Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Storyboards: έκθεση στο Γενί Τζαμί

Storyboards: έκθεση στο Γενί Τζαμί

Ένα ελάχιστα γνωστό στο ευρύ κοινό, αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι της κινηματογραφικής δημιουργίας αναδεικνύει η έκθεση «Storyboards», που διοργανώνεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ FILME 2014, με τη στήριξη της Θεσσαλονίκης -  Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, από τις 19 ως τις 25 Μαΐου 2014, στο Γενί Τζαμί.


Στην έκθεση παρουσιάζονται storyboards γνωστών Ελλήνων σκηνοθετών, δηλαδή σειρές από σκίτσα που ουσιαστικά αναπαριστούν το σενάριο μίας ταινίας  απεικονίζοντας τα σημαντικότερα πλάνα μιας σκηνής. Μέσα από την έκθεση οι διοργανωτές επιχειρούν να δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να εξοικειωθεί με τις πρακτικές του κινηματογράφου προσεγγίζοντας τη διαδικασία δημιουργίας μίας ταινίας από τα πρώτα της μόλις στάδια.


Η έκθεση  πλαισιώνεται με κινηματογραφικά αποσπάσματα , προκειμένου να κάνει περισσότερο κατανοητή τη μετάβαση  από το storyboard στην ταινία. Οι σκηνοθέτες που παραχώρησαν δείγματα δουλειάς τους για να παρουσιαστούν στην έκθεση είναι οι Πέτρος Παπαδόπουλος, Λένα Παπαδοπούλου, Μάρκος Χολέβας, Νίκος Περάκης, Γιάννης Σμαραγδής, Ανδρέας Σιαδήμας και Γρηγόρης Βαρδαρινός.


To Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους  FILME 2014 πραγματοποιήθηκε από τις 8 ως τις 11 Μαΐου στο κινηματοθέατρο «Κολοσσαίον». Μέσα από το FILME, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κρίτωνας Ζαχαριάδης έδωσε  για τρίτη χρονιά την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες 18 – 44 ετών, από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, να προβάλουν την δουλειά τους και να διακριθούν μέσα από αυτή.

Οργάνωση-επιμέλεια: Χριστίνα Γκωλέκα

Σκηνογραφική επιμέλεια: Μαριαλένα Χρυσογονίδου, Γιώργος Στογιάννης


Σκίτσο: Από την ταινία «El Greco» του Γιάννη Σμαραγδή

Σχετικές ειδήσεις
11.01.2017 14:51
Τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, εγκαινιάζεται η έκθεση του Ανδρέα Σιτορέγκο, με τίτλο “Ανθρωπόκαινος, 20° C”, στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου. Πρόκειται για μία βίντεο εγκατάσταση in situ που πραγματοποιείται με την αιγίδα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Στιγμές δημιουργίας στον χρόνο: έκθεση κοστουμιών από το ΚΘΒΕ στο Αλατζά Ιμαρέτ
04.10.2016 15:35
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος οργανώνει μια έκθεση κοστουμιών, σχεδιασμένων από σημαντικούς ενδυματολόγους που συνεργάστηκαν με το ΚΘΒΕ στη διάρκεια των 55 χρόνων λειτουργίας του. H Έκθεση έχει τίτλο «Στιγμές δημιουργίας στον χρόνο» και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των Δημητρίων.
Έκθεση του Απόστολου Κούστα στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου
19.08.2016 11:38
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας σας προσκαλεί την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016 και ώρα 20.30 στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου, στα εγκαίνια της περιοδικής εικαστικής έκθεσης του Απόστολου Κούστα με τίτλο «ΑΝΤΙ-ΔΩΡΟ στους προγόνους μου».
Χαρτογραφώντας την Ευρώπη: Έκθεση της Katerina Mistal στο Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης
05.07.2016 11:02
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί την Τρίτη 5 Ιουλίου 2016, στις 8.30 μμ. στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης), για τα εγκαίνια μίας ξεχωριστής έκθεσης φωτογραφίας της Σουηδού φωτογράφου Katerina Mistal με τίτλο: “Χαρτογραφώντας την Ευρώπη - Ακτογραμμές” (“Mapping Europe – Coastlines”).
Olympic Flame 2016: Έκθεση στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων στο Νομισματικό Μουσείο
17.05.2016 11:34
Με έμπνευση την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Αγώνες του Ρίο, διοργανώνεται στο Ιλίου Μέλαθρον που στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο, μια ιδιαίτερη εικαστική έκθεση, ενταγμένη στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων, στις 18 Μαΐου.