Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το βιβλίο της Ζοέλ Λοπινό με τίτλο, Η Ελένη και το τέρας.

Η Ελένη γεννιέται παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Γαλλία από Έλληνες γονείς, προικισμένη με τρεις κατάρες: να είναι φτωχή, ξένη και ανεπιθύμητη. Έτσι, οπλίζεται από μικρή για να αναμετρηθεί με την απόρριψη, αλλά και για να γλυτώσει από τη φτώχια που τη στιγματίζει. Η ζωή της θα είναι μια έντονη περιπέτεια, με αλλεπάλληλες ανατροπές και μεγάλες αντιθέσεις. Από τη μια η αποξένωση μέσα στην ίδια της την οικογένεια και από την άλλη η κοινωνική δράση, που την κρατάει πάντα δυνατή. Σε μια οδύσσεια που ποτέ δεν μοιάζει να τελειώνει, οι έρωτες, οι απώλειες, οι αγώνες και οι θυσίες εναλλάσσονται διαρκώς, σαν επεισόδια ενός συγκλονιστικού έπους που συνδέει τρεις γενιές γυναικών.

 Ένα μυθιστόρημα για την αλληλεγγύη, τη μαχητικότητα και τη δημιουργία. Μια δυνατή γροθιά στον ρατσισμό, στον φασισμό, στα «πρέπει» και στα «μη». Η αληθινή ιστορία μιας ραγισμένης ψυχής, που ενώ διψούσε για αγάπη, τη σκότωνε γιατί δεν την άντεχε.

Η συνέχεια του μπεστ σέλερ Η αγριλιά, που αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες.

Γαλλίδα με ελληνικές ρίζες από την πλευρά της μητέρας της, η Ζοέλ Λοπινό επέλεξε να ζει και να κάνει καριέρα στην Ελλάδα, τολμώντας να γράφει σε μια γλώσσα που δεν είναι μητρική της. 

Έχει σπουδάσει γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πα­νεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός επί είκοσι χρόνια. Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Από το 1996 αφιερώθηκε αποκλειστικά στη συγγραφή μυθιστορημάτων, παραμυθιών και θεατρικών έργων για παιδιά. Ιδιαίτερα ευαίσθητη και μαχητική στα θέματα του ρατσισμού, της ισότητας των δύο φύλων, της κακοποίησης παιδιών και γυναικών, έχει δώσει πολλές ομιλίες σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, σε πανεπιστήμια και σε σχολεία, σε όλη την Ελλάδα.

 Άλλα βιβλία της είναι: Μια στάλα δηλητήριο, μια στάλα μέλι (1998), Πιάσε τ’ άστρα της ζωής (2000), Τι ήθελα και παντρεύτηκα! (2001), Το χάδι του ανέμου (2002), Η γέφυρα της αγάπης (2003), Το μεγάλο όνειρο (2006), Χάρτινος έρωτας (2007), Το άρωμα του λωτού (2010) και Αυτό το σπίτι είσαι εσύ (2012).