Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Βασίλης Τσαμπρόπουλος - Metropolitan Symphony Orchestra of Athens: Προθεσμία αιτήσεων για μουσικούς

Βασίλης Τσαμπρόπουλος - Metropolitan Symphony Orchestra of Athens: Προθεσμία αιτήσεων για μουσικούς

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των μουσικών για τη συμμετοχή τους στη Metropolitan Symphony Orchestra of Athens που ιδρύει ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος λήγει στις 12 Ιουνίου 2014.

 

Ο πολύπλευρος καλλιτέχνης -πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης-, Βασίλης Τσαμπρόπουλος, ένας από τους ικανότερους κλασικούς ερμηνευτές, απευθύνει πρόσκληση για την ίδρυση νέας Συμφωνικής Ορχήστρας που θα ονομαστεί Metropolitan Symphony Orchestra of Athens:

 

«Χαρακτηριστικό της σημερινής μουσικής ζωής είναι η πελώρια ανάπτυξη των ατελείωτων αντιμουσικών θεωριών και μία αντίστοιχη υποχώρηση της αυθεντικής μουσικής παραγωγικής πράξης, που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο της καλλιτεχνικής και πνευματικής ευδαιμονίας κάθε πραγματικού μουσικού.

 

Η εικόνα του στοχαστή ειλικρινούς μουσικού που κάθεται μπροστά στο αναλόγιό του, αναμοχλεύοντας τα πάντα μέσα στο μυαλό του, για να εναρμονίσει την ψυχή του με την έμπνευση του δημιουργού, δείχνει στις μέρες μας αναχρονιστική, ανέφικτη ή ακόμα και ανούσια, όταν τα πάντα έχουν χαρακτηριστεί εκ προοιμίου ως στεγνή τεχνοκρατική σύμβαση έργου με όρους, κανόνες και δεσμεύσεις, πριν ακόμα η πρώτη νότα των οργάνων ηχήσει και το έργο γεννηθεί.

 

Σήμερα, τολμώ να προχωρήσω στην ίδρυση μιας νέας συμφωνικής ορχήστρας, πρεσβεύοντας πως η γνήσια τέχνη σημαίνει πάνω από όλα κατάφαση και όχι συνεχείς αρνήσεις, με προφάσεις λόγων άσχετων προς την αληθινή μουσική και την αληθινή ιδιότητα του μουσικού.

 

Στην Ελλάδα του 2014, νιώθω πως υπάρχουν ακόμα πολλοί άφθαρτοι μουσικοί με όραμα, αγάπη και βαθιά εσωτερική ανάγκη για πραγματική δημιουργία. Μουσικοί με πολυετή πείρα σκηνής και συναυλιών, μα και ταλαντούχοι μουσικοί της νέας γενιάς που θέλουν να νιώσουν ενεργά μέλη στο σώμα μιας συμφωνικής ορχήστρας.

 

Η προσπάθεια ίδρυσης της ορχήστρας ξεκινά έχοντας σαν βασικό όπλο τη μουσική ταυτότητα του ίδιου του συνόλου και το επίπεδο που θα ορίσει μέσα από το έργο και την καλλιτεχνική της πορεία. Αρχικά και σε πρώτη φάση, δεν υπάρχει κανένας μέγας χορηγός ή κάποιος κύκλος που θα ''λύσει'' με τους γνωστούς μαγικούς τρόπους όλα τα πιθανά προβλήματα. Υπάρχει όμως χώρος και πραγματική θέση για όσους πιστέψουν και με ακολουθήσουν σε αυτή την πρόσκληση. Η ιστορία ίδρυσης πολλών ορχηστρών έχει δείξει πως τα σημαντικότερα μουσικά σχήματα έχουν γεννηθεί μέσα σε ελάχιστες συνθήκες και προϋποθέσεις καλλιτεχνικής επιβίωσης. Καθένας ώριμα σκεπτόμενος μουσικός γνωρίζει πως εκ του ασφαλούς ούτε μια νότα δεν μπορεί να ηχήσει στο πεντάγραμμο.

 

Ικανοί αρχιμουσικοί υπάρχουν πολλοί σήμερα -πιθανώς περισσότεροι από προηγούμενες εποχές- αφού κι εδώ, όπως παντού, η τεχνική έχει ωριμάσει. Αρχιμουσικοί όμως που δεν ερμηνεύουν μόνο το "είναι" τους, αλλά επιλέγουν να υπηρετούν την πρόθεση του δημιουργού, ακολουθώντας, κατά το δυνατό, τη συνθετική του πορεία, υπάρχουν λίγοι. Εκεί επιδιώκω να ανήκω μουσικά ως μαέστρος.

 

Καλώ λοιπόν τους συναδέλφους μουσικούς που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν μαζί μου στο tsabropoulos@gmail.com. Η τελική επιλογή των μελών της ορχήστρας θα γίνει μετά από διαδικασία που θα ανακοινωθεί στο προσεχές διάστημα.

 

Πιστεύω στην ιδέα και νιώθω πως εκεί έξω υπάρχουν πολλοί όπως κι εγώ».

Βασίλης Τσαμπρόπουλος

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις αιτήσεις: tsabropoulos.weebly.com 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Μπετόβεν - Τσαλαχούρης: Ένας συναρπαστικός μουσικός διάλογος στο Μέγαρο Μουσικής
17.01.2017 14:26
Ένας μουσικός διάλογος ανάμεσα στο χτες και το σήμερα με τους μουσικούς της διάσημης πλέον Καμεράτα-ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη.
Σεμινάριο με τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο στο Χαλκηδόνιο Ωδείο
16.01.2017 12:36
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς, που έχει χαρακτηριστεί διεθνώς ως ένας από τους κορυφαίους ευρωπαίους πιανίστες της γενιάς του, ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, θα πραγματοποιήσει τριήμερο Σεμινάριο πιάνου την Παρασκευή 10, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου στο Χαλκηδόνιο Ωδείο της Μεταμόρφωσης (Σολωμού 56 ), που διοργανώνεται από το Χαλκηδόνιο Ωδείο και τη Metropolitan Symphony Orchestra of Athens.
Η Metropolitan Symphony Orchestra of Athens παρουσιάζει το φετινό της πρόγραμμα
25.10.2016 11:45
Στο θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή βραδιά παρουσίασης του νέου καλλιτεχνικού προγράμματος 2016-2017 της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό του αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου.
H Συμφωνική Ορχήστρα του Θιάσου Όπερας και Χοροδράματος της Κίνας στο Μέγαρο Μουσικής
23.09.2016 12:40
Tη μαγεία της κινεζικής μουσικής θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το φιλόμουσο κοινό που θα παρακολουθήσει τη μία και μοναδική συναυλία της περίφημης Συμφωνικής Ορχήστρας του Θιάσου Όπερας και Χοροδράματος της Κίνας (China Opera and Dance-Drama Theater Symphony Orchestra) την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στις 9:00 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή: Βασίλης Τσαμπρόπουλος και Νεκταρία Καραντζή σε Ευρωπαϊκή Περιοδεία
21.07.2016 15:38
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Νεκταρία Καραντζή παρουσιάζουν τη νέα διεθνή δισκογραφική παραγωγή “Eleison” και ετοιμάζονται για τη νέα καλοκαιρινή ευρωπαϊκή περιοδεία τους.