Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

O Μηχανισμός του Δωματίου - Αριστείδης Αντονάς

O Μηχανισμός του Δωματίου - Αριστείδης Αντονάς

Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορεί το βιβλίο του Αριστείδη Αντονά με τίτλο O Μηχανισμός του Δωματίου.

Στον Μηχανισμό του Δωματίου το αίνιγμα του χώρου αποτελεί προσανατολισμό της πλοκής. Ένα άγνωστο δωμάτιο κρύβεται πίσω από μια φυλασσόμενη πόρτα: το δωμάτιο είναι το κύριο αφηγηματικό πρόσωπο. Το έργο λειτουργεί ως αλληγορία  της έκπτωσης  και της υποταγής του σύγχρονου κοσμοειδώλου μας στην εξουσία  του  κοινότοπου  Κακού.  Εκείνου του «ακραίου» κακού, το οποίο, όπως παρατηρεί η  Χάννα Άρεντ, αν και δεν έχει ούτε  «βαθύτητα» ούτε «δαιμονικὴ διάσταση», εντούτοις μπορεί «να λεηλατήσει ολόκληρο  τον κόσμο, διότι ακριβώς απλώνεται σαν μανιτάρι ... Εκεί ακριβώς έγκειται η  “κοινοτοπία” του».

Από το επίμετρο της Τζίνας Πολίτη

 

ΠΟΡΤΙΕΡΗΣ: ... Το πόμολο όμως δόθηκε σε μένα. Η ευθύνη για το πόμολο είναι δική μου. Η ευθύνη για το πόμολο και επίσης η ευθύνη για την πόρτα. Για την πόρτα, επομένως για το δωμάτιο. Καλά κάνω που κρατάω αυτό εδώ.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ: Το ξέρω. Γι᾽ αυτό σου το ζητάω. Σου ζητάω το πόμολο. Ξέρω πως η ευθύνη είναι σε σένα.

ΠΟΡΤΙΕΡΗΣ: Το ξέρεις βέβαια. Όλοι το ξέρουν.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ: Το ξέρω και...

ΠΟΡΤΙΕΡΗΣ: Τι;

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ: Υπόσχομαι ότι δεν θα σε εκθέσω.

ΠΟΡΤΙΕΡΗΣ: Αυτό δεν το ξέρεις εφόσον ζητάς κάτι τέτοιο.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ: Τι;

ΠΟΡΤΙΕΡΗΣ: Δεν ξέρεις αν θα με εκθέσεις ή όχι.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ: Ξέρω. Υπόσχομαι πως δεν θα σε εκθέσω.

ΠΟΡΤΙΕΡΗΣ: Αυτό δεν είναι κάτι που μπορείς εσύ να υποσχεθείς.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ: Μπορώ.

ΠΟΡΤΙΕΡΗΣ: Δεν με κατάλαβες: δεν είσαι σε θέση να το υποσχεθείς.

 

Ο Αριστείδης Αντονάς σπούδασε αρχιτεκτονική και φιλοσοφία στην Αθήνα και το Παρίσι. Τα θεατρικά του έργα Το γραφείο και Ντοκουμέντα φροϋδικής ανάγνωσης έχουν ανέβει στη Γαλλία και τη Γερμανία από την ομάδα Éclats d'États, ενώ Τα κτίσματα από την Εταιρεία Θεάτρου Μνήμη στην Ελλάδα. Η οργάνωση των χώρων όπου διαδραματίζονται τα έργα του αποτελεί σημαντικό τμήμα των αφηγήσεων της πεζογραφίας και του θεάτρου του. Ενίοτε δημιουργεί χώρους και χρόνους θεατρικών εμπειριών που παρεμβάλλονται στο εσωτερικό της «πεζής καθημερινότητας» της πόλης, όπως στην περίπτωση των αρχιτεκτονικών του κατασκευών. Ο Αριστείδης Αντονάς διδάσκει θεωρία, αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και λογοτεχνία σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Τα σχέδια του εξωφύλλου και του οπισθοφύλλου έγιναν στο γραφείο του Αντονά, από τον συγγραφέα και την Κατερίνα Κουτσογιάννη.


Σχετικές ειδήσεις
Μουσική Δωματίου - Κασσάνδρα Φουντουλάκη
26.10.2016 10:43
Η «Μουσική Δωματίου» είναι η πρώτη ποιητική συλλογή της Κασσάνδρας Φουντουλάκη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός.
To Φλεγόμενο Δωμάτιο - Michael Connelly
14.09.2016 12:36
Με στόχο την ομαλότερη μετάβασή σας από την παραλία στο… σαλόνι του σπιτιού σας, οι Εκδόσεις BELL παρουσιάζουν Το Φλεγόμενο Δωμάτιο.
Στο πίσω κάθισμα - Ευτυχία Γιαννάκη
27.06.2016 13:05
Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα της Ευτυχίας Γιαννάκη, Στο πίσω κάθισμα, που αποτελεί το πρώτο μέρος της Τριλογίας της Αθήνας με πρωταγωνιστή τον Αστυνόμο Χάρη Κόκκινο.
 Game Over - Γιώργος Παπακωνσταντίνου
27.04.2016 09:59
Ακριβώς έξι χρόνια μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα στο Καστελόριζο και την προσφυγή της Ελλάδας σε μηχανισμό οικονομικής στήριξης, κυκλοφορεί το βιβλίο του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τίτλο Game Over: Η αλήθεια για την κρίση από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Η κορυφή ενός δέντρου - John Updike
18.03.2016 12:31
Από τις εκδόσεις Οδός Πανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Η κορυφή ενός δέντρου του John Updike σε μετάφραση του Αριστείδη Τροχόπουλου.