Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών διοργανώνει συναυλία με τίτλο: Γιάννης Μαρκόπουλος | Για την Άλωση: Μνήμη διαρκής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 29 Μαΐου και ώρα 20:30 με ελεύθερη είσοδο προς το κοινό.

Η συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» αποτελεί έναν φόρο τιμής και μνήμης στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης, το τραγικό αυτό συμβάν που όρισε το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

O Γιάννης Μαρκόπουλος, εμβληματική προσωπικότητα της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας με διεθνή ακτινοβολία, κατάρτισε ένα πρόγραμμα -απαρτιζόμενο από  το πρώτο μέρος του σπουδαίου έργου του, «ΑΝΑ-ΓΕΝΝΗΣΗ Κρήτη ανάμεσα σε Βενετιά και Πόλη», καθώς και επιλεγμένες συνθέσεις και τραγούδια από την μακροχρόνια εργογραφία του- που αφηγείται, δίχως να λησμονεί, την πορεία από την Άλωση μέχρι το σήμερα και φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένα μουσικό ενθύμιο διαρκούς μνήμης.

Για την συναυλία, η οποία εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Εκκλησία της Ελλάδος, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος και ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. Ο Μακαριώτατος δήλωσε πως «την παρουσία της Εκκλησίας στα ευρωπαϊκά δρώμενα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μόλις προχθές, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου τονίσαμε ότι η σημερινή Ευρώπη ξεφεύγει από το όραμα και τις αρχές των πρώτων Ευρωπαϊστών. Μόνο με την αλληλεγγύη των λαών θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα επανέλθουμε στην κοινωνική ομαλότητα».

Για τη συνάντηση με τον κ. Μαρκόπουλο ο Μακαριώτατος δήλωσε ότι «το δεύτερο στίγμα της η Αρχιεπισκοπή θέλει να αφήσει με ένα γεγονός υψηλής πολιτιστικής σημασίας, αναδεικνύοντας την Ορθοδοξία, που έχει εμβολιάσει την ελληνική παράδοση και ιστορία. Το βλέμμα μας στράφηκε στον κ. Μαρκόπουλο για να μας ανεβάσει πιο ψηλά, για να δείξουμε τους θησαυρούς του ελληνισμού μέσα από την τέχνη της μουσικής. Με συγκίνηση το λέω, δέχτηκε ο δημιουργός να παρουσιάσει έργα του μια μέρα κομβική για την ιστορία μας, όπου όλοι στρέφουμε την προσοχή μας στην Ανατολή και παίρνουμε δύναμη από την Αγία Σοφία».

Ο κ. Μαρκόπουλος σχολίασε για το συγκεκριμένο μουσικό έργο πως «είναι κάτω από το κίνημα της Ορθοδοξίας», συμπληρώνοντας ότι «δεν είμαστε λίγοι, αλλ’ αντιθέτως πολλοί, όταν μάλιστα έχουμε Ιεράρχες, όπως ο Αρχιεπίσκοπος». Χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο «σπουδαίο πρόσωπο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, καθώς οι κινήσεις του προσθέτουν στο μέλλον του τόπου». Το γεγονός της μουσικής αφήγησης του συνθέτη για την Πόλη και για τις μνήμες του Ελληνισμού από την Ανατολή ξεκινά το 1993, όταν ο Χρήστος Λαμπράκης παρήγγειλε στο δημιουργό για λογαριασμό του Μεγάρου Μουσικής το «Χoρικό της Άλωσης».

Συμμετέχουν:

Γιώργος Χατζηχρόνογλου, πρωτοψάλτης
Έλενα Κελεσίδη, υψίφωνος
Αντώνιος Κουτρουπής, τενόρος
Χαράλαμπος Γαργανουράκης
Σοφία Μάνου
Λάκης Χαλκιάς

Βυζαντινή Χορωδία 12 ιεροψαλτών

Χορωδία ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ σε διδασκαλία Κωστή Κωνσταντάρα

Σύλβια Κουτρούλη, νέι
Μαριλίνα Τζελέπη, πιάνο
Ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία»

Διευθύνει ο συνθέτης.