Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Ξαναδιαβάζοντας το Ελληνικό Παράδοξο - Συλλογικός τόμος

Ξαναδιαβάζοντας το Ελληνικό Παράδοξο - Συλλογικός τόμος

Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί ο συλλογικός τόμος με τίτλο Ξαναδιαβάζοντας το Ελληνικό Παράδοξο σε μετάφραση της Ελένης Μαχαιρά-Οντόνz. Eπιμέλεια ελληνικής έκδοσης έχουν  κάνει οι  Ανδρέας Παππάς και Βίβιαν Πολίτου  και προλογικό σημείωμα η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.


Το φθινόπωρο του 1995, με πρωτοβουλία της Γιάννας Αγγελοπούλου και του John F. Kennedy School of Government οργανώθηκε στο Χάρβαρντ ένα Συνέδριο στο οποίο συζητήθηκε – με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, πολιτικών, διπλωματών και δημοσιογράφων – το φαινόμενο εκείνο, που καθιερώθηκε να ονομάζεται "Το Ελληνικό Παράδοξο". Οι εργασίες του Συνεδρίου κυκλοφόρησαν στο βιβλίο το 1997, στις Εκδόσεις Παπαζήση.
Σήμερα, 20 χρόνια αργότερα πολλά έχουν αλλάξει εκτός από τα «ελληνικά παράδοξα» που γεωμετρικά έχουν αυξηθεί. Η μεγάλη οικονομική κρίση, η εμπειρία των ολυμπιακών, η μετάλλαξη της κρίσης από αμιγώς οικονομική σε αξιακή, μας έχουν κάνει να αναθεωρήσουμε κατεστημένες απόψεις και παγιωμένες αντιλήψεις δεκαετιών. Όπως λέει η κυρία Αγγελοπούλου «ενώ οι Έλληνες ως άτομα ανοιγόμαστε και ανοίγουμε διαρκώς νέους ορίζοντες στον κόσμο, ενώ  διαπρέπουμε στην οικονομία, στην επιστήμη, στις τέχνες και στη δημόσια ζωή, την ίδια στιγμή η Ελλάδα μένει πίσω».
Άραγε αυτό οφείλεται στην επικράτηση του «ατομικού» έναντι του «συλλογικού» που αποτελεί διαχρονικό γνώρισμα του ελληνικού έθνους και επανέρχεται άλλοτε ως κατάρα και ενίοτε ως ευλογία; ή μήπως αποτελεί γνώρισμα μιας κοινωνίας που μεταλλάσσεται μέσα από μια διαδικασία ωρίμανσης και  προσαρμογής στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι;
Αυτή την πραγματικότητα – και τις δυνατότητες να την ξεπεράσουμ – εξετάζει το «Ξαναδιαβάζοντας το Ελληνικό Παράδοξο» είκοσι χρόνια μετά την 1η έκδοση και πιο επίκαιρο από ποτέ.

Σχετικές ειδήσεις
10 + 10 καλύτερες ταινίες ελληνικού & ευρωπαϊκού σινεμά -  Αφιερωματικός Τόμος
16.12.2016 12:32
Κυκλοφορεί ο αφιερωματικός τόμος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, 10 + 10 καλύτερες ταινίες ελληνικού & ευρωπαϊκού σινεμά.
Το Ελληνικό Βιβλίο  στη 68η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης
17.10.2016 10:44
Το ταξίδι του ελληνικού βιβλίου στις διεθνείς εκθέσεις συνεχίζεται. Μετά από το Πεκίνο (24-28 Αυγούστου) και τη Μόσχα (7-11 Σεπτεμβρίου) όπου η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα, νέο προορισμό αποτελεί η μεγάλης ιστορικής και εμπορικής σημασίας Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, που πραγματοποιείται φέτος από 19 έως 23 Οκτωβρίου 2016, με τιμώμενες τις Κάτω Χώρες και τη Φλάνδρα.
Ελληνικό πανεπιστήμιο και φοιτητικό κίνημα - Άλκης Ρήγος
26.08.2016 10:42
Από τις Εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο, Ελληνικό πανεπιστήμιο και φοιτητικό κίνημα. Επίμετρο από το χθες στο σήμερα του θεσμού του Άλκη Ρήγου.
World of Warcraft - Chronicle: Τόμος Ι – Συλλογικό
05.08.2016 15:57
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο World of Warcraft - Chronicle: Τόμος Ι.
Τζίντι Ματζά, ένας ποιητής από την Κίνα στην Αθήνα και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
03.03.2016 14:33
Το Megaron Plus υποδέχεται την Πέμπτη 10 Μαρτίου στις 7:00 το βράδυ τον διακεκριμένο κινέζο ποιητή Τζίντι Ματζά [Jidi Majia], που έρχεται στην Αθήνα για μια συνάντηση γνωριμίας-συζήτηση με το ελληνικό κοινό, η οποία θα γίνει στα κινεζικά και στα ελληνικά (με ταυτόχρονη μετάφραση).