Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Τόποι Μετάβασης: έκθεση της Βασιλικής Κοσκινιώτου στην Αrt Zone 42

Τόποι Μετάβασης: έκθεση της Βασιλικής Κοσκινιώτου στην Αrt Zone 42

Η γκαλερί Αrt Zone 42 έχει την τιμή να παρουσιάσει τη νέα ενότητα ζωγραφικών έργων της Βασιλικής Κοσκινιώτου με τίτλο «Τόποι Μετάβασης», η οποία εγκαινιάζεται την Τετάρτη 28 Μαϊου, στις 8 μ.μ. Πρόκειται για την 4η ατομική έκθεση της ζωγράφου, με 12 έργα μεγάλων διαστάσεων σε καμβά και 15 μικρότερων σε χαρτί, δουλειά κυρίως των τελευταίων τεσσάρων ετών.


Με έμπνευση από το ‘μυστήριο’ γύρω από τα Ελευσίνια Μυστήρια και από τις αρχέγονες θεότητες της γης, της γέννησης και του θανάτου που λατρεύονταν στην μεγάλη γιορτή, η έκθεση αφηγείται με τη σειρά της τα μυστήρια της αναγέννησης και της μεταμόρφωσης˙ αφηγείται την περιπέτεια του γήινου κύκλου της ζωής και μας μυεί στην ίδια την έννοια της μετάβασης. Η μετάβαση, σε τούτο το πλαίσιο, συνδέεται με το αρχετυπικό μυστήριο της δημιουργίας και γίνεται ένας άλλος ιδανικός τόπος περάσματος από το χάος ‘του κάτω κόσμου’ στην ‘επιφάνεια’ της μορφής, από το Μηδέν στο Όν της ύπαρξης και της πράξης.


Ανάμεσα στους δύο κόσμους, ξεχωρίζει ένας δεσμός που λειτουργεί ως γέφυρα: το Αυγό. Το σχήμα του έχει πάρει τη θέση του γνώριμου κύκλου στο έργο της Βασιλικής Κοσκινιώτου. Η ωοειδής περίκλειστη (ελλειπτική) σφαίρα του, ανοιχτή συγχρόνως σε άπειρες ερμηνείες, είναι ένα αιώνιο και ισχυρό σύμβολο, το οποίο ενσαρκώνει τόσο τη φύση του θηλυκού όσο και την «Δημιουργία ως Μητρότητα», όπως χαρακτηριστικά γράφει στο κείμενο του καταλόγου η συνεπιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Γιαγιάννου .


Τη ζωγραφική γλώσσα της καλλιτέχνιδος χαρακτηρίζει τόσο το πλούσιο χρώμα όσο και η επίμονη χρήση επαναλαμβανόμενων μοτίβων που παραπέμπουν στη φύση και στην κίνησή της, όπως η βροχή, το βέλος, ο καρπός - που εδώ είναι το ρόδι – καθώς και η ίδια η γραφή. Η γλώσσα άλλωστε, όπως και η διφυής καταγωγή μας από το σώμα της μητρός μας και της μητρικής μας γλώσσας αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη ζωγράφο. Δεν είναι τυχαίο ότι στα έργα της ενσωματώνει λέξεις και στίχους που αντλεί από το ποίημα της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ «Όταν το σώμα», αλλά και από έργα Ελληνίδων πεζογράφων, όπως «Το Κέικ» της Ρέας Γαλανάκης και η «Μελανίππη» της Μαρίας Γιαγιάννου.


Η Βασιλική Κοσκινιώτου αποφοίτησε με άριστα το 2006 από το τμήμα Εικαστικών Σπουδών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Από το 2008 έχει στο ενεργητικό της ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και το Τόκυο και πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε συλλογές ιδιωτικές και μουσείων ανά τον κόσμο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις
Υπό κατασκευήν, έκθεση του Μίλτου Γκολέμα στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
30.01.2017 10:09
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την τέταρτη ατομική έκθεση του Μίλτου Γκολέμα με τίτλο «Υπό κατασκευήν». Η έκθεση αποτελείται από την τελευταία ενότητα ζωγραφικών έργων του εικαστικού και θα διαρκέσει από τις 9 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου 2017.
Xρόνος Άχρονος: έκθεση της Άννας Αντωνιάδου στη γκαλερί Art Zone 42
21.11.2016 17:15
"Xρόνος Άχρονος" ονομάζεται η νέα εικαστική παρουσίαση της Άννας Αντωνιάδου που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στην γκαλερί Art Zone 42.
ΜΑΖΕΙ ή ΠΟΤΕ=ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ: έκθεση της Έλλης Γρίβα στη γκαλερί Art Zone 42
26.09.2016 16:29
Η γκαλερί ART ZONE 42 έχει την ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάσει στο κοινό την 16η ατομική έκθεση ζωγραφικής, ποίησης, installation, performance και βιβλίου της εικαστικού Έλλης Γρίβα, από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου, με τίτλο: MAZEI Ή ΠΟΤΕ = ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στις 7:30μμ.
Έκθεση κεραμικής από το Eργαστηρίο Kεραμικής Tέχνης της Βασιλικής Χαρολίδη
16.06.2016 12:32
Οι μαθητές/τριες του Eργαστηρίου Kεραμικής Tέχνης της Βασιλικής Χαρολίδη, εκθέτουν τα έργα τους στην πινακοθήκη Γρηγοριάδη στο Νέο Ηράκλειο Αττικής από την Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016.
Erase and Rewind: έκθεση του Αντώνη Γιακουμάκη στη γκαλερί Art Zone 42
04.03.2016 14:52
Τη νέα ενότητα έργων του με τίτλο Erase and Rewind παρουσιάζει ο Αντώνης Γιακουμάκης στην γκαλερί ArtZone 42, σε επιμέλεια της θεωρητικού τέχνης Δόμνας Χανουμίδου.