Η μεγάλη γιορτή της τζαζ θα είναι και φέτος παρούσα μεταμορφώνοντας την Πάτρα σε σταυροδρόμι και τόπο συνάντησης και δημιουργικού γόνιμου διαλόγου και κλείνοντας ραντεβού με τους πολυπληθείς φίλους της στο τέλος του Μαΐου στον ειδυλλιακό χώρο του Αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.

Το «Jazz+Πράξεις 2014» θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας την Πέμπτη 29, την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Μαΐου. Η συμμετέχουσα εξαιρετική καλλιτέχνις Αγγελική Τουμπανάκη μας συστήνει το project «oh no… Frank Zappa», το οποίο θα παρουσιάσει την πρώτη βραδιά του Φεστιβάλ και μας μιλά για τη σημασία διοργανώσεων, όπως το Jazz+Πράξεις 2014, που αποσκοπούν στην ψυχαγωγία και την καλλιέργεια του ακροατή!

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

Culturenow.gr: Στις 29 Μαΐου συμμετέχετε με τον Αλέκο Ορφανό στο πιάνο, στο Φεστιβάλ Jazz+Πράξεις 2014, στην Πάτρα! Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε.
Αγγελική Τουμπανάκη:
Βαφτίσαμε το project «oh no… Frank Zappa». Είναι ένα αφιέρωμα στον πολυμορφικό, αντισυμβατικό και ιδιοφυή αυτό τύπο. O  Zappa είναι άπειρος…  Με τον εκλεκτό jazz πιανίστα Αλέκο ορφανό, επιλέξαμε κομμάτια διαφορετικής στιχουργικής θεματολογίας (σατιρικά, πολιτικά, ερωτικά, κοινωνικά) και διαφορετικού ηχητικού κλίματος, συνδυάζοντας και στοιχεία του κοινού μας μουσικού κόσμου, της jazz.

Θα παρουσιάσουμε λοιπόν τη χαρά μας, για τη ζαπική μουσική, χωρίς αυτοπεριορισμούς.

Cul.N.: Τι σημαίνει για εσάς η μουσική του Frank Zappa και για ποιους λόγους θελήσατε να παρουσιάσετε ένα αφιέρωμα στον συγκεκριμένο καλλιτέχνη.A.T.: Zappa άκουγα μικρή, σποραδικά και τον δεχόμουν εντελώς ψυχικά, χωρίς μουσική τότε ιδιότητα. Με εντυπωσίαζε, αλλά δεν μπορούσα να τον καταλάβω.

Ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή και οφείλω να ευχαριστήσω τον Κορνήλιο Διαμαντόπουλο, που μου εμπιστεύτηκε το τραγουδιστικό μέρος, στο «αφιέρωμα Frank Zappa» στο Half Note. Και μαζί με τον εξαιρετικό και έμπειρο συνοδοιπόρο, Αλέκο Ορφανό, μου δόθηκε η ευκαιρία να μπω στο ζαπικό τριπ και έκτοτε δηλώνω ερωτευμένη.

Για μένα λοιπόν: Είναι  έμπνευση μεγάλη … το συνθετικό του έργο που είναι απίστευτα ογκώδες και η ανυπότακτη στάση ζωής του. Είναι πρόκληση μεγάλη η μελέτη και η αποκωδικοποίηση της μουσική του FZ. Είναι ευτυχία μεγάλη… όταν καταφέρνω  τις «τρελές» μελωδικές γραμμές του και όταν αυτοσχεδιάζω πάνω στις αρμονίες του.

Οι ήχοι του είναι  πολυσυλλεκτικοί, οι δομές του πολύπλοκες, με πολυρυθμία, σύγχρονη κλασική και jazz αρμονία και με καταιγισμό πολυφωνίας στις τραγουδιστικές του φόρμες. Επίσης ο λόγος/στίχος του είναι μεταφορικός, ανατρεπτικός, με έντονα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα ή ζαπικά μηνύματα… όπως στο “Call Any Vegetable” που μας προτρέπει να μιλήσουμε με τα λαχανικά!

