Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορεί το βιβλίο του Τονίνο Μπενακουίστα με τίτλο Επικίνδυνη οικογένεια. Μαλαβίτα σε μετάφραση της Ειρήνης Τσολακέλλη.

Μια οικογένεια που μοιάζει σαν όλες τις άλλες.

Μόνο που ένα είναι σίγουρο, αν μετακομίσουν στη γειτονιά σας, είναι ώρα να φύγετε και να μη γυρίσετε ποτέ.

Σε αυτήν τη μαφιόζικη φαρσοκωμωδία του Μπενακουίστα, ο Τζοβάννι Μαντζόνι, πρώην διαπρεπής Αμερικανός μαφιόζος που έγινε πληροφοριοδότης κι οδήγησε στη διάλυση πέντε οικογένειες της Νέας Υόρκης και στη φυλακή τον Ντoν Μιμίνο, τον capo di tutti capi, έχει μετακομίσει με το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων του Εφ Μπι Άι ως Φρεντ Μπλέηκ στην κωμόπολη Σολόν-συρ-Αβρ της Νορμανδίας, μαζί με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους. Σε αυτή τη μικρή επαρχιακή πόλη της Γαλλίας η οικογένεια προσπαθεί να ενταχθεί στα νέα κοινωνικά δεδομένα, αλλά οι παλιές κακές συνήθειες εμφανίζονται κάθε φορά που πρέπει να διευθετηθούν μικρές καθημερινές έγνοιες. Ο Φρεντ παριστάνει τον συγγραφέα. Η ανακάλυψη μιας γραφομηχανής στο καινούργιο τους σπίτι τού δίνει την ιδέα να καταγράψει τις εμπειρίες του από τη συμμετοχή του στο οργανωμένο έγκλημα. Η Μάγκυ, η μητέρα, αφοσιώνεται στα μπάρμπεκιου και στις φιλανθρωπίες. Η δεκαεπτάχρονη κόρη τους Μπελλ αποδεικνύεται ιδιαίτερα ικανή στο να αποκρούει τις προτάσεις των θαυμαστών της, τιμώντας το όνομά της στο έπακρο. Τέλος, ο δεκαεπτάχρονος γιος τους Ουώρρεν χρησιμοποιεί τις τεχνικές επιβίωσης που του δίδαξε ο πατέρας του για να αναποδογυρίζει τραπέζια στους νταήδες του καινούργιου σχολείου του και κατορθώνει να γίνει απαραίτητος σε όλους και για όλα. Το Εφ Μπι Άι προσπαθεί να κρατήσει αυτή τη φαινομενικά σαν όλες τις άλλες οικογένεια μακριά από τα ραντάρ της μαφίας, η οποία έχει επικηρύξει τον Φρεντ για είκοσι εκατομμύρια δολάρια. Όμως, ακόμα κι αν βγάλεις έναν άνθρωπο από τη μαφία, δεν μπορείς να βγάλεις τη μαφία από το αίμα του. Και η μαφία έχει πολλά ονόματα – Κόζα Νόστρα, Onorevole Società ή Μαλαβίτα, κακιά ζωή: έτσι ονόμασε ο Φρεντ τον αγαπημένο του, πιστό και τεμπέλικο σκύλο.

Ο Τονίνο Μπενακουίστα γεννήθηκε το 1961 από γονείς Ιταλούς μετανάστες σ’ ένα προάστιο του Παρισιού. Περνάει την εφηβεία του διαβάζοντας λίγο, παρακολουθεί όμως ανελλιπώς τηλεοπτικές σειρές όπως τους Αδιάφθορους (στους οποίους αναφέρεται και στο μυθιστόρημά του Επικίνδυνη οικογένεια – Μαλαβίτα). Εγκαταλείπει πολύ γρήγορα τις σπουδές του στη λογοτεχνία και στον κινηματογράφο και κάνει διάφορες μικροδουλειές που του αφήνουν χρόνο για να γράφει και από τις οποίες αντλεί το υλικό για τα πρώτα του μυθιστορήματα και διηγήματα: υπάλληλος σε κλινάμαξες (La maldonne des sleepings, 1989), κουβαλητής σε γκαλερί (Trois carrés rouges sur fond noir, 1990), πιτσαδόρος, και κοσμικό παράσιτο (Τα δόντια της αυγής, Άγρα, 2000 – Les morsures de laube, 1992). Με την Κωμωδία των αποτυχημένων (Άγρα, 1999 – La commedia des ratés, 1991) γίνεται γνωστός στο ευρύ κοινό και καταξιώνεται στο λογοτεχνικό χώρο. Έκτοτε έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα (Saga, 1997, Quelquun dautre, 2001), κόμικς (LOutremangeur, 1998), νουβέλες και ιστορίες για παιδιά, κάποια από τα οποία έχουν διασκευαστεί για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ επίσης γράφει σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το 2004 επανέρχεται στο αστυνομικό μυθιστόρημα με το Επικίνδυνη οικογένειαΜαλαβίτα, στο οποίο προσθέτει μπόλικο χιούμορ, και το 2008 δημοσιεύει τη συνέχειά του, Malavita encore.

To Επικίνδυνη οικογένειαΜαλαβίτα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Λυκ Μπεσσόν το 2013, με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, τον Τόμμυ Λη Τζόουνς και τη Μισέλ Πφάιφερ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Διαβάστε την κριτική του βιβλίου από τον Γιάννη Αντωνιάδη, έδω.