Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Δύο εκθέσεις του Κώστα Βαρώτσου στον Πόρο

Δύο εκθέσεις του Κώστα Βαρώτσου στον Πόρο

Η ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, υπό την διεύθυνση της κυρίας Στέλλας Χρυσουλάκη, και η Γκαλερί CITRONNE, υπό την διεύθυνση της κυρίας Τατιάνας Σπινάρη Πολλάλη, συνεργάζονται και εφέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που έχει θέμα «Οι συλλογές των Μουσείων μας ενώνουν».


Η γκαλερί CITRONNE συνδιοργανώνει με το Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου την έκθεση του Κώστα Βαρώτσου «Διάλογοι με τον Χρόνο» που φιλοξενείται στο χώρο του μουσείου και παράλληλα οργανώνει και παρουσιάζει στο χώρο της γκαλερί την έκθεση «Γλυπτικά Παλίμψηστα», έκθεση/τεκμηρίωση επεμβάσεων του Κώστα Βαρώτσου σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους διεθνώς.


Ι. Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου: ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου είναι τοπικό, χώρος μνήμης της περιοχής. Τα εκθέματα από την Αρχαία Τροιζήνα, την Καλαύρεια και τα Μέθανα «απεικονίζουν» τον τόπο σε άλλους, προγενέστερους καιρούς. Οι 18 σύγχρονες δημιουργίες του Κώστα Βαρώτσου συμπαρατίθενται με τα αρχαιολογικά ευρήματα, παρεμβάσεις του νέου στο παλαιό. Περιστρέφονται γύρω από τον άξονα «Διάλογος/Συνέχεια/Σχόλιο». Τα υλικά τα οποία χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης είναι κυρίως γυαλί και πολυεστέρας.

Οι επιτύμβιες στήλες, τα γλυπτά , τα αρχιτεκτονικά μέλη από την Στοά και από τον Ναό του Ποσειδώνα στην Καλαύρεια είναι η αφετηρία. Ο Βαρώτσος αναπαριστά την ακμή και την καταστροφή του Ποσειδωνίου Ναού και επανασυγκροτεί την περιοχή ως σημαντικό θαλάσσιο εμπορικό δρόμο.

 
Συμπληρώνει τις επιτύμβιες στήλες: σχεδιάζει/προσθέτει πάνω σε γυάλινες επιφάνειες τα υποθετικά χαμένα στοιχεία της ταυτότητας των νεκρών. Παίζει με την σκιά των εκθεμάτων. Τονίζει τις ατυχηματικές ρωγμές των αρχαίων ευρημάτων· δηλαδή, σχολιάζει την επέμβαση του χρόνου. Πλαισιώνει τα κλασικά αγάλματα με μία γυάλινη βροχή. Γλυπτά-τοτέμ από γυαλί και πολυεστέρα, με αφηρημένο χαρακτήρα, διαλέγονται με αρχαία γλυπτά με μνημειακές διαστάσεις, αλλά και με μικρά εγκλωβισμένα ειδώλια στις γυάλινες προθήκες του Μουσείου.


Ο Βαρώτσος προσπαθεί να εισαγάγει μια γλυπτική συνέχεια. Η σημασία του παρελθόντος περνά μέσα από το βάρος του υλικού· την πέτρα και το μάρμαρο. Το παρόν, αντιθέτως, απεικονίζεται με ελαφρά υλικά, γυαλί και πολυεστέρα, ως «σκιά» και προέκταση του χρόνου.


ΙΙ. ΓΛΥΠΤΙΚΑ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΑ

Η έκθεση στην γκαλερί CITRONNE αποσκοπεί να παρουσιάσει και να τεκμηριώσει τις επεμβάσεις του Βαρώτσου σε διεθνές επίπεδο. Στην έκθεση «Γλυπτικά Παλίμψηστα» παρουσιάζεται αρχειακό υλικό: φωτογραφίες, σχέδια εφηρμοσμένων επεμβάσεων (Πύλη Αμμοχώστου, αρχαιολογικός χώρος της Κύμης στην Νάπολη, Κάστρο της Ροκασκαλένια, Μόρτζια, Δελφοί, Γεράκι Λακωνίας), τρισδιάστατες προτάσεις/μελέτες (πλατεία Augusto Imperatore, Μετέωρα, Επίδαυρος). Παρουσιάζονται, επίσης, γλυπτά του καλλιτέχνη, σε άμεση σχέση με τις επεμβάσεις αυτές.

Ένας γιγάντιος κώνος από γυαλί και μέταλλο, το κομβικό έργο/επέμβαση του Βαρώτσου στο ελληνικό θέατρο της Αρχαίας Κύμης, την πρώτη ελληνική αποικία στην Δύση, συνδέει τα δύο μέρη της έκθεσης στην συμπληρωματική τους λογική. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου, τα έργα του Κώστα Βαρώτσου συγκροτούν μια γέφυρα με το παρόν· στην σύγχρονη γκαλερί CITRONNE, οι δημιουργίες του καλλιτέχνη παραπέμπουν στο παρελθόν.


Τα εγκαίνια των εκθέσεων θα γίνουν το Σάββατο 31 Μαΐου 2014, στις 7 μμ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου και στις 8:30 μμ στην γκαλερί CITRONNE. H έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου 2014 και της γκαλερί CITRONNE έως τις 18 Ιουνίου 2014.


Οργάνωση
ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων - Γκαλερί CITRONNE
Επιμέλεια: Μαρία Γιαννοπούλου, αρχαιολόγος της ΚΣΤ΄ ΕΠΚΑ     Δρ. της Ιστορίας της Τέχνης - Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Διευθύντρια της Gallery CITRONNE

Σχετικές ειδήσεις
Δρόμοι και αναδρομές, έκθεση του Κώστα Σπυρόπουλου στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου
17.02.2017 12:18
Στο φιλόξενο Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου, έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια δίνει βήμα διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο να προσφέρει εικαστικά ερεθίσματα ως γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, παρουσιάζεται η έκθεση του Κώστα Σπυρόπουλου με τίτλο «Δρόμοι και αναδρομές».
Αιγαίο: Ταυτότητες + Διαδρομές: έκθεση στη γκαλερί Citronne στον Πόρο
21.06.2016 16:10
Φέτος η γκαλερί Citronne, επικεντρώνεται στη θεματική του Αιγαίου, διαχρονικά επίκαιρη με ευρύτατες διαστάσεις τελευταία. Τα σημερινά κοινωνικά και ιστορικά δεδομένα φέρνουν στην επιφάνεια ερωτήματα και οξείς προβληματισμούς με ελλιπή ή και ανύπαρκτη κατανόηση.
150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: ομαδική έκθεση στον Ιανό
02.06.2016 13:33
Με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου η IANOS Αίθουσα Τέχνης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρή Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, διοργανώνει ομαδική εικαστική έκθεση τιμώντας το σημαντικότερο αρχαιολογικό μουσείο της χώρας που κάθε χρόνο ανοίγει τις πόρτες του σε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.
Εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών
01.06.2016 11:09
Παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 7 Ιουνίου τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Τον Αγιασμό θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄.
Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει μία «Αλεξανδρινή βασίλισσα» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
06.04.2016 10:12
Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του.