Cul.N.: Ποια χαρακτηριστικά θα προσδίδατε στη δική σας προσέγγιση στη μουσική του;A.T.: Η πολυπλοκότητα και επιπλέον τις περισσότερες φορές οι big band ενορχηστρώσεις του, δεν αφήνουν  περιθώρια για αντιγραφή και ευκολία και πόσο μάλλον από ένα ντουέτο πιάνο φωνή! Προσεγγίσαμε λοιπόν το Frank Vincent Zappa με πάθος και ευθύνη, χωρίς όμως να παραγκωνίζουμε και να συρρικνώνουμε την προσωπική μουσική μας έκφραση. Αυτοσχεδιάζουμε πάνω στις φόρμες, ανοίγουμε τις δομές, υπάρχει ρυθμικό, μελωδικό phrasing και έχουμε προσθέσει σε σημεία, σχετικά μουσικά θέματα. Όμως η οποιαδήποτε ενορχηστρωτική ιδέα, ερμηνευτική κατεύθυνση, αυτοσχεδιασμός, βοκαλισμοί  περά από τη χαρά και το interplay, προσπαθήσαμε να διατηρεί συμπαγή τη ζαπική νοοτροπία και να εξυπηρετεί τη ουσία και την αισθητική του κάθε κομματιού.


Cul.
N.: Τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περισσότερες προσπάθειες για αξιόλογα φεστιβάλ στο χώρο της jazz και της world μουσικής. Πόσο σημαντική είναι για εσάς η συμμετοχή σε τέτοιου είδους φεστιβάλ στα οποία συμμετέχουν και καταξιωμένοι καλλιτέχνες της διεθνούς μουσικής σκηνής;
A.T.: Είναι αλήθεια και αρκετά ελπιδοφόρο το ότι κοινωνικοί φορείς και χορηγοί ευαισθητοποιούνται και προσπαθούν να αναδείξουν  και να υποστηρίξουν διαφημιστικά, μουσικές παραγωγές που προάγουν όχι μόνο την εύπεπτη διασκέδαση, αλλά αποσκοπούν στην ψυχαγωγία και την καλλιέργεια του ακροατή. Παρατηρώ ότι τα jazz festivals έχουν αρχίσει και πολλαπλασιάζονται φιλοξενώντας μουσικούς με αξιόλογα βιογραφικά , πρόταση και άποψη, είτε εγχώριους είτε του εξωτερικού. Μάλιστα στις οργανωτικές επιτροπές και στην καλλιτεχνική διεύθυνση των φεστιβάλ  αυτών εμπλέκονται και μουσικοί με γνώση, μεράκι, όρεξη για δουλεία και σοβαρότητα.

 Όπως επίσης και τα world festivals στην Ελλάδα αυξάνονται, τα οποία είναι σημαντικά γιατί ενώνουν κουλτούρες και πολιτισμούς, μιας και έχουν αναφορά στη δύναμη της  παράδοσης, φιλοξενώντας σημαντικές μουσικές προσωπικότητες της κοντινής γειτονιάς μας (Βαλκάνια, Μεσόγειος, Ανατολία) και της ευρύτερης..!

Βεβαίως είναι λοιπόν μεγάλη μου τιμή και χαρά να βρίσκομαι σε αυτά τα φεστιβάλ  είτε συμμετέχουσα είτε ως ακροατής. Σε τέτοιες διοργανώσεις εκτός του ότι χαίρεσαι να μοιράζεσαι και να παρουσιάζεις το project σου, αντλείς ενέργεια, διευρύνεσαι μουσικά και πνευματικά και ανταλλάσεις γνώσεις, ήχους εικόνες.

Το Jazz + Πράξεις που θα μας φιλοξενήσει φέτος, αποτελεί ένα ουσιαστικό πολιτιστικό πυρήνα, έχοντας φιλοξενήσει  μεγάλα ονόματα της σύγχρονης και παλαιότερης jazz, του εξωτερικού και της εγχώριας jazz σκηνής.

