Από τις εκδόσεις Κέντρο Πληροφόρησης «Αντιγόνη» κυκλοφορεί το βιβλίο της Τζέιν Γκούντολ με τίτλο, Στη Σκιά του Ανθρώπου σε μετάφραση του Σταύρου Καραγεωργάκη.

Στη Σκιά του Ανθρώπου η Τζέιν Γκούντολ καταγράφει με συγκλονιστικό τρόπο τις παρατηρήσεις της ζωής των άγριων χιμπατζήδων, αλλά και τις εμπειρίες από τη ζωή της στη ζούγκλα της Τανζανίας. Αυτή η αφήγηση είναι μία από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες που έχουν γραφτεί ποτέ για τη συμπεριφορά των ζώων. Η Γκούντολ ήταν η πρώτη που μελέτησε χιμπατζήδες σε φυσικό περιβάλλον και το έργο της γνώρισε τεράστια αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Σ’ αυτό το βιβλίο η διάσημη επιστήμονας περιγράφει πώς κατάφερε μετά από επίπονες προσπάθειες να παρατηρήσει την άγνωστη μέχρι τότε συμπεριφορά των χιμπατζήδων, όπου μεταξύ άλλων, πρώτη αυτή είδε μια ομάδα να κατασκευάζει και να χρησιμοποιεί εργαλεία, αλλά και μπόρεσε να αποτυπώσει τις πολύπλοκες κοινωνικές τους σχέσεις. Η Σκιά του Ανθρώπου αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο βιβλίο της Γκούντολ και μεταφράστηκε σε 48 γλώσσες.

Τζέιν Γκούντολ: Μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της σύγχρονης επιστήμης με δεκάδες επιστημονικά βραβεία και ευρεία αναγνώριση. Με τη μελέτη των χιμπατζήδων συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της ηθολογίας. Σήμερα, διανύοντας την όγδοη δεκαετία της ζωής της, ταξιδεύει 300 μέρες τον χρόνο σ’ όλο τον κόσμο για να μιλήσει για τους χιμπατζήδες, την ανθρώπινη πείνα και τη βιοποικιλότητα. Το 2002 ανακηρύχτηκε «Αγγελιοφόρος της Ειρήνης» των Ηνωμένων Εθνών.

Σταύρος Καραγεωργάκης: Διδάκτορας Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας, μεταφραστής των βιβλίων Απελευθέρωση των Ζώων, Κλιματική Δικαιοσύνη, και επιμελητής του βιβλίου Ζώα και Ηθική.

 

Αλέξανδρος Γεωργόπουλος: Καθηγητής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, συγγραφέας των βιβλίων Γη, Ένας Μικρός και Εύθραυστος Πλανήτης, Περιβαλλοντική Ηθική και άλλων.

Διονύσιος Γιουλάτος: Αναπληρωτής Καθηγητής Ζωολογίας ΑΠΘ με ειδίκευση στα πρωτεύοντα.

 

Ελίζα Κολοβού: Eρευνήτρια, περιβαλλοντολόγος, μεταφράστρια του βιβλίου Η Οικολογία της Ελευθερίας.