Τον Φεβρουάριο του 2014 ξεκίνησε το τριετές πρόγραμμα European Sounds, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δώσει διαδικτυακή πρόσβαση σε έναν σημαντικό αριθμό οπτικοακουστικών ψηφιακών αντικειμένων.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, περισσότερες από 540.000 ηχογραφήσεις υψηλής ποιότητας θα είναι διαθέσιμες μέσα από την Ευρωπαϊκή πολιτιστική πύλη Europeana, καλύπτοντας ένα εντυπωσιακό εύρος θεμάτων από την κλασική μέχρι την παραδοσιακή μουσική και από τις προφορικές παραδόσεις μέχρι και τους ήχους της φύσης.

Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα συνιστά το γεγονός ότι δύο φορείς από τη χώρα μας συγκαταλέγονται ανάμεσα στους συνολικά 24 Ευρωπαϊκούς φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής εμπλουτίζει το ηχητικό τοπίο του προγράμματος με 9.000 αρχεία από την πλούσια μουσική παράδοση της χώρας μας, ενώ το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει αναλάβει την τεχνική υποδομή του έργου.

Οι ήχοι που θα συγκεντρώσει το πρόγραμμα περικλείουν όλο το εύρος της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς: κλασική μουσική και σύγχρονες παραστάσεις με διαχρονική και διεθνή εμβέλεια· παραδοσιακή και δημοτική μουσική και αφήγηση· ηχητικά εφέ, περιβαλλοντικούς ήχους από τον φυσικό κόσμο· γλώσσες, προφορές και διαλέκτους καθώς και προφορικές διηγήσεις από διαφορετικές περιοχές. Όλες αυτές οι συλλογές αντικατοπτρίζουν την ποικιλία και τη διαφορετικότητα του πολιτισμού, την ιστορία, τη γλώσσα και τη δημιουργικότητα των λαών της Ευρώπης τα τελευταία 130 χρόνια.

Σκοπός του προγράμματος Europeana Sounds είναι να διευρύνει την πρόσβαση σε ένα πλούσιο υλικό και να καταδείξει πως οι ηχογραφήσεις έχουν υφανθεί μέσα στο κοινωνικό, πολιτιστικό και επιστημονικό πλέγμα της εποχής τους ανά τους αιώνες. Από τις εδώ και χρόνια ξεχασμένες διαλέκτους, μέσα από τους υπό εξαφάνιση ήχους τους φυσικού περιβάλλοντος και μέχρι την σύγχρονη μουσική, το πρόγραμμα Europeana Sounds θα μας φέρει όλους πιο κοντά σε ένα πρόσφατο παρελθόν, με γνώμονα μια κοινή άυλη κληρονομιά.

Το πρόγραμμα Europeana Sounds είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία. Για πρώτη φορά ιδρύματα που πρωταγωνιστούν στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη με τις ηχητικές τους συλλογές συνενώνουν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν την πρόσβαση στο υλικό τους και να μοιραστούν τις γνώσεις και τις επιδεξιότητές τους.

Στο πρόγραμμα που συντονίζει η British Library συμμετέχουν 24 εθνικές βιβλιοθήκες, ανάμεσά τους και οι εθνικές βιβλιοθήκες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας, οπτικοακουστικά αρχεία, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια από 12 χώρες της Ευρώπης.

Συνοπτικά στοιχεία

Η Europeana είναι μία πολυγλωσσική online συλλογή εκατομμυρίων ψηφιακών αντικειμένων που βρίσκονται σε Ευρωπαϊκά μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία και οπτικοακουστικές συλλογές. Μέχρι σήμερα η Europeana δίνει πρόσβαση σε 30 εκατομμύρια βιβλία, ταινίες, πίνακες, μουσειακά αντικείμενα και αρχειακά τεκμήρια που προέρχονται από 2200 παρόχους περιεχομένου σε όλη την Ευρώπη. Η κύρια χρηματοδότηση της Europeana είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για πρώτη φορά από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η ευρωπαϊκή πολιτιστική πύλη Europeana, εντάσσει στο υλικό της αρχεία ήχου.

Μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Φεβρουάριο του 2017, στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε 80.000 ηχητικά αρχεία.

Το πρόγραμμα Europeana Sounds θα ανοίξει την πρόσβαση στην πλούσια και πολυποίκιλη ακουστική κληρονομιά της Ευρώπης. Εκατοντάδες χιλιάδες ήχοι από την εποχή της πρώτης αναλογικής ηχογράφησης περιμένουν να ανακαλυφθούν και να ακουστούν. Με τη δημιουργία της online Ευρωπαϊκής Βιβλιοθήκης Ήχου θα νιώσουμε τον παλμό της Ευρώπης!

Οι στόχοι του προγράμματος

• Αύξηση του ηχητικού περιεχομένου που είναι διαθέσιμο μέσω της πύλης της Europeana στο 1 εκατομμύριο και βελτίωση της γεωγραφικής και θεματικής κάλυψής του με τη συγκέντρωση ηχογραφήσεων που έχουν δημοφιλή αποδοχή
• Βελτίωση της προσβασιμότητας με τον εμπλουτισμό των περιγραφών και με τεχνικές για cross-media (και cross-connection linking)
• Ανάπτυξη καναλιών ήχου προσαρμοσμένων στο κοινό που απευθύνονται τα οποία θα βελτιώσουν την αναζήτηση, την πλοήγηση αλλά και την εμπειρία του χρήστη
• Προώθηση της δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης των ηχογραφήσεων
• Αναγνώριση και υποστήριξη προτάσεων που αφορούν στην βελτίωση της πρόσβασης σε ηχητικό περιεχόμενο που βρίσκεται εκτός εμπορίου, με τη συνεργασία των μουσικών εκδοτών και των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων
• Δημιουργία δικτύου ενδιαφερομένων: ειδικών στην τεχνολογία, τη ανάπτυξη λογισμικού, τα αρχεία ήχου και τα πνευματικά δικαιώματα. Το δίκτυο θα εξαπλωθεί σε νέους παρόχους περιεχομένου και σε κύριες πλατφόρμες διανομής για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν ευρύτερης διαθεσιμότητας