Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

POR·TRAI·TURE: Residency και ανοιχτή παρουσίαση από τη Lindsey Renee Derry στον Κινητήρα

POR·TRAI·TURE: Residency και ανοιχτή παρουσίαση από τη Lindsey Renee Derry στον Κινητήρα

Από τις 8 μέχρι τις 14 Ιουνίου 2014, η Lindsey Renee Derry θα βρίσκεται στο στούντιο του Κινητήρα ως resident artist δουλεύοντας και παρουσιάζοντας το έργο POR·TRAI·TURE, το σχετικά πρόσφατο σόλο της που θα παρουσιαστεί εν συνεχεία στον παλαιότερο χώρο πειραματικού χορού του Βερολίνου, το Dock11 μέσω του φεστιβάλ Stoffwechsel-Metabolism.


Κατά την διάρκεια του ταξιδιού της Lindsey Renee Derry σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο σύνθετων κινητικών γλωσσών και απρόβλεπτης ηλεκτρονικής μουσικής, αναδύεται μια συλλογή κινητικών πορτραίτων. Σε αυτά τα πορτραίτα αποκαλύπτεται ένας πολύπλευρος  καλλιτέχνης που αγγίζει πολλά ενεργειακά και συναισθηματικά άκρα, από την ηρεμία και τον διαλογισμό στο πάθος και την έκρηξη. Κείμενα και προβολή video λειτουργούν ως συνδετικοί κρίκοι που συνδέουν το ένα χορευτικό σόλο με το άλλο, αποκαλύπτοντας με ειλικρίνεια και υπερβολή τις προσωπικές της ευάλωτες πτυχές.


Η Lindsey ενδιαφέρεται να εξερευνήσει όχι μόνο την χορογραφία της αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δουλειάς άλλων χορογράφων μέσα σε ένα βράδυ και για αυτό προσέγγισε μερικές από τις σκηνές σύγχρονου χορού των πιο συναρπαστικών και καινοτόμων χορογράφων, για την δημιουργία του POR·TRAI·TURE. Μερικοί χορογράφοι που στήριξαν το όραμά της και το βοήθησαν να προχωρήσει ήταν οι José Navas (Montréal), Sidra Bell (New York), Alex Ketley (San Francisco) και  Iratxe Ansa (Barcelona), μαζί με τη video designer Erin Malley (San Francisco).


Η Lindsey Renee Derry είναι απόφοιτος του Purchase College Conservatory of Dance από όπου απέκτησε  BFA στην Παραστατική τέχνη του χορού- summa cum laude. Έλαβε το βραβείο Thayer Fellowship το 2006, ένα περίβλεπτο βραβείο που απονέμεται από το New York Foundation of the Arts σε εξαίρετους απόφοιτους του Κρατικού Πανεπιστημίου.


Ως καλλιτέχνης περφόρμανς η Lindsey είχε πολλές ευκαιρίες για περιοδεία που την πήγαν σε 14 χώρες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Στη Νέα Υόρκη έχει δουλέψει με τους RIOULT (Pascal Rioult), Nai-Ni Chen Dance Company και TAKE Dance (Takehiro Ueyama). Επί πέντε χρόνια, αφιέρωνε αρκετούς μήνες δουλεύοντας με τον  José Navas/Compagnie Flak στο Montréal. Αποκορύφωμα της καριέρας της αποτελούν παραστάσεις στο Μουσείο Guggenheim στην Ισπανία, στο νέο Oslo Opera House στη Νορβηγία και στο φεστιβάλ MODAFE στη Seoul, Νότια Κορέα. Σήμερα, η  Lindsey συμβάλλει ως καλλιτέχνης στην ομάδα KUNST-STOFF Productions (Γιάννης Αντωνίου  και Tomi Paasonen), που έχει τη βάση της στην Ευρώπη και ως χορεύτρια στο Hope Mohr Dance στο Σαν Φρανσίσκο. Το 2012, εισήγαγε το  Linsdans που λειτουργεί ως μια πλατφόρμα για τις σόλο δουλειές της χορογραφημένες από την ίδια και άλλους προσκεκλημένους καλλιτέχνες .


Έλαβε το 2013 το βραβείο  John D. και  Susan P. Diekman Fellowship, το οποίο έκανε δυνατή την συμμετοχή της στο πρόγραμμα Djerassi Resident Artists.

 

Photo credit: Yvonne M. Portra

Σχετικές ειδήσεις
Εσύ, Εγώ, Εμείς: Συλλογική performance στον Κινητήρα
13.12.2016 13:32
Η Βρετανίδα χορογράφος και εικαστικός Florence Peake παρουσιάζει στις 6 Ιανουαρίου μια εναλλακτική πρόταση για τη συλλογική performance με τίτλο Εσύ, Εγώ, Εμείς στον Κινητήρα.
Βραβείο χορογραφίας για το A kind of fierce της Κατερίνας Ανδρέου
19.08.2016 15:44
Η χορογράφος Κατερίνα Ανδρέου με το έργο A kind of fierce, συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που παρουσιάστηκε στην Αθήνα φέτος το καλοκαίρι (30 και 31 Ιουλίου – Πειραιώς 260 Ε), κέρδισε το βραβείο JARDIN D'EUROPE, που απονέμεται από το φεστιβάλ ImPulsTanz στη Βιέννη.
Ανδρέου – Μπουμπάκη: Νέοι χορογράφοι στο Φεστιβάλ Αθηνών 2016
18.07.2016 12:32
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί στην Πειραιώς 260, στις 30 και 31 Ιουλίου 2016, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τo A Kind of Fierce της Κατερίνας Ανδρέου και το and we are not at the same place. των Άρια Μπουμπάκη, Pauline Brun, Noga Golan, Calixto Neto, με τα οποία ολοκληρώνονται οι παραστάσεις χορού του φεστιβάλ.
Into her geo#metries, της Αθανασίας Κανελλοπούλου στο 15ο Φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων
07.06.2016 10:44
Η Αθανασία Κανελλοπούλου παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, την παράσταση Into her geo#metries.
Documenting emptiness: Παρουσίαση Artistic Residency του Παναγιώτη Τοφή στο Ακροποδητί
23.05.2016 14:14
Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016 θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του Artistic Residency του Κέντρου Χορού Ακροποδητί, σε μορφή χορογραφικού έργου με θέμα Documenting emptiness του Παναγιώτη Τοφή.