Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου
Το 5ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου έρχεται ανανεωμένο και δυναμικό από τις 13 ως τις 21 Μαΐου για να ταράξει και πάλι τα νερά και να δώσει μια άλλη διάσταση στο σινεμά όπως το ξέρουμε οι περισότεροι.

Το 5ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου έρχεται ανανεωμένο και δυναμικό από τις 13 ως τις 21 Μαΐου για να ταράξει και πάλι τα νερά και να δώσει μια άλλη διάσταση στο σινεμά όπως το ξέρουμε οι περισότεροι.

H φετινή διοργάνωση είναι συνέχεια μιας πρωτοβουλίας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος που οργανώνεται εδώ και τέσσερα χρόνια με στόχο την καθιέρωση ενός θεσμού που θα παρουσιάσει την πολυμορφία της κινηματογραφικής γραφής, και θα αποτελέσει το υπόστρωμα για την ανάπτυξη μίας νέας \"κινηματογραφοφιλίας\", με την προοπτική της μεταστέγασης της Ταινιοθήκης στο νέο της χώρο, στη Λαΐδα στον Κεραμεικό.

Οι φετινές εκδηλώσεις επικεντρώνονται στο εξής τρίπτυχο: Εκθεση της καταξιωμένης και πολύ σημαντικής αυστριακής εικαστικού, περφόρμερ και κινηματογραφίστριας Valie Export στον εκθεσιακό χώρο Ν.Κεσσανλής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως το Σάββατο 31 Μαΐου, θα γίνουν την Τετάρτη 14 Μαΐου.

Προβολές στον κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter, οι οποίες θα διαρκέσουν από την Τρίτη 13 Μαΐου έως Τετάρτη 21 Μαΐου.

Η τρίτη παράμετρος αφορά στις διαλέξεις των προσκεκλημένων και σε Στρογγυλή Τράπεζα. Συγκεκριμένα η Valie Export θα δώσει διάλεξη την Πέμπτη 15 Μαΐου (δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ο χώρος), η Laura Mulvey θα μιλήσει την Παρασκευή 16 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο-Εντευκτήριο \"Κωστής Παλαμάς\" του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ακαδημίας & Σίνα) στις 12:30, η Helke Sander τη Δευτέρα 19 Μαΐου στο Αμφιθέατρο Δρακοπούλου, Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 12:30, η Tami Williams την Τετάρτη 21 Μαΐου θα δώσει διάλεξη στο Αμφιθέατρο Δρακοπούλου, Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 12:30. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι τίτλοι των διαλέξεων.

Επίσης θα διοργανωθεί Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα \"Γέφυρες Ντοκιμαντέρ στην Νοτιοανατολική Ευρώπη\" την Τρίτη 20 Μαΐου, Αίθουσα Διαλέξεων ΕΣΗΕΑ.

Προσκεκλημένοι σκηνοθέτες του φεστιβάλ είναι οι: Valie Export, Helke Sander, Laura Mulvey, Udi Aloni, Nedzad Begovic, Srdjan Keca, ενώ οι Tami Williams, Mark-Paul Meyer, Miryam Charim είναι ανάμεσα στους επίσημους καλεσμένους των εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει , μεταξύ άλλων τις ενότητες \"Κορυφαίοι Δημιουργοί του Ολλανδικού Πειραματικού Κινηματογράφου\" , \"Ελληνίδες δημιουργοί\", \"Ελληνική πρωτοπορία\", \"Ταινίες Πειραματισμού από Νέους Ευρωπαίους Δημιουργούς\", καθώς και την ενότητα \"Ειδικές προβολές\".

Info
www.tainiothiki.gr/festivals/

Σχετικές ειδήσεις
Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο: Το μιούζικαλ La La Land απέσπασε το μεγάλο βραβείο του κοινού
19.09.2016 15:58
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο έφτασε για άλλη μια χρονιά στο τέλος του, με την απονομή των βραβείων την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, με οικοδεσπότες τον Piers Handling, διευθυντή του φεστιβάλ και την καλλιτεχνική διευθύντρια, Cameron Bailey.
Οι νικητές του 73ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας
12.09.2016 15:38
Η ταινία The Woman Who Left, το ασπρόμαυρο φιλμ του Φιλιππινέζου σκηνοθέτη Lav Diaz, είναι η μεγάλη νικήτρια στην 73η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, η οποία απέκτησε το Χρυσό Λιοντάρι.
Δύο μεγάλα βραβεία για το «Suntan» στα Φεστιβάλ Εδιμβούργου και Βρυξελλών
27.06.2016 10:42
Η ταινία «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου κατάφερε αποσπάσει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο διεθνές τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου και το Βραβείο της Επιτροπής Νέων στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Βρυξελλών.
Θερινό «Σινεμά με Θέα» από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
15.06.2016 12:32
Τη λειτουργία του θερινού κινηματογράφου «Σινεμά με Θέα», ο οποίος φιλοξενείται στην οροφή του νέου κτηρίου (Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, από τις 20 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου και από τις 29 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2016, παρουσίασαν την Τρίτη 14 Ιουνίου το βράδυ στους εκπροσώπους του Τύπου οι επικεφαλής των δύο συνεργαζόμενων φορέων, του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ).
Corbo, του Mathieu Denis στο 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
05.04.2016 13:38
Η καναδική ταινία που θα προβληθεί στο φετινό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου έχει τίτλο CORBO (2014) του γαλλοκαναδού Mathieu Denis ο οποίος υπογράφει το σενάριο και την σκηνοθεσία.