής, μια ομάδα υποκριτικής) οι οποίες, μετά από μια απαραίτητη προετοιμασία, λειτούργησαν σε συνδυασμό η μία με την άλλη: οι συμμετέχοντες στην ομάδα υποκριτικής δούλεψαν για τη σκηνή τα κείμενα που παρήγαγε η ομάδα συγγραφής, και οι συγγραφείς εξέλιξαν περαιτέρω τα κείμενά τους με βάση τη σκηνική τους επεξεργασία.

Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται με 3 παραστάσεις, στο ΚΕΤ, στις 7, 8 και 9 Ιουνίου.


Συντελεστές
Συγγραφική επιμέλεια: Νίνα Ράπη
Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη
Βοηθός σκηνοθέτη, φωτογραφία: Ζωή Μαντά
Συγγραφική ομάδα: Γιάννης Γιούλης, Ρούλα Ζουπανιώτη, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Κακαές, Λυδία Μητσοπούλου, Χρήστος Ναούμ, Άννα Πίγκου, Άννα Ρούσσου, Σταυρούλα Σουλοπούλου
Υποκριτική ομάδα: Ζέτα Αμπατζόγλου, Σπύρος Βάρελης, Βασιλική Γρέντζελου, Ευάγγελος Κοντομούς, Χρυσαυγή Λιακοπούλου, Εύη Μητσοπούλου, Μαριλένα Παπαδάκη, Μάγια Παπακώστα, Μαριάννα Παπαντωνίου, Γιάννης Τσαπαρέγκας

Σχετικές ειδήσεις
Play House, του Martin Crimp στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
13.02.2017 10:32
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων φιλοξενεί το έργο του Martin Crimp, Play House, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Μαργαρίτη.
Ελληνικό Θέατρο στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
04.01.2017 10:32
Το θεατρικό 2017 ξεκινά στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων με τρία έργα σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων του νεότερου, και όχι μόνο, ρεπερτορίου: το διήγημα μυστηρίου του Κ.Π. Καβάφη Εις το φως της ημέρας, το άπαικτο έργο του Αριστείδη Αντονά Ο Μηχανισμός του Δωματίου και το διήγημα της Ελεωνόρας Σταθοπούλου Εις Ελευθερίαν.
Ο μηχανισμός του δωματίου,  του Αριστείδη Αντονά στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
14.12.2016 11:31
Η νεοσύστατη ομάδα Apparatus επέλεξε ως εναρκτήρια δουλειά της, την παρουσίαση του άπαικτου θεατρικού έργου του Αριστείδη Αντονά, «Ο μηχανισμός του δωματίου». Η παράσταση θα παρουσιάζεται, σε σκηνοθεσία Βάσιας Χρονοπούλου, από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.
Childhood Reflections, ένα μουσικό έργο διάδρασης επί σκηνής στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
12.12.2016 15:46
Η Mαρία Πελεκάνου, ο Δημήτρης Αγαρτζίδης και η Δέσποινα Αναστάσογλου παρουσιάζουν στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων το έργο Childhood Reflections.
Εις το φως της ημέρας, του Kωνσταντίνου Καβάφη στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
08.12.2016 14:45
Η 33η δράση της Ομάδας Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ εστιάζει στο καβαφικό έργο και παρουσιάζει επί σκηνής και οθόνης το μοναδικό αφήγημα του αλεξανδρινού ποιητή Εις το φως της ημέρας. Μετά τα Ενετικά Τείχη Ηρακλείου και το Κάστρο της Άρτας, ο καβαφικός λόγος πλημμυρίζει το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (ΚΕΤ) στην Αθήνα από την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου και για δέκα παραστάσεις.