Μία από τις σημαντικότερες Ορχήστρες δωματίου της Σκανδιναβίας, την Σουηδική Musica Vitae, θα φιλοξενήσει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Φεστιβάλ “Συμφωνία” Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού, την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014, σε έργα Βιβάλντι, Γκρήγκ, Πιατσόλα και Σκαλκώτα, με σολίστ δύο βιρτουόζους καλλιτέχνες, τον Ισπανό κιθαρίστα Ρικάρντο Γκαγιέν, και τον Βέλγο ακορντεονίστα Κριστόφ Ντελπόρτ, υπό την διεύθυνση του Έλληνα αρχιμουσικού Νίκου Χαλιάσα.

Οι σολίστ Γκαγιέν και Ντελπόρτ θα ερμηνεύσουν το διπλό κοντσέρτο για κιθάρα και μπαντονεόν του Άστορ Πιατσόλα, το οποίο έγραψε ο συνθέτης το 1985 για το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας που οργανώθηκε στη Λιέγη, στο Βέλγιο, και επελέγη να ενταχθεί στο πρόγραμμα της συναυλίας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, καθώς το 2014 συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκη, υπό την μπαγκέτα του οποίου έδωσε την τελευταία συναυλία της ζωής του, στην Αθήνα, ο Άστορ Πιατσόλα, στις αρχές Ιουλίου του 1990, λίγο πριν κι εκείνος αφήσει αυτόν τον κόσμο.
 
 
Λίγα λόγια για τους συντελεστές της συναυλίας

Ο Ricardo Jesus Garcia Gallén, διεθνούς φήμης και πολυβραβευμένος καθηγητής κιθάρας στο University of Extremadura της Ισπανίας, στο Hochschule für Musik “Franz List” της Βαϊμάρης (Γερμανία) και βοηθός του καθηγητή Εliot Fisk στο University Mozarteum του Σάλτσμπουργκ (Αυστρία), σπούδασε κιθάρα και παλαιά μουσική στα Πανεπιστήμια του Σάλτσμπουργκ ( Mozarteum) και του Μονάχου. Έχει δώσει ρεσιτάλ και εμφανιστεί σε συναυλίες υπό τη διεύθυνση διεθνώς καταξιωμένων μαέστρων στις πιο διάσημες αίθουσες συναυλιών παγκοσμίως. Ο Ricardo Gallén έχει κάνει πολλές διεθνείς ηχογραφήσεις για κρατικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, έχει ηχογραφήσει τέσσερις δίσκους με την εταιρεία ΝΑΧΟS, ενώ έχει τιμηθεί με περισσότερα από 20 διεθνή βραβεία. H βιογραφία του έχει συμπεριληφθεί, μεταξύ άλλων, στην 5η έκδοση του The Classical Guitar: Its Evolution, Players and Personalities Since 1800, από τον εκδοτικό οίκο Ashley Mark Publishing Company.

Ο Βέλγος ακορντεονίστας Christophe Delporte με την μοναδική τεχνική που έχει αναπτύξει, το ποιητικό του ύφος και την ικανότητά του να ερμηνεύει έργα που δύσκολα μπορεί κανείς να τα φανταστεί με ακορντεόν, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους ακορντεονίστες της Ευρώπης. Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις που τον οδήγησαν σε  συμπράξεις με μεγάλες Ορχήστρες και πολλές ηχογραφήσεις. Ο Christophe Delporte έχει ίδρυσει σύνολα μουσικής δωματίου, όπως το Duo Rubato και το Astoria Ensemble, τα οποία ειδικεύονται στη μελέτη και ερμηνεία έργων του Astor Piazzolla, σε διασκευές και μεταγραφές του ίδιου του Delporte. Τα τελευταία χρόνια ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο ερμηνεύοντας έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, από Μπαχ και Τσαϊκόφσκι έως τραγούδια του Βέλγου τραγουδοποιού Ζακ Μπρελ και επιλογές από τη μουσική παράδοση της Κεντρικής Ευρώπης. Είναι καθηγητής στο Institut supérieur de musique et de pédagogie της Ναμύρ, στο Βέλγιο.

Mε λατινικό όνομα, που αποκαλύπτει τον βασικό στόχο της Ορχήστρας, να αναπτύσσει και να κρατά ζωντανό το ρεπερτόριο για ορχήστρες εγχόρδων, η Musica Vitae, παρουσιάζει κλασικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, δίνοντας όμως παράλληλα έμφαση και στην σύγχρονη δημιουργία με παραγγελίες έργων τόσο σε καθιερωμένους και διάσημους συνθέτες, όσο και σε φοιτητές Ακαδημιών Μουσικής. Στον ετήσιο προγραμματισμό της εντάσσει πάντα και διαδραστικά πρότζεκτς μεταξύ διαφορετικών μορφών τέχνης, αλλά και πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα, προσελκύοντας όλο και περισσότερο νεανικό κοινό. Έχοντας συνεργαστεί με διεθνώς καταξιωμένους σολίστ και διευθυντές ορχήστρας, με συμμετοχές σε αξιόλογα φεστιβάλ και περιοδείες ανά τον κόσμο, με 20 περίπου cd στο ενεργητικό της, και δύο υποψηφιότητες για τα σουηδικά Grammy, η Musica Vitae συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες ορχήστρες της διεθνούς μουσικής σκηνής, στο είδος της.

Ο αρχιμουσικός Νίκος Χαλιάσας, με σπουδές στο Ωδείο Αθηνών και στην Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ ¨Συμφωνία¨ Πειραιά και νήσων Αργοσαρωνικού, κορυφαίος βιολιστής και μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, και ιδρυτής και αρχιμουσικός της ορχήστρας INTRARTI, με την οποία έχει δώσει πάρα πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, συμπράττοντας με κορυφαίους σολίστ όπως ο Δ. Σγούρος, ο Τ. Αποστολίδης, ο Γ. Δεμερτζής, ο Σ. Ναστάσα, ο Γ. Πέτρου, η Τζ. Δριβάλα κα, αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια και κριτικές.

Έχει επίσης διευθύνει επανειλημμένα όλες τις εθνικές ορχήστρες της χώρας μας, αλλά και ορχήστρες στη Γερμανία, την Κύπρο, τη Σουηδία, και το Καζακστάν.

Υπήρξε διευθυντής μίας εκ των 4 ορχηστρών (στο μουσικό γυμνάσιο Ιλίου) που δημιουργήθηκαν από το Υπ. Παιδείας, έχοντας πραγματοποιήσει κατά την τριετία 2001-2004 δεκάδες εκπαιδευτικές παρουσιάσεις και συναυλίες σε Δημοτικά σχολεία της Δυτικής Αττικής.

Διεθνές Φεστιβάλ «Συμφωνία» Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Νίκος Χαλιάσας

Mε την ευγενική υποστήριξη των Πρεσβειών του Βελγίου, της Ισπανίας και της Σουηδίας.

Το φεστιβάλ ΣΥΜΦΩΝΙΑ τελεί υπό την αιγίδα και συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2007 – 2013» ΕΣΠΑ, και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Άθλησης του Δήμου Πειραιά και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

www.piraeussinfonia.gr