Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Αντρεας Κάλβος. Το χαμένο πορτραίτο - Βλάσσης Τρεχλής

Αντρεας Κάλβος. Το χαμένο πορτραίτο - Βλάσσης Τρεχλής

Από τις Εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο με τίτλο, Αντρεας Κάλβος. Το χαμένο πορτραίτο του Βλάσση Τρεχλής.

 

Ανδρέας Κάλβος. Κοσμοπολίτης στο πνεύμα και στην αντίληψη. Επαναστάτης στην καρδιά. Καρμπονάρος. Περιδιαβαίνει στη Φλωρεντία, στη Ζυρίχη, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, και πάλι στη Φλωρεντία. Ύστερα Γενεύη, και πάλι Παρίσι, Ναύπλιο, Κέρκυρα, ξανά Λονδίνο, Έσσεξ και, τέλος, Λάουθ.

Τις νύχτες μ’ ένα βαρύ παλτό περπατάει μέσα από δρόμους υπαρκτούς κι ανύπαρκτους. Βρίσκεται στο δρόμο για τη Χίο, την Πάργα, τα Ψαρά, τη Σάμο, το Σούλι. Βάζει τα γιορτινά του και υμνεί τον Βύρωνα, τον Κανάρη, τον Μπότσαρη. Ψάλλει για την ελευθερία, την αρετή, την πατρίδα, τη δόξα, τη νίκη. Είναι γεμάτος έρωτα για τον τόπο του, για τη ζωή, για τη γνώση, για τις Μούσες. Η σιωπή καλύπτει σαν πέπλο τη ζωή του από τη στιγμή που επιστρέφει στην Ελλάδα. Σιωπά και η ποίησή του. Μέσα στην αχλή του χρόνου χάνεται η εικόνα του...

Μια μυθιστορηματική βιογραφία του Ανδρέα Κάλβου που ανασυνθέτει το χαμένο πορτραίτο του εθνικού ποιητή και μας ταξιδεύει στον 19ο αιώνα, στην εποχή του ρομαντισμού, των επαναστάσεων και των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών.

 

Ο Βλάσσης Τρεχλής γεννήθηκε στο Αίγιο. Σπούδασε μουσική και κίνηση, όμως, στο πέρασμα των χρόνων, ανακάλυψε πως τον γοήτευε η γλώσσα και η λογοτεχνία και ασχολήθηκε και με τα δύο από αγάπη. Στο χώρο της λογοτεχνίας είχε δάσκαλο τον Τάκη Σινόπουλο. Χάρη στα δικά του μαθήματα μπόρεσε να εκτιμήσει την ποίηση του Ανδρέα Κάλβου, ο οποίος αποτέλεσε γι’ αυτόν έμπνευση και οδηγό και στον οποίο ξεπληρώνει την οφειλή με τούτο το βιβλίο. Ευτύχησε όμως να πάρει μαθήματα και σε άλλους τομείς από καλούς δασκάλους: στην πολιτική από τον Διονύση Φλάμπουρα, στη μουσική και στην κίνηση από την Πολυξένη Ματτέυ και τη Μαρία Κυνηγού.

Σχετικές ειδήσεις
Η Ζωή μου: Μήτσος Μυράτ - Αντρέας Δημητριάδης
12.12.2016 10:48
Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτη κυκλοφορεί το βιβλίο του Αντρέα Δημητριάδη, Η Ζωή μου. Μήτσος Μυράτ.
Απρόσωπα φαγιούμ - Αντρέας Πολυκάρπου
25.11.2016 12:32
Από τις Εκδόσεις Vakxikon.gr κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή, Απρόσωπα φαγιούμ του Αντρέα Πολυκάρπου.
Ο Λαιμός του Δήμιου - Αντρέας Τσιάκος
21.09.2016 10:34
Από τις Εκδόσεις Straw Dogs κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Αντρέα Τσιάκου, «Ο Λαιμός του Δήμιου».
Ελληνική αρχιτεκτονική στον 20ό και 21ο αιώνα -  Αντρέας Γιακουμακάτος
19.08.2016 13:04
Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο, Ελληνική αρχιτεκτονική στον 20ό και 21ο αιώνα.Ιστορία, θεωρία, κριτική σε επιμέλεια Αντρέα Γιακουμακάτου.
Φίλμπυ – Πορτραίτο του κατασκόπου σε νεαρά ηλικία - Robert Littell
29.07.2016 10:23
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΑΓΡΑ το βιβλίο Φίλμπυ – Πορτραίτο του κατασκόπου σε νεαρά ηλικία του Robert Littell.