Από τις 8 μέχρι τις 14 Ιουνίου 2014, η Lindsey Renee Derry θα βρίσκεται στο στούντιο του Κινητήρα ως resident artist δουλεύοντας και παρουσιάζοντας το έργο POR·TRAI·TURE, το σχετικά πρόσφατο σόλο της που θα παρουσιαστεί εν συνεχεία στον παλαιότερο χώρο πειραματικού χορού του Βερολίνου, το Dock11 μέσω του φεστιβάλ Stoffwechsel-Metabolism.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού της Lindsey Renee Derry σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο σύνθετων κινητικών γλωσσών και απρόβλεπτης ηλεκτρονικής μουσικής, αναδύεται μια συλλογή κινητικών πορτραίτων. Σε αυτά τα πορτραίτα αποκαλύπτεται ένας πολύπλευρος  καλλιτέχνης που αγγίζει πολλά ενεργειακά και συναισθηματικά άκρα, από την ηρεμία και τον διαλογισμό στο πάθος και την έκρηξη. Κείμενα και προβολή video λειτουργούν ως συνδετικοί κρίκοι που συνδέουν το ένα χορευτικό σόλο με το άλλο, αποκαλύπτοντας με ειλικρίνεια και υπερβολή τις προσωπικές της ευάλωτες πτυχές.

Η Lindsey ενδιαφέρεται να εξερευνήσει όχι μόνο την χορογραφία της αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δουλειάς άλλων χορογράφων μέσα σε ένα βράδυ και για αυτό προσέγγισε μερικές από τις σκηνές σύγχρονου χορού των πιο συναρπαστικών και καινοτόμων χορογράφων, για την δημιουργία του POR·TRAI·TURE. Μερικοί χορογράφοι που στήριξαν το όραμά της και το βοήθησαν να προχωρήσει ήταν οι José Navas (Montréal), Sidra Bell (New York), Alex Ketley (San Francisco) και  Iratxe Ansa (Barcelona), μαζί με τη video designer Erin Malley (San Francisco).

Η Lindsey Renee Derry είναι απόφοιτος του Purchase College Conservatory of Dance από όπου απέκτησε  BFA στην Παραστατική τέχνη του χορού- summa cum laude. Έλαβε το βραβείο Thayer Fellowship το 2006, ένα περίβλεπτο βραβείο που απονέμεται από το New York Foundation of the Arts σε εξαίρετους απόφοιτους του Κρατικού Πανεπιστημίου.

Ως καλλιτέχνης περφόρμανς η Lindsey είχε πολλές ευκαιρίες για περιοδεία που την πήγαν σε 14 χώρες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Στη Νέα Υόρκη έχει δουλέψει με τους RIOULT (Pascal Rioult), Nai-Ni Chen Dance Company και TAKE Dance (Takehiro Ueyama). Επί πέντε χρόνια, αφιέρωνε αρκετούς μήνες δουλεύοντας με τον  José Navas/Compagnie Flak στο Montréal. Αποκορύφωμα της καριέρας της αποτελούν παραστάσεις στο Μουσείο Guggenheim στην Ισπανία, στο νέο Oslo Opera House στη Νορβηγία και στο φεστιβάλ MODAFE στη Seoul, Νότια Κορέα. Σήμερα, η  Lindsey συμβάλλει ως καλλιτέχνης στην ομάδα KUNST-STOFF Productions (Γιάννης Αντωνίου  και Tomi Paasonen), που έχει τη βάση της στην Ευρώπη και ως χορεύτρια στο Hope Mohr Dance στο Σαν Φρανσίσκο. Το 2012, εισήγαγε το  Linsdans που λειτουργεί ως μια πλατφόρμα για τις σόλο δουλειές της χορογραφημένες από την ίδια και άλλους προσκεκλημένους καλλιτέχνες.

Έλαβε το 2013 το βραβείο  John D. και  Susan P. Diekman Fellowship, το οποίο έκανε δυνατή την συμμετοχή της στο πρόγραμμα Djerassi Resident Artists.

Photo credit: Yvonne M. Portra