Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση του Πάνου Σκουρολιάκου με τους τραγουδιστές Θεοδοσία Στίγκα, Χάικ Γιατζιτζιάν με το ούτι του, Αρετή Κετιμέ με το σαντούρι της και Φώτη Τσορανίδη με την κιθάρα του, από την Τρίτη 2 Ιουνίου 2014.

Μουσικές και κείμενα της καθ’ ημάς Ανατολής ξεδιπλώνονται στην σκηνή του Open House στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Στην Κωνσταντινούπολη των πολλών και διαφορετικών πολιτισμών, στην κοσμοπολίτισσα Σμύρνη, αλλά και στη Συρία και τον Λίβανο, συναντώνται ήχοι και λέξεις ελληνικές, αρμένικες, αραβικές, τούρκικες δημιουργώντας μια μεγάλη παρέα όπου όλοι οι καλοί χωράνε. Κείμενα από την ζωή και τα έργα ρωμιών και αλλοφύλων της περιοχής ερμηνεύει ο Πάνος Σκουρολιάκος. Ιστορίες για  παλικαράδες, όμορφες γυναίκες, απατεώνες και χαρτοπαίκτες, αφέντες και δούλους, ιστορικά γεγονότα και λεπτομέρειες της καθημερινότητας. Μια βόλτα σε μέρη οικεία και άγνωστα, με τραγούδια που ενώνουν κουλτούρες, χαρές και λύπες ανθρώπινες. Μια παράσταση σε ένα παρελθόν που είναι ταυτόχρονα και το παρόν όλων αυτών των τόπων και των ανθρώπων. Η Θεοδοσία, ο Χάικ η Αρετή και ο Φώτης μοιράζονται τραγούδια σε διαφορετικές γλώσσες συνθέτοντας ένα γοητευτικό και αρμονικό μουσικό μωσαϊκό.

Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Πάνου Σκουρολιάκου, η εικαστική επιμέλεια της Πηνελόπης Συρογιάννη και η μουσική φροντίδα των τραγουδιστών της παράστασης.