Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Zubin Mehta, για δύο συναυλίες στις 18 και 19 Ιουνίου 2014.

Μόλις πριν από ένα χρόνο ο Zubin Mehta προσέφερε στο κοινό του Μεγάρου, σε μια μοναδική βραδιά, δύο καταπληκτικές ερμηνείες διευθύνοντας τη Φιλαρμονική του Ισραήλ (Συμφωνία του Διός του Μότσαρτ και Πέμπτη του Μάλερ).

Ο μεγάλος σταρ του πόντιουμ επιστρέφει στην Αθήνα για να ερμηνεύσει αυτή τη φορά δύο τιτάνιες συμφωνίες: την Όγδοη του Μπρούκνερ (η τελευταία συμφωνία που ολοκλήρωσε ο συνθέτης) και τη Συμφωνία αρ. 2 («της Αναστάσεως») του Μάλερ.

– Anton Bruckner: Συμφωνία αρ. 8

Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ
Μουσική διεύθυνση: Zubin Mehta

Ο Ζούμπιν Μέτα γεννήθηκε στη Βομβάη το 1936 και δέχθηκε τις πρώτες μουσικές επιρροές από τον πατέρα του που ήταν διακεκριμένος βιολονίστας και ιδρυτής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βομβάης. Το 1954 πήγε στη Βιέννη όπου παρακολούθησε μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας στη Μουσική Ακαδημία με τον Χανς Σβαρόφσκι. Τέσσερα χρόνια αργότερα κέρδισε τον Διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας στο Λίβερπουλ, και βραβεύθηκε στη Θερινή Ακαδημία του Τάνγκλγουντ. Από το 1961 που ξεκίνησε την καριέρα του ως αρχιμουσικός συνεργάζεται με τη Φιλαρμονική της Βιέννης, του Βερολίνου και του Ισραήλ (το 2011 γιόρτασε πενήντα χρόνια συνεργασίας και με τις τρεις αυτές κορυφαίες ορχήστρες).

Διετέλεσε Μουσικός Διευθυντής της Συμφωνικής του Μόντρεαλ, της Φιλαρμονικής του Λος Άντζελες και της Κρατικής Όπερας της Βαυαρίας. Το 1969 διορίστηκε Μουσικός Σύμβουλος της Φιλαρμονικής του Ισραήλ και το 1977 έγινε Μουσικός Διευθυντής της ίδιας ορχήστρας. Το 1981 η Ορχήστρα τον τίμησε με τον τίτλο του Ισόβιου Μουσικού Διευθυντή. Το 1978 έγινε Μουσικός Διευθυντής της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης, θέση που διατήρησε για 13 χρόνια. Το 1985 διορίστηκε αρχιμουσικός της Ορχήστρας του Maggio Musicale Fiorentino στη Φλωρεντία.

Έχει διευθύνει όπερα στη Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, την Κρατική Όπερα της Βιέννης, το Κόβεντ Γκάρντεν, τη Σκάλα του Μιλάνου κ.α. Τον Οκτώβριο του 2006 διηύθυνε την εναρκτήρια παράσταση στο Palau de les Arts Reina Sofia στη Βαλένθια της Ισπανίας και από την ίδια χρονιά είναι Πρόεδρος του ετήσιου Φεστιβάλ της Μεσογείου στην ίδια πόλη.

Είναι μεγάλος ο κατάλογος των βραβείων και τιμητικών διακρίσεων που έχουν απονεμηθεί στον Ζούμπιν Μέτα. Έχει τιμηθεί με το “Nikisch-Ring” που του απένειμε ο Καρλ Μπαιμ, είναι επίτιμος πολίτης της Φλωρεντίας και του Τελ Αβίβ, επίτιμο μέλος της Κρατικής Όπερας της Βιέννης και της Βαυαρίας και του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής της Βιέννης. Τον Σεπτέμβριο του 2013 η Ινδική Κυβέρνηση του απένειμε το Βραβείο Ταγκόρ «για την πολιτιστική αρμονία», τίτλος που την προηγούμενη χρονιά είχε απονεμηθεί στον Ραβί Σανκάρ. Οι μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου τον έχουν ανακηρύξει επίτιμο μαέστρο ενώ έχει το δικό του αστέρι στο Hollywood Boulevard.

Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ

Η Φιλαρμονική του Ισραήλ ιδρύθηκε το 1936 από τον Μπρονισλάβ Χούμπερμαν και την εναρκτήρια συναυλία της (26 Δεκεμβρίου 1936) διηύθυνε ο Αρτούρο Τοσκανίνι. Η Ορχήστρα δίνει πολυάριθμες συναυλίες στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο. Ένας από τους σταθερούς στόχους της Φιλαρμονικής του Ισραήλ είναι να προβάλλει το έργο νέων ισραηλινών συνθετών.

Η Ορχήστρα έχει συνεργαστεί με σημαντικούς αρχιμουσικούς και σολίστ από όλο τον κόσμο, ενώ προσπαθεί παράλληλα να προωθεί ισραηλινούς διακεκριμένους καλλιτέχνες και νέα ταλέντα.

Το 1969 ο Ζούμπιν Μέτα πήρε τη θέση του Μουσικού Συμβούλου της Ορχήστρας και το 1977 έγινε Μουσικός της Διευθυντής. Το 1988 ο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν πήρε τον τίτλο του Επίτιμου Μαέστρου, το 1992 ο Κουρτ Μαζούρ ανακηρύχθηκε Επίτιμος Προσκεκλημένος Μαέστρος, ενώ το 2001/02 στη θέση του Μόνιμου Προσκεκλημένου Μαέστρου διορίστηκε ο Γιοέλ Λεβί.

Από την καλλιτεχνική περίοδο 2011-12 τη θέση του Προσκεκλημένου Μαέστρου έχει ο διάσημος ιταλός αρχιμουσικός Τζιαναντρέα Νοσέντα.

Η Ορχήστρα έχει απονείμει τον τίτλο του Ισόβιου Μουσικού Διευθυντή στον Ζούμπιν Μέτα.