Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Η Γλωσσού, του Μαριβώ από τη Θεατρική Ομάδα θεατρΙΛΙΟΝ

Η Γλωσσού, του Μαριβώ από τη Θεατρική Ομάδα θεατρΙΛΙΟΝ

Η Θεατρική Ομάδα θεατρΙΛΙΟΝ παρουσιάζει στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη στο Ίλιον το έργο του Μαριβώ, Η Γλωσσού, σε απόδοση - σκηνοθεσία Μπαντούνα Σταμάτη.


Μια καθαρόαιμη κωμωδία , που αν και γράφτηκε τον 18ο αιώνα, οι χαρακτήρες, οι σχέσεις και οι συγκρούσεις της, έχουν πολλά κοινά στοιχεία με τα σημερινά ήθη των σχέσεων και του έρωτα. Μια κοινωνία κουρασμένη, κορεσμένη, βαρυφορτωμένη με όλα τα περιττά στολίδια της παρακμής της. Μια κοινωνία κοσμικών που χαριεντίζονται, ερωτεύονται, φλερτάρουν, συνάπτουν σχέσεις και τις διαλύουν εν ριπή οφθαλμού. Με κωμικό τρόπο βγάζουν στο σφυρί, συναισθήματα, ορέξεις, ερωτικές προθέσεις και πάθη και επιδίδονται σε μια έξαλλη και λυσσαλέα κυριολεκτικά ερωτική δραστηριότητα που δεν είναι έρωτας, δεν είναι ερωτισμός, είναι μάλλον ερωτική γυμναστική…


Πρόκειται για μια σπάνια παιζόμενη κωμωδία που διαδραματίζεται στο Παρίσι του 18ου αιώνα και σατιρίζει- καυτηριάζει την γαλλική μπουρζουαζία της εποχής. Πρόκειται για την ιστορία ενός άφραγκου νέου, του Λα Βαλλέ, που προσπαθεί να κάνει την τύχη του μέσω ενός γάμου με μια εύπορη κυρία μεγάλης οικογένειας. Υποψήφιες, τρεις νύφες, εκ των οποίων η περισσότερο εκρηκτική, κυρία Αλαίν, θα του τινάξει τα σχέδια στον αέρα, λόγω της ιδιότητας της ως γλωσσούς. Έτσι ο γάμος με την μοναδική από τις τρεις γυναίκες που τον δέχεται θα αναβληθεί εις το διηνεκές, με τον ταλαίπωρο Λα Βαλλέ, παρά τους αριστοτεχνικούς χειρισμούς του, να μην πετυχαίνει τον όχι και τόσο αθώο στόχο του.


Διάρκεια: 70 λεπτά

Υπό την αιγίδα του Δήμου Ιλίου


Θεατρική Ομάδα θεατρΙΛΙΟΝ
Η μικρή μας ιστορία…


2007 – 2008 “Ο θάνατος του Περικλέους” του . Κορομηλά (Φθινόπωρο- Χειμώνας)
Η παράσταση πήρε μέρος στο 23ο Πανελλήνιο – Γ΄ Διεθνές Συμπόσιο Ποίησης και Πεζογραφίας και βραβεύτηκε από την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
2008 “Εταιρικοί Διάλογοι” του Λουκιανού (Καλοκαίρι- Φθινόπωρο)
2009 “Η Κανέλα και το Δυοσμαράκι” της Α. Κοντραφούρη (Άνοιξη)
Θέατρο 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος στα πλαίσια εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων.
2009 “Η Τελετή” του Παύλου Μάτεσι (Καλοκαίρι)
2010 “Μαύρη Κωμωδία” του Πήτερ Σάφερ ((Καλοκαίρι)
2011 “Η μακαρίτισσα μητέρα της Κυρίας” του Ζωρζ Φεϋντώ  (Καλοκαίρι)
2012 “Τα Σκοτεινά Παραμύθια” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (Χειμώνας). Σε συνεργασία με τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών
2013 “Κι εσείς… Βότκα Μολότοφ, κύριε Τσέχωφ;” του Άντον Τσέχωφ (Χειμώνας)
2013 “Αμφιτρύων” του Τίτου Μάκιου Πλαύτου (Καλοκαίρι)


Η θεατρική ομάδα θεατρΙΛΙΟΝ παρουσίασε, επίσης, το 2008 εκδήλωση με θέμα «Το θέατρο την περίοδο του πολέμου και της κατοχής» στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Ιλίου για την 28η Οκτωβρίου.

Τον Μάρτιο του 2009 συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» , «Μια ομάδα, μια σκηνή» Αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα θεάτρου, παρουσιάζοντας την «Έκτη ημέρα – Με αφορμή τον Τσέχωφ» από το έργο « Η παράσταση ….. αναβάλλεται».

Το Φεβρουάριο του 2013 συμμετείχε στο 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων, Μώμος ο Πατρεύς παρουσιάζοντας το κείμενο των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα « Η Δύναμη του Τρέντυ». (Βραβείο Κοινού), ενώ το Φεβρουάριο του 2014 συμμετείχε για δεύτερη φορά με το κείμενο «Παίδες εν… Κρίση», σε κείμενο Μπαντούνα Σταμάτη.

Σχετικές ειδήσεις
Δάφνες και Πικροδάφνες, από τη Θεατρική Ομάδα ENIGMA στο Θέατρο Αμαλία
10.02.2017 15:35
Τη διαχρονική πολιτική κωμωδία των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά «Δάφνες και Πικροδάφνες» σε σκηνοθεσία Κυριάκου Δανιηλίδη θα παρουσιάσει η Θεατρική Ομάδα Enigma από το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στο Θέατρο Αμαλία, στη Θεσσαλονίκη.
Τρωάδες, Ευριπίδη από τη Θεατρική Ομάδα Λέρου
22.08.2016 17:03
Η Θεατρική ομάδα Λέρου παρουσιάζει για πρώτη φορά, μετά από 27 χρόνια ζωής και δράσης, αρχαία τραγωδία. Το έργο του Ευριπίδη «Τρωάδες» σε μετάφραση Ολυμπίας Καράγιωργα, τιμώντας και την ίδια, σαν ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα αυτά τα “πνευματικά” που έχει χαρίσει και συνεχίζει να χαρίζει απλόχερα και με γενναιοδωρία στην ομάδα μας από το ξεκίνημα της.
Η Φιλονικία του Μαριβώ για λίγες παραστάσεις στο Faust
22.08.2016 11:30
Η ομάδα Μπελ Επόκ παρουσιάζει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έργα του Μαριβώ, την ανατρεπτική «Φιλονικία», σε σκηνοθεσία Ειρήνης Στρατηγοπούλου.
Από το Σκοτάδι στο Φως, από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών
08.08.2016 13:54
Η Θεατρική Ομάδα Κωφών “Τρελά Χρώματα” παρουσιάζει τη παράσταση «Από το Σκοτάδι στο Φως», σε διασκευή – σκηνοθεσία Έλλης Μερκούρη, στις 3 Σεπτεμβρίου 2016 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ Δάσους.
Από το Σκοτάδι στο Φως, από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών
24.02.2016 15:25
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Υπογείου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, η Θεατρική Ομάδα Κωφών “Τρελά Χρώματα” παρουσιάζει τη παράσταση «Από το Σκοτάδι στο Φως», σε διασκευή – σκηνοθεσία Έλλης Μερκούρη, για έξι μόνο παραστάσεις 17, 18, 19, 20 και 26, 27 Μαρτίου.