Ένα από τα σημαντικότερα ντούο της διεθνούς τζαζ και world σκηνής, ο Ablaye Cissoko και ο Volker Goetze, θα εμφανισθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ενδέκατου «Jazz+Πράξεις 2014» που ανοίγει και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας.

Γεννημένος στη Γερμανία και μόνιμος κάτοικος Νέας Υόρκης, ο τρομπετίστας Volker Goetze συμπράττει εδώ και έξι χρόνια με τον Σενεγαλέζο τραγουδιστή και δεξιοτέχνη της κόρα, της αφρικανικής άρπας με τις 21 χορδές, Ablaye Cissoko, και δημιουργεί ένα μουσικό ντουέτο που υπερβαίνει γεωγραφικά και μουσικά σύνορα.

Η συνεργασία τους δίνει μια νέα, σύγχρονη διάσταση στον ρόλο του «παραμυθά», όπως αυτός σώζεται μέσα από μια παράδοση αιώνων, και προσφέρει ένα μουσικό ταξίδι από την έρημο και τις ακτές της Δυτικής Αφρικής, μέχρι τα αστικά τοπία που συναντά κανείς στο Παρίσι και την Νέα Υόρκη. Σκοπός τους, με τη μουσική να θεραπεύσουν τις ψυχές μας, και πράγματι οι συναυλίες τους, με σήμα κατατεθέν τα εξαίσια φωνητικά του Cissoko, και τη γαλήνια συνοδεία κόρας και τρομπέτας, λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετατρέποντας τη διαφορετικότητά τους σε δύναμη, η συνεργασία των δύο μουσικών, που είναι στην ουσία συνεργασία μεταξύ διαφορετικών γλωσσών και διαφορετικών πολιτισμών, αποτελεί έναν ύμνο στην απλότητα και την οικουμενικότητα της μουσικής, επιτελώντας παράλληλα κοινωνικό έργο, αφού έχουν προσφέρει το 10% των συνολικών εσόδων από τις δύο δισκογραφικές τους δουλειές, για την ενδυνάμωση των αφρικανικών κοινοτήτων.

Οι κριτικές από το διεθνή τύπο γι’ αυτή τη σύμπραξη διθυραμβικές. Η Boston Globe το χαρακτήρισε σαν “ένα πολύτιμο κόσμημα”, ενώ το All About Jazz κάνει λόγο για, “μια ανάσα φρέσκου αέρα …. μια όαση ηρεμίας που προσφέρεται για ανάπαυση, ξεκούραση, αλλά και έντονες συγκινήσεις…”. Το BBC World μιλάει για “μια θαυμάσια συνεργασία του πολιτισμού και των γλωσσών», ενώ το γαλλικό Jazzman επισημαίνει πως, “…σηματοδοτεί… έναν ύμνο στην απλότητα και την οικουμενικότητα της μουσικής. Υπέροχο.”
 

Εκτός από τη σκηνή οι δύο καλλιτέχνες συναντήθηκαν και στη μεγάλη οθόνη και το ντοκιμαντέρ “Griot”, το οποίο μάλιστα αποτέλεσε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Goetze. Griot είναι ο “παραμυθάς”, o αφηγητής, o ποιητής, o μουσικός, είναι ο συνεχιστής της προφορικής παράδοσης, και σύμφωνα με τον συγγραφέα Paul Oliver, «είναι αυτός που πρέπει να γνωρίζει πολλά παραδοσιακά τραγούδια χωρίς λάθη, αλλά κι αυτός που πρέπει να έχει την ικανότητα να αυτοσχεδιάζει και να σχολιάζει την επικαιρότητα”. Συνεχιστής αυτής της παράδοσης, υπερήφανος Griot και πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ δεν είναι άλλος από τον Ablaye Cissoko.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στη Σενεγάλη, κατά την προετοιμασία της πρώτης τους δισκογραφικής δουλειάς. Μέχρι τότε, ο Goetze δεν γνώριζε πολλά για τους Griots. Του κέντρισαν όμως τόσο το ενδιαφέρον, που ένιωσε την ανάγκη να μοιραστεί με το ευρύ κοινό ό,τι είχε μάθει και δει. Τελικά, ο Goetze, μαζί με τον υποψήφιο για Όσκαρ Sam Pollard, κατάφερε να κάνει την εμπειρία του ταινία κι έτσι το 2011 το “Griot” κάνει πρεμιέρα και στη συνέχεια ταξιδεύει σε κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Ο Ablaye Cissoko και ο Volker Goetze έπαιξαν μαζί για πρώτη φορά στη Σενεγάλη στο πλαίσιο συναυλίας με την Αφρο-Ευρωπαϊκή Ορχήστρα Τζαζ το 2001. Σύντομα ανακάλυψαν ότι παρά τις πολιτισμικές διαφορές τους, οι προσωπικές και μουσικές τους ευαισθησίες είναι ικανές να τους οδηγήσουν σε μια βαθιά φιλία, η οποία με τη σειρά της έφερε κοινούς καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς στόχους. Το ενδιαφέρον του Cissoko για την τζαζ και αντίστοιχα αυτό του Goetze για την μουσική της Δυτικής Αφρικής ήταν τα πρώτα συστατικά για έναν συναρπαστικό και μυστηριώδη διάλογο. Δυο εκ πρώτης όψεως αταίριαστα όργανα συνδυάστηκαν ευφυώς, γοητεύοντας το κοινό. Μέχρι σήμερα σαν ντουέτο Cissoko – Goetze έχουν κυκλοφορήσει δύο δισκογραφικές δουλειές, με τίτλο Sira (2008) και Amanké Dionti (2012).

Το μαγευτικό άκουσμα της κόρα και την υποβλητική φωνή του Ablaye Cissoko αλλά και τον λεπτό ήχο της τρομπέτας του Volker Goetze θα απολαύσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του «Jazz+Πράξεις 2014».