Στην φετινή Art – Athina έχω τη χαρά και την ευθύνη να επιμελούμαι και να συντονίζω για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δυο projects που στην Art –  Athina 2013 υπήρξαν ιδιαίτερα δημοφιλή, το Platforms Project @ Art – Athina και το Art – Athina Contemporaries.

Ο στόχος του Platforms Project @ Art – Athina 2014 είναι, όπως και πέρυσι, να χαρτογραφήσει την εικαστική δράση όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών καλλιτεχνών που αποφασίζουν να αναζητήσουν από κοινού λύσεις στα εικαστικά ερωτήματα δημιουργώντας τις λεγόμενες πλατφόρμες.

Βασιζόμενες στο “η ισχύς εν τη ενώσει” οι πλατφόρμες έχουν κατακτήσει μια διακριτή πια θέση στο διεθνές εικαστικό γίγνεσθαι χωρίς να ανταγωνίζονται το περιβάλλον που καλούνται να υπηρετήσουν.

Είναι ένα πρόγραμμα που προσπαθεί να προσφέρει στον επισκέπτη την – εκ των έσω – ματιά στην καλλιτεχνική δημιουργία, την εμπειρία της ζύμωσης  και συνεργασίας της εικαστικής πρακτικής χωρίς να εστιάζει στο εμπορικό κομμάτι της τέχνης αλλά αντίθετα προβάλλει  μια πιο  εναλλακτική –  πειραματική οπτική.

Οι πλατφόρμες – γκρουπ καλλιτεχνών έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν κάποιο καλλιτεχνικό project, μια δράση σε καθορισμένο χώρο – booth – προσφέροντας έτσι μια καταγραφή της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής, του τρόπου δραστηριοποίησής τους και λειτουργίας για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με άλλες χώρες για συνεργασίες.

Στα πλαίσια του Platform Project @ Art – Athina 2013 είχαν παρουσιαστεί 44 πλατφόρμες – δράσεις καλλιτεχνικών ομάδων από 16 χώρες και με περισσότερους από 500 καλλιτέχνες επιτυγχάνοντας αναπάντεχους διαλόγους πάνω στην τέχνη. Οι περισσότερες από τις πλατφόρμες που συμμετείχαν στο Platform Project @ Art – Athina 2013 δημιούργησαν σχέσεις φιλίας μεταξύ τους και συνεργασίες. Προσπαθούμε να καταγράφουμε τις δράσεις που έχουν προκύψει και θα τις ανακοινώσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον αλλά είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η Art – Athina και το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτέλεσαν την βάση τέτοιων συνεργασιών.

Στο Platform Project @ Art – Athina 2014 θα παρουσιαστούν μερικές πολύ σημαντικές πλατφόρμες από 18 χώρες ενώ ο αριθμός των καλλιτεχνών που θα εμπλακούν θα ξεπεράσει κατά πολύ τον ήδη εντυπωσιακό περσινό αριθμό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο  αριθμός των αιτήσεων των πλατφορμών κυρίως από ξένες χώρες, ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας. Μέσα στα πλαίσια του Platform Project @ Art – Athina 2014 θα υπάρχουν κάποια αφιερώματα για τις  πλατφόρμες των Βαλκανίων και του Καναδά που θα πλαισιωθούν με μια σειρά ομιλιών για την τέχνη στις περιοχές αυτές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Παράλληλα