Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Η Κατάκτηση του Διαστήματος: Ματιά στο μέλλον: διάλεξη από τον Ξενοφώντα Μουσά

Η Κατάκτηση του Διαστήματος: Ματιά στο μέλλον: διάλεξη από τον Ξενοφώντα Μουσά

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα τα τρέχοντα και μελλοντικά διαπλανητικά ταξίδια, θα πραγματοποιήσει ο κ. Ξενοφών Μουσάς, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, Διευθυντής Εργαστηρίου Αστροφυσικής και Διευθυντής του Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον «Ελληνικό Κόσμο» την Παρασκευή 30 Μαϊου και ώρα 19:00.

 

H διάλεξη με τίτλο «Η Κατάκτηση του Διαστήματος: Ματιά στο μέλλον» που θα συνδυαστεί με βραδιά αστροπαρατήρησης σε  συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, διοργανώνεται από τον «Ελληνικό Κόσμο» στο πλαίσιο της έκθεσης «Η κατάκτηση του διαστήματος» από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής.


Στο πλαίσιο της διάλεξης θα τεθούν και θα απαντηθούν τα πιο καίρια ερωτήματα για τον άνθρωπο και το διάστημα: Πώς η ανθρωπότητα θα κατακτήσει τον Κόσμο; Γιατί ενδιαφερόμαστε για το διάστημα και την κατάκτησή του; Γιατί να πάμε στη Σελήνη και στον Άρη; Μπορούμε να επιτύχουμε την κατάκτηση των πλανητών και του διαστρικού χώρου; Σε ποιους πλανήτες μπορούμε να πάμε;


Μεταξύ άλλων ο κ. Μουσάς θα μιλήσει για τα τρέχοντα επιτεύγματα και μελλοντικά σχέδια για τα διαπλανητικά ταξίδια, τους λόγους και τις τεχνικές τους, τη βαρυτική σφεντόνα, τις επανδρωμένες και ρομποτικές διαστημικές αποστολές και τις επιστημονικές βάσεις στη Σελήνη, τον Άρη και  άλλους πλανήτες. Μιλώντας για τα διαστρικά ταξίδια, θα αναλύσει τα όρια ταχύτητας, τους χρονικούς περιορισμούς, τις οικονομικές δυσκολίες, τα ενεργειακά όρια, τα ψυχολογικά και ηθικά προβλήματα και τις νέες μέθοδους προώθησης και διαβίωσης.


Μετά το τέλος της διάλεξης θα ακολουθήσει παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια στο Αίθριο του «Ελληνικού Κόσμου» υπό την καθοδήγηση μελών αστρονομικών ενώσεων. Θα παρατηρηθούν ουράνια αντικείμενα όπως η Σελήνη, ο Δίας και ο Άρης.


Ο κ. Ξενοφών Διονυσίου Μουσάς, αστρονόμος, καθηγητής Φυσικής Διαστήματος και Διευθυντής του Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι πρωταγωνιστής της μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Εργάζεται ερευνητικά σε θέματα κοσμικής ακτινοβολίας, διαστήματος, πλανητών και Ηλίου και χάους. Εχει λάβει μια σειρά από βραβεία όπως NASA, 2009, American Geophysical Union, 2000 και έχει δημοσιεύσει 100 επιστημονικά άρθρα, εκατοντάδες λήμματα (Εγκυκλοπαίδεια Εκδοτικής Αθηνών), βιβλίο Διαστημικής Φυσικής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο το 2003 αλλά και το βιβλίο Μηχανισμός των Αντικυθήρων της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών το 2011/2012. Επέβλεψε είκοσι διδακτορικά, δεκάδες μεταπτυχιακά, διακόσιες πτυχιακές. Έχει συμμετάσχει σε πολλαπλές εκθέσεις σε NASA, UNESCO, Παιδικό Μουσείο Μανχάταν, Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, Γουσταβιανό Μουσείο Ουψάλας, Πολωνία, Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti, Μόναχο, Σλοβακία, Ενωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Αλγερία.

Σχετικές ειδήσεις
Διάλεξη του Franco «Bifo» Berardi στο πλαίσιο της documenta 14
24.01.2017 12:37
Η documenta 14 μας προσκαλεί σε μία διάλεξη σε τρία μέρη από τον Franco «Bifo» Berardi, στις 25, 26 και 27 Ιανουαρίου 2017, στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων.
Hub science: Διάλεξη του καθηγητή Ιωάννη Κοντογιάννη
16.11.2016 16:50
Ο Γιάννης Κοντογιάννης, καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δίνει διάλεξη στο "Hub Events" με θέμα "Τι κοινό έχουν το DNA, το κουτσομπολιό και το iPhone;".
150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Διάλεξη της Μαρίας Λαγογιάννη στον Ιανό
17.06.2016 15:24
Η διάλεξη της Διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Δρ Μαρίας Λαγογιάννη, με αφορμή την εικαστική έκθεση που διοργανώνει η ΙΑΝΟS Αίθουσα Τέχνης για την επέτειο των 150 χρόνων από την ίδρυση του Ε.Α.Μ., θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016.
Όνειρα: διάλεξη του Dany Nobus στη Στέγη
12.05.2016 10:43
Στο πλαίσιο του Ύπνος project και του κύκλου Λέξεις & Σκέψεις, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας προσκαλεί στη διάλεξη του Dany Nobus, ψυχαναλυτή και Πρόεδρο του Μουσείου Φρόυντ στο Λονδίνο, με τίτλο Όνειρα.
Η 3η διάλεξη του Αντώνη Κωτίδη στο Μουσείο Μπενάκη
06.05.2016 10:57
Το Σάββατο 7 Μαϊου 2016, στις 19.00, στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Κουμπάρη, πραγματοποιείται η 3η διάλεξη του Καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. κ. Αντώνη Κωτίδη.