Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Η πόλη απ’ την Ακρόπολη: 3 γλύπτες κοιτούν την Αθήνα στην αίθουσα τέχνης έκφραση – γιαννα γραμματοπουλου

Η πόλη απ’ την Ακρόπολη: 3 γλύπτες κοιτούν την Αθήνα στην αίθουσα τέχνης έκφραση – γιαννα γραμματοπουλου

Η αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Πέμπτη 5 Ιουνίου, ομαδική έκθεση με τίτλο «Η πόλη απ’ την ακρόπολη- 3 γλύπτες κοιτούν την Αθήνα» σε επιμέλεια Γιώργου Λάππα. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χρήστος Μπληγιάννος, Ηλίας Σιψάς, Ευάγγελος Χατζής .


Κοιτάζοντας την πόλη της Αθήνας από ψηλά θα μπορούσε κανείς να την παρομοιάσει με ένα σωρό από όστρακα. Το βλέμμα δυσκολεύεται να εστιάσει, χαώδης- άναρχη δόμηση, συνθέτει μια αρμονική- πυκνή εικόνα, που μέσα σε αυτήν η ανθρώπινη φιγούρα κινείται σχεδόν αόρατη. Η πόλη διασπάται και ανασυντίθενται. Τα κτίρια της πλέκονται όπως οι ζωές των κατοίκων της. Η φυσική φθορά συναντά σώμα και αντικείμενα. Μνημεία και άνθρωποι παραδομένοι στο χρόνο προσπαθώντας ο ένας να σώσει τον άλλο.


Με έναυσμα και βασικό ερέθισμα τη θέαση της πόλης από ψηλά, οι τρεις καλλιτέχνες διαπραγματεύονται την ίδια την αστική εικόνα και τους συσχετισμούς της. Μέσα από μια “πολυφωνία” στη χρήση των εικαστικών μεσών, ο καθένας διατυπώνει τη δική του όψη της πόλης και αρθρώνει ένα διαφορετικό σχόλιο πάνω σε αυτήν.


Ο Χρήστος Μπληγιάννος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Σπούδασε στην Προπαρασκευαστική Σχολή Καλών Τεχνών Τήνου (2005-2008) και στο B’ εργαστήριο Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με δάσκαλο το Γιώργο Λάππα. (2008- σήμερα). Έχει σπουδάσει με υποτροφία (2012-2013) στο Πανεπιστήμιο, Universidade do Porto, Πορτογαλία. Έχει εργαστεί σε ανασκαφές, έργα συντήρησης και αναστήλωσης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.  Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις.


Ο Ηλίας Σιψάς γεννήθηκε το 1981. Σπούδασε στην Προπαρασκευαστική Σχολή Καλών Τεχνών Τήνου (2005-2008) και στο Β’ εργαστήριο Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με δάσκαλο το Γιώργο Λάππα (2008- σήμερα) Έχει σπουδάσει με υποτροφία για 4 μήνες στο Artez hogeschool voor de kunsten – Zwolle στην Ολλανδία. Έχει βραβευτεί με το  Βραβείο Σχεδίου του Υπουργείου Αιγαίου για το έτος 2006.  Έχει εργαστεί σε ανασκαφές, έργα συντήρησης και αναστήλωσης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις.


Ο Ευάγγελος Χατζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Σπούδασε στην Προπαρασκευαστική Σχολή Καλών Τεχνών Τήνου και στο Β’ εργαστήριο Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών  με δάσκαλο το Γιώργο Λάππα  (2010- σήμερα). Έχει βραβευτεί με το  Βραβείο Μαρμαροτεχνίας του Υπουργείου Αιγαίου για τα έτη 2008,2009,2010.  Εργάζεται στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, από το 2011. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις.

Σχετικές ειδήσεις
Η γενιά του ΄80: ομαδική έκθεση από Τα Νέα της Τέχνης στην εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
11.10.2016 11:31
Η εικαστική εφημερίδα «Τα Νέα της Τέχνης» διοργανώνει στην αίθουσα τέχνης εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου, για πέμπτη συνεχή χρονιά ομαδική έκθεση με τίτλο «Η γενιά του ΄80» με σκοπό την οικονομική στήριξη της εφημερίδας.
Imago Ignota: Ομαδική έκθεση στην αίθουσα τέχνης έκφραση – γιαννα γραμματοπουλου
27.07.2016 16:26
Η αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 την έκθεση «Imago Ignota».
Fields of Vision: έκθεση στην έκφραση – γιαννα γραμματοπουλου
25.05.2016 15:57
Η αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Τρίτη 7 Ιουνίου, την έκθεση «Fields of Vision» βασισμένη σε μια ιδέα του Κορνήλιου Γραμμένου.
Καλημέρα κύριε Proust: έκθεση του Άγγελου Σκούρτη στην αίθουσα τέχνης εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου
21.04.2016 14:33
Η αίθουσα τέχνης εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 την ατομική έκθεση του Άγγελου Σκούρτη με τίτλο «Καλημέρα κύριε Proust».
Επένθεση Μνήμης: έκθεση της Ερατώς Χατζησάββα στην αίθουσα τέχνης εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
24.03.2016 10:04
Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη 7 Απριλίου την ατομική έκθεση της Ερατώς Χατζησάββα με τίτλο «Επένθεση Μνήμης» σε επιμέλεια της Λήδας Καζαντζάκη.