Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Αθήνα, Σόφια, Κωνσταντινούπολη: μια διαβαλκανική μουσική σύμπραξη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Αθήνα, Σόφια, Κωνσταντινούπολη: μια διαβαλκανική μουσική σύμπραξη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Μία μέρα πριν την έναρξη του Tinos World Music Festival, την Πέμπτη 5 Ιουνίου, έξι μουσικοί συναντιούνται στη Μικρή Σκηνή της Στέγης για να εξερευνήσουν το κοινό μουσικό έδαφος της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Τρεις χώρες, τρεις μουσικές παραδόσεις με πολλά κοινά στοιχεία σε μία συναυλία με σύγχρονη ματιά στην παραδοσιακή μουσική .


Τρεις βιρτουόζοι Έλληνες μουσικοί, η λαουτίστα και τραγουδίστρια Μάρθα Μαυροειδή, ο κοντραμπασίστας Γιώργος Βεντουρής και ο κρουστός Βαγγέλης Καρίπης, συμπράττουν αναζητώντας το κοινό μουσικό έδαφος τριών Βαλκανικών χωρών, σε παραδοσιακά κομμάτια αλλά και νέες συνθέσεις που προκύπτουν από παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα.


Καλεσμένοι τους τρεις σπουδαίοι σολίστ διεθνούς φήμης, ο Nedyalko Nedyalkov από τη Βουλγαρία, που χάρη στη μοναδική τεχνική ικανότητά του θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες του καβάλ παγκοσμίως, ο ουτίστας Yurdal Tokcan από την Τουρκία, γνωστός διεθνώς για την καινοτόμο προσέγγισή του στο ούτι, αλλά και για τους μοναδικούς και άκρως συγκινητικούς αυτοσχεδιασμούς του, και ο Χάρης Λαμπράκης , ίσως ο μοναδικός Έλληνας μουσικός που μπορεί να μας μυήσει στη μακραίωνη ιστορία και την τέχνη του νέυ, ενός μουσικού οργάνου που προσομοιάζει στην ανθρώπινη φωνή και ισορροπεί απόλυτα ανάμεσα στη θρησκευτική, τη λόγια και την παραδοσιακή μουσική.


Το φετινό Tinos World Music Festival θα διεξαχθεί στη Χώρα της Τήνου στις 6, 7 και 8 Ιουνίου 2014. Σε συνέχεια του εξαιρετικά επιτυχημένου Tinos Jazz Festival, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού εγκαινίασε πέρυσι το Tinos World Music Festival, με σκοπό να φέρει το ελληνικό κοινό σε επαφή με σημαντικούς μουσικούς από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να εντάξει το νησί της Τήνου σε ένα ευρύτερο διαπολιτισμικό δίκτυο.


Παίζουν οι μουσικοί:

Yurdal Tokcan: ούτι
Nedyalko Nedyalkov: καβάλ
Μάρθα Μαυροειδή: λάφτα, σάζι, τραγούδι
Χάρης Λαμπράκης: νέυ
Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο
Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά

Σχετικές ειδήσεις
Το Χάρης Λαμπράκης Quartet στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
16.01.2017 17:23
Χάρης Λαμπράκης Quartet: Τέσσερις Αθηναίοι μουσικοί ενώνουν τη modal jazz και τη μουσική της Ηπείρου με τα ταξίδια και τις ζωές τους.
Με δύο χορδές, στο σούρουπο: Μικρού μήκους συναυλία στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ
14.04.2016 15:51
Η Χριστίνα Μαξούρη, συνεχίζοντας να ερευνά την a cappella ερμηνεία και η Σοφία Ευκλείδου, κινούμενη αριστοτεχνικά μεταξύ κλασικής και παραδοσιακής μουσικής, συνυπάρχουν σε μια εσωστρεφή και ενίοτε σιωπηλή ατμόσφαιρα, και μας καλούν σε μια οικεία μουσική αφήγηση, προλογίζοντας μουσικά, τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Μουσική για το νέο κόσμο από το ARTéfacts Ensemble και τους Όχι Παίζουμε στη Στέγη
04.04.2016 16:40
Ένα καινούριο μουσικό πείραμα γεννιέται στη φιλόξενη γειτονιά της Στέγης με ξεχωριστό ρυθμό από το μουσικό σύνολο ARTéfacts, την ομάδα παραστατικών τεχνών Όχι Παίζουμε και αληθινά βιώματα.
Με μια προσευχή: Δημήτρης Βοζαΐτης and Band live στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
01.03.2016 11:59
Ο νέος ερμηνευτής Δημήτρης Βοζαΐτης επιστρέφει την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 με τη νέα, τετραμελή μπάντα του και ανανεωμένο πρόγραμμα στη μουσική σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου - Upstage, με την μουσική παράσταση «Με μια προσευχή».
Open Day: Minimalism(s) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
23.02.2016 13:21
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μας προσκαλεί στις 6 Μαρτίου 2016 στο Open Day με τίτλο Minimalism(s).