O IOSIF (Ιωσήφ Ιωσιφίδης) συμμετέχει στην έκθεση Σύγχρονου Εικαστικού Κοσμήματος «Symbols: Συμβολισμοί του σήμερα, θραύσματα στο αύριο», που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Σχεδιαστών Κοσμήματος (J.A.W.).

42 καλλιτέχνες – διακεκριμένοι σχεδιαστές δημιουργούν έναν διάλογο γύρω από σύγχρονους συμβολισμούς που με διάφορα υλικά και μέσα μορφοποιούνται σε κοσμήματα, αντιστέκονται στη φθορά που επιφέρει ο χρόνος και καταφθάνουν ως θραύσματα στο μέλλον, μεταφέροντας κωδικοποιημένες πληροφορίες – σύμβολα της εποχής μας. Το παρελθόν επανερμηνεύεται, το παρόν καταγράφεται και τα μηνύματα μεταβαίνουν στο μέλλον με οδηγό την έμπνευση και μέσο την Τέχνη!

Ο IOSIF επιλέγει να στείλει στο μέλλον το Complex: ένα κόσμημα που αποτυπώνει τη σύγχρονη εποχή σαν ένα πλέγμα, ένα πολυσύνθετο σύνολο βιομηχανικής προόδου και τεχνολογικών εξελίξεων, που κινεί την καθημερινότητα. Αυτό το πλαίσιο, που έδωσε αρχικά υποσχέσεις για καλύτερη ποιότητα ζωής, για περισσότερο ελεύθερο χρόνο, για μεγαλύτερη διάθεση δημιουργίας, εγκλώβισε μέσα του τον άνθρωπο. Τον απόκοψε από τη φύση, την ανθρώπινη επαφή και τον έκανε τμήμα του, τον παγίδεψε στα γρανάζια, καταπιέζοντας τις αληθινές επιθυμίες του και προβάλλοντας νέες, περισσότερο υλικές.  Το Complex με τη διττή του έννοια του αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό. Αλλά ο IOSIF βλέπει και την ελπίδα: ο άνθρωπος, μια μικρή κόκκινη κουκκίδα, μια καρδιά που πάλλεται, σκαρφαλώνει στην κορυφή του πλέγματος αναζητώντας την απελευθέρωση.

Ο Iωσήφ Ιωσηφίδης δημιουργεί ασημένια και χρυσά χειροποίητα κοσμήματα από το 1986 και αποκτά σύντομα δυναμική παρουσία στον χώρο του κοσμήματος, η οποία γίνεται συνώνυμη της έμπνευσης, της αισθητικής και της πολύτιμης δημιουργίας. Εξειδικεύεται σε ιδιαίτερες τεχνικές κατασκευής κοσμημάτων και είναι ο πρώτος που επανέφερε στο προσκήνιο την παραδοσιακή τεχνική του σμάλτου.  

Η φιλοσοφία του είναι η εμμονή στην ποιότητα και στη μοναδικότητα του σχεδιασμού των κοσμημάτων που υπογράφει.

Διοργάνωση: Ένωση Ελλήνων Σχεδιαστών Κοσμήματος (Jewellry Art Workers – J.A.W.)