Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Ο Κυρ Λεωνίδας μπροστά στην αντίδραση, του Ιον Λούκα Καρατζιάλε στο Θέατρο Πρόβα

Ο Κυρ Λεωνίδας μπροστά στην αντίδραση, του Ιον Λούκα Καρατζιάλε στο Θέατρο Πρόβα

Το θεατρικό στούντιο επαγγελματιών καλλιτεχνών της διασποράς, στο πλαίσιο του πολιτισμικού συλλόγου "Σύγχρονα Βαλκάνια" και με την υποστήριξη DPRRP (Τμήμα «Πολιτικές» για τη σχέση με τους Ρουμάνους από όλη τη Γη, του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας) παρουσιάζει για λίγες παραστάσεις, το θεατρικό έργο "Ο Κυρ Λεωνίδας μπροστά στην αντίδραση" του Ιον Λούκα Καρατζιάλε, με παραστάσεις στα ελληνικά και στα ρουμάνικα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.


"Ο Κυρ Λεωνίδας μπροστά στην αντίδραση" είναι μια κλασική κωμωδία του ρουμανικού θεάτρου με θέμα που αντηχεί στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ζωή. Λίγο πριν πάει για ύπνο, ο Λεωνίδας, περήφανος για τις ιδέες του, κάνει μια παθιασμένη συζήτηση με τη γυναίκα του γύρω από τους πολιτικούς του προβληματισμούς. Φτάνει σε τέτοιο σημείο πάθους και ψύχωσης που αρχίζει να φωνάζει συνθήματα υποστηρίζοντας τη «δημοκρατική» του θέση, καθώς η γυναίκα του, τελείως άσχετη με το θέμα και προκειμένου να τον ηρεμήσει, τον υποστηρίζει. Αργά τη νύχτα κι ενώ κοιμούνται, ξυπνούν από δυνατούς θορύβους που ακούγονται έξω από το σπίτι τους. Επηρεασμένοι από την προηγούμενη συζήτηση, σηκώνονται πανικόβλητοι και νομίζοντας ότι άρχισε εξέγερση στη πόλη, αποφασίζουν να φύγουν στα κρυφά. Όμως, η αλήθεια είναι πολύ πιο απλή και πολύ πιο αστεία!


Ο Καρατζιάλε (1852-1912) είναι από τις πιο σημαντικές μορφές του ρουμανικού θεάτρου κι έχει χαρακτηριστεί ως «ο Μολιέρος της Ρουμανίας» και «ο ιδρυτής του ρουμανικού θεάτρου».


Μετάφραση: Τάκης Δραγώνας
Σκηνοθεσία: Μόνικα Σαβουλέσκου-Βουδούρη
Σκηνογραφία, μουσική επιμέλεια: Αντρέα Μάτε

Παίζουν: Φλάβιος Νεάγκου, Λάουρα Μιχαέλα Ντουμίτρου, Ευελίνα Χαπεντσιούκ

Διάρκεια 45'

Σχετικές ειδήσεις
«Όπου Γης» από το ΚΘΒΕ στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
17.01.2017 10:37
Μαρτυρίες προσφύγων «μπλέκονται» με την ποίηση και «ζωντανεύουν» μπροστά στο κοινό, στο θεατρικό δρώμενο «Όπου Γης» που πραγματοποιεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 20 και την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, στις 20:00, στο πλαίσιο της έκθεσης «Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες».
Σεξ Λεξικόν - Η Επιστήμη του Έρωτα, του Σπύρου Δ. Μιχαλόπουλου στο Θέατρο 104
06.10.2016 14:29
Ο δημοσιογράφος Σπύρος Μιχαλόπουλος –αποφοιτώντας από το Στούντιο Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου- γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο και το παρουσιάζει σε σκηνοθεσία της Αγγελίτας Τσούγκου, η οποία επιστρέφει στο 104, ύστερα από τις επιτυχημένες συνεργασίες με τα έργα «Ο Γυάλινος Κώδων» της Σ.Πλαθ και «Αισθηματικές Νουβέλες δρχ. 35» των Α.Τσούγκου - Γ. Τσαγκαράκη.
Καλοκαίρι στην Αθήνα 2016: «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο Θέατρο του Αττικού Άλσους
25.08.2016 14:50
O Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στο Θέατρο του Αττικού Άλσους και των εκδηλώσεων «Καλοκαίρι στην Αθήνα 2016», την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016 στις 9μ.μ. την πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Από το χαρτί στη σκηνή: Τα έργα από το στούντιο συγγραφής θεατρικού έργου στο Νέο Rex
07.06.2016 15:23
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τα νέα έργα των συγγραφέων που συμμετείχαν στο φετινό Στούντιο συγγραφής θεατρικού έργου το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Ιουνίου στο Νέο Rex.
Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
30.03.2016 11:22
Το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 5:30 μμ στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζονται για μία μόνο παράσταση οι «Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα», στα πλαίσια του Θεματικού Φεστιβάλ που οργανώνει η Πειραματική Σκηνή για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια.