Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Ο Fabrice Aragno στην Ταινιοθήκη

Ο Fabrice Aragno στην Ταινιοθήκη

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα έχει την τιμή να υποδεχτεί στην Αθήνα τον Fabrice Aragno, τον στενό συνεργάτη του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ στις τελευταίες ταινίες του μεγάλου δημιουργού, Notre Musique (2003), Film Socialisme (2010), Les Trois Désastres (2013), καθώς και την πιο πρόσφατη σε 3D με τίτλο Adieu au langage, η οποία κάνει σήμερα πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.


Ο Fabrice Aragno θα βρίσκεται στην Αθήνα το διάστημα 9 έως 13 Ιουνίου, στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος «Τώρα Γκοντάρ / Maintenant Godard» που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στις 5 έως 18 Ιουνίου. Για την φιλοξενία του Fabrice Aragno, η ΤΤΕ συνεργάζεται με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την Πρεσβεία της Ελβετίας.


Ο Ελβετός κινηματογραφιστής ανήκει στη νέα γενιά σκηνοθετών, μαζί με τους Jean-Paul Bataggia και Paul Grivas, που κρατούν τον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ forever young αποτελώντας την κινητήριο δύναμή του για να κάνει ακόμη ταινίες εξερευνώντας νέα μέσα και νέες τεχνικές.


Ο Ελβετός κινηματογραφιστής θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα γίνει στην Ταινιοθήκη την Πέμπτη 12 Ιουνίου.  Και θα μας μιλήσει για τις σχέσεις του με τον Γκοντάρ και την απόφαση του μεγάλου δημιουργού να γυρίσουν την τελευταία ταινία του σε 3D.


Επίσης, θα παρουσιάσει μερικές από τις ταινίες του κορυφαίου Γάλλου δημιουργού, μεταξύ των οποίων και το ντοκιμαντέρ Quod Erat Demonstrandum (2013), το οποίο οι Ζαν-Λυκ Γκοντάρ και Fabrice Aragno συνυπογράφουν στην σκηνοθεσία και θα προβληθεί στα επερχόμενα Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και Viennale. Μια ταινία-επιστέγασμα της στενής συνεργασίας των δυο δημιουργών, όπου έχει χρησιμοποιηθεί υλικό από παλαιότερες ταινίες του Γκοντάρ.


«Δεν είναι μια ταινία ‘για’ τον Γκοντάρ. Υπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ ‘για’ τον Γκοντάρ, βιβλία ‘για’ τον Γκοντάρ. Όταν η ελβετική τηλεόραση μου ζήτησε να κάνω μια ακόμη ταινία ‘για’ τον Γκοντάρ, επειδή εγώ δουλεύω ‘μαζί με’ τον Γκοντάρ και όχι ‘για’ εκείνον, το συζήτησα με τον ίδιο και, τελικά, τους αντιπροτείναμε να κάνουμε μια ταινία μαζί, εγώ και ο Γκοντάρ».

Fabrice Aragno  


Ο Fabrice Aragno γεννήθηκε το 1970. Το διάστημα 1987-1991 ασχολήθηκε με το αρχιτεκτονικό σχέδιο, ενώ το διάστημα 1991-1994 εργάστηκε ως stage manager και ειδικός φωτισμού. Το διάστημα 1994-1998 σπούδασε σκηνοθεσία στο DAVI (Département d'Audiovisuel de l'École Cantonale d'Art de Lausanne, Bussigny). Έχει σκηνοθετήσεις πολλές μικρού μήκους, μεταξύ των οποίων τις εξής, Dimanche (1999), Le Jeu (2003) και Autour de Claire (2010). Έχει συνεργαστεί με την Ταινιοθήκη της Ελβετίας και έχει, επίσης, σκηνοθετήσει την ταινία Freddy Buache, le cinéma (2012) για την ειδική έκδοση DVD που έγινε για τον κριτικό κινηματογράφου Φρεντί Μπυάς. Είναι στενός συνεργάτης του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ ως διευθυντής φωτογραφίας, ηχολήπτης και μοντέρ.


Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης


To αφιέρωμα Τώρα Γκοντάρ / Maintenant Godard διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σχετικές ειδήσεις
Η Αθήνα ελεύθερη - Εικόνες της απελευθέρωσης στην Ευρώπη: αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη
18.10.2016 11:27
Σε συνέχεια του πολύ πετυχημένου περσινού κινηματογραφικού αφιερώματος Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης που διοργανώθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2015, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Η Αθήνα Ελεύθερη και σημείωσε μεγάλη επιτυχία με μεγάλη συμμετοχή του κοινού στις προβολές και τις σχετικές συζητήσεις, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει εκ νέου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου το κινηματογραφικό αφιέρωμα Εικόνες της απελευθέρωσης στην Ευρώπη.
4η Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου
09.03.2016 15:32
Η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργανώνει αφιέρωμα στον Ισραηλινό κινηματογράφο από τις 17-23 Μαρτίου 2016.
Cine Magyar - 15 κορυφαίες δημιουργίες του νεότερου ουγγρικού σινεμά στην Ταινιοθήκη
25.02.2016 14:22
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Carousel Films, με την υποστήριξη της Ουγγρικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Βουδαπέστης, παρουσιάζουν το κινηματογραφικό αφιέρωμα Cine Magyar, στην αίθουσα 1 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, από την Πέμπτη 3 Μαρτίου έως την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016.
5η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
18.02.2016 12:41
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, οι Πρεσβείες των Αφρικανικών χωρών και τα Επίτιμα Προξενεία που είναι διαπιστευμένα στην Ελληνική Δημοκρατία, διοργανώνουν την 5η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου 2016.
Η Μικρή Λέσχη ξεκινά στην Ταινιοθήκη
05.01.2016 16:37
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αναβιώνει το θεσμό της «μικρής λέσχης» και ανοίγει τους θησαυρούς της συλλογής της, διοργανώνοντας προβολές δωρεάν για τα μέλη.