Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών ο φωτογράφος Πάτροκλος Σκαφίδας παρουσιάζει τη δουλειά του σε μία έκθεση με τίτλο Αντένες, από τις 24 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου 2014.

Ο ουρανός είναι το κυρίαρχο στοιχείο της δουλειάς που παρουσιάζει ο φωτογράφος Πάτροκλος Σκαφίδας. Η ύπαρξή του δημιουργεί μια αίσθηση ελευθερίας που αμέσως περιορίζεται από τα στοιχεία που είναι “ενωμένα” με το έδαφος. Τα ηλεκτρικά καλώδια, τους σπάγκους των χαρταετών, τις στέγες. Η παρουσία φόρμας ή γεωμετρίας σε μια όχι απόλυτη έκφραση καθώς αυτή πολλές φορές σπάει από οργανικά σχήματα και, παρά το ότι αυτή η αντίστιξη υπάρχει, μένει σε ένα συνήθως μικρό μέρος του κάδρου, αφήνοντάς το κενό του ουρανού να επικρατεί.
 

«Το παράδοξο της πόλης, ήταν πάντα για μένα μια οπτική απειλή. Χρειαζόμουν μια διαφυγή από το ελληνικό αστικό τοπίο. Το μόνο μέρος που κατάφερα να αποδράσω ήταν προς τα επάνω. Σε μια “γκρίζα” ενδιάμεση ζώνη. Όπου δεν απομακρυνόμουν από το διώκτη μου αλλά κέρδιζα μια γνήσια επαφή με την ελευθερία. Τελειώνοντας αυτή τη σειρά συνειδητοποιώ ότι αρχίζω να συμβιβάζομαι, σχεδόν να συμπαθώ τις αστικές εικόνες και ό,τι αγγίζει τα σπασμένα πεζοδρόμια της πόλης και τον ορυμαγδό αταίριαστων ζωών που αν όμως κάνεις ένα βήμα πίσω, μπορούν να είναι αφηρημένες έννοιες κι αν κάνεις ένα ακόμη γίνονται χρώματα.»