Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Μικροί μάρτυρες: performance στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Μικροί μάρτυρες: performance στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων παρουσιάζει για τρεις παραστάσεις, στις 7, 8 και 9 Ιουνίου 2014, την performance Μικροί Μάρτυρες.


9 επιθυμίες σκηνικής γραφής
9 αποσπάσματα ζωής
9 μαρτυρίες
9 ήρωες-θύματα της καθημερινότητας
9 αστικοί εφιάλτες αναζητούν το μύθο που τους ενώνει.

Η παράσταση Μικροί Μάρτυρες, αποτέλεσμα του τρίμηνου θεατρικού εργαστηρίου που έλαβε χώρα στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων υπό την επίβλεψη της Νίνας Ράπη (ομάδα συγγραφής) και της Χρύσας Καψούλη (ομάδα υποκριτικής).

Μια performance « εκ του μηδενός », που συμπυκνώνει τα υλικά της θεατρικής πράξης σε μια τελική χειρονομία.


Εξερευνώντας τη μικρή φόρμα

Τι μπορείς να πεις σε λίγα λεπτά;

Η μικρή φόρμα στο θέατρο είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Μέσα σε λίγα λεπτά καλείσαι να αναπτύξεις μια ιδέα, να δημιουργήσεις μια κατάσταση, έναν κόσμο. Συγγραφείς όπως ο Πίντερ, η Τσέρτσιλ, ο Μπέκετ, ο Μάρτιν Κριμπ, ο Μάμετ, ο Μπάρκερ έχουν αναπτύξει το είδος στο έπακρο. Για 3 μήνες, στο πλαίσιο του εργαστηρίου Το θέατρο "εκ του μηδενός", εννέα επίδοξοι συγγραφείς δοκιμάστηκαν στη μικρή φόρμα.

Ταυτόχρονα, μια ομάδα ηθοποιών δοκιμάστηκε σε νέες μεθόδους υποκριτικής, παίρνοντας μέρος στην ανάπτυξη των κειμένων και στη σκηνική τους πραγμάτωση.

Τα θέματα διαφέρουν: άτομα αντιμέτωπα με τον εαυτό τους, άτομα σε καταστάσεις εξουσίας και υποταγής ή αντίστασης, άτομα παγιδευμένα στο παρελθόν, άτομα που ψάχνουν λύσεις, έστω κι αν δεν τις βρίσκουν.

Οι μορφές επίσης διαφέρουν: θέατρο του παραλόγου, μαύρη κωμωδία , παρωδία, οικογενειακό δράμα, ψυχόδραμα, όλα δομημένα σε μια ενιαία παράσταση.


Ένα σεμινάριο “εκ του μηδενός”

Με το σεμινάριο «Το θέατρο εκ του μηδενός», η θεατρική συγγραφέας Νίνα Ράπη (Λονδίνο) και η σκηνοθέτις Χρύσα Καψούλη (Βερολίνο, Αθήνα) προτείνουν μια πρωτότυπη και ολοκληρωμένη εισαγωγή στη θεατρική δημιουργία.

Το σεμινάριο αποτελείται από δύο διακριτές ομάδες εργασίας (μια ομάδα συγγραφής, μια ομάδα υποκριτικής) οι οποίες, μετά από μια απαραίτητη προετοιμασία, λειτούργησαν σε συνδυασμό η μία με την άλλη: οι συμμετέχοντες στην ομάδα υποκριτικής δούλεψαν για τη σκηνή τα κείμενα που παρήγαγε η ομάδα συγγραφής, και οι συγγραφείς εξέλιξαν περαιτέρω τα κείμενά τους με βάση τη σκηνική τους επεξεργασία.

Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται με 3 παραστάσεις, στο ΚΕΤ, στις 7, 8 και 9 Ιουνίου.


Συντελεστές
Συγγραφική επιμέλεια: Νίνα Ράπη
Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη
Βοηθός σκηνοθέτη, φωτογραφία: Ζωή Μαντά
Συγγραφική ομάδα: Γιάννης Γιούλης, Ρούλα Ζουπανιώτη, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Κακαές, Λυδία Μητσοπούλου, Χρήστος Ναούμ, Άννα Πίγκου, Άννα Ρούσσου, Σταυρούλα Σουλοπούλου
Υποκριτική ομάδα: Ζέτα Αμπατζόγλου, Σπύρος Βάρελης, Βασιλική Γρέντζελου, Ευάγγελος Κοντομούς, Χρυσαυγή Λιακοπούλου, Εύη Μητσοπούλου, Μαριλένα Παπαδάκη, Μάγια Παπακώστα, Μαριάννα Παπαντωνίου, Γιάννης Τσαπαρέγκας

Σχετικές ειδήσεις
Στρατηγικές επιβίωσης, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
12.02.2016 11:26
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων μας προσκαλεί στην παράσταση Στρατηγικές επιβίωσης, σε σκηνοθεσία της Βίκυς Αδάμου, από τις 27 Φεβρουαρίου 2016.
Παραλήπτης Άγνωστος (Address Unknown) επιστρέφει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
05.02.2016 14:46
Το αριστούργημα της Kathrine Kressmann Taylor, Παραλήπτης Άγνωστος (Address Unknown), ανεβαίνει ξανά σε σκηνοθεσία και μετάφραση της Νάντιας Φώσκολου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.
Κόλχαας, του Χάινριχ φον Κλάιστ ξανά στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
20.01.2016 12:55
Μετά την ιδιαίτερα θερμή ανταπόκριση του κοινού, ο συγκλονιστικός μονόλογος του Νίκου Αλεξίου παρατείνεται για δεύτερη φορά, ξεκινώντας νέες παραστάσεις στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.
Η ιστορία του γερασμένου παιδιού, της Τζέννυ Έρπενμπεκ στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
20.11.2015 16:04
Στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων ανεβαίνει τον φετινό χειμώνα η θεατρική μεταφορά της εμβληματικής νουβέλας της Τζέννυ Έρπενμπεκ, Ιστορία του γερασμένου παιδιού.
Δαίμονας, της Μαρίας Ευσταθιάδη στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
20.11.2015 10:36
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων παρουσιάζει από τις 2 Δεκεμβρίου τον μονόλογο Δαίμονας, της Μαρίας Ευσταθιάδη, σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Αγγελίδη, με τη Μαριέττα Σπηλιοπούλου.