Μακάρι οι προσπάθειες αυτές να συνεχίσουν να διατηρούν την ποιότητα σε επίπεδο μουσικό και οργανωτικό και στηριζόμενοι από τους τοπικούς και κρατικούς φορείς, να μεταλλαχθούν σε θεσμούς.


Cul.
N.: Η δική σας σχέση με τη μουσική πότε ξεκίνησε και ποιες είναι οι κυριότερες μουσικές σας επιρροές;
A.T.: Η ουσιαστική σχέση με τη μουσική και η ολοκληρωτική αφοσίωση μου, ξεκίνησε όταν τέλειωσα το διδακτορικό μου στον άλλο αγαπημένο μου τομέα, τη Μοριακή Βιολογία.

Ασχολούμαι και μελετώ jazz, αυτοσχεδιασμό, παραδοσιακούς ρυθμούς και μουσικές είτε σε επίπεδο σεμιναριακό, είτε σε επίπεδο master class. Με ενδιαφέρει επιπλέον η εξερεύνηση των δυνατοτήτων της φωνής, πέρα από το δεξιοτεχνικό μέρος και τον αυτοσχεδιασμό και σαν εκφραστικό όργανο συναισθημάτων στις  διάφορες μουσικές παραδόσεις.

Επηρεάστηκα και επηρεάζομαι από τα πάντα! Από τους μουσικούς που συνεργάζομαι, από τους δασκάλους μου, από μουσικούς του δρόμου, από μουσικές που ξετρυπώνω ή μου εμφανίζονται στο internet, ή από ανθρώπους που δεν έχουν σπουδάσει μουσική και τραγουδούν αφιλτράριστα και αληθινά.

Cul.N.: Οι καλλιτεχνικοί σας στόχοι; Ποιες συνεργασίες θα θέλατε να προστεθούν στο βιογραφικό σας;
A.T.: Είμαι leader και παραγωγός  του project «Toubanaki  & the Buzz Bastardz». Ο στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι η ολοκλήρωση της πρώτης μας δισκογραφικής δουλειάς. Το σχήμα είναι ετερόκλητο και αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς της  εγχώριας τζαζ και  παραδοσιακής μουσικής σκηνής και διακεκριμένους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σκοπός/ παιχνίδι του σχήματος είναι, ο αυτοσχεδιασμός, ο πειραματισμός και οι  διασταυρώσεις   των διαφορετικών μουσικών βιωμάτων των μελών, μέσα από επιλεγμένες διασκευές και προσωπικές συνθέσεις. Είναι ένα project μερακλίδικο, με αυθεντικότητα, πολυσυλλεκτικό και πολυσχιδές.

Σέβομαι και θα ήθελα να συνεργάζομαι με μουσικούς που έχουν πάθος, γνώση, σεμνότητα, αυθεντικότητα και σεβασμό, υπευθυνότητα και πίστη σε αυτό που κάνουν.

Cul.N.: Μετά το φεστιβάλ Jazz+Πράξεις 2014, στην Πάτρα υπάρχουν καλοκαιρινά σχέδια για live εμφανίσεις;
A.T.: Θα κάνουμε κάποιες επιλεγμένες εμφανίσεις με τους Buzz Bastardz σε festivals και χώρους, αλλά και με τα άλλα projects μου,  το “Jazz plus” (modern vocal jazz) και το «At the edge» (experimental global music) με την ηλεκτρική αρπίστρια Maria Christina Harper.

Θα ανακοινώσουμε τις ημερομηνίες μέσα από τα links:

https://www.facebook.com/aggeliki.toumpanaki

https://www.facebook.com/AggelikiToubanakiBuzzBastardz

https://www.youtube.com/user/atoumpanaki

Εύχομαι, καλή αντάμωση με όμορφες μουσικές και διάπλατες ψυχές!

Το φεστιβάλ «Jazz+Πράξεις 2014» θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα στις 29, 30 και 31 Μαΐου 2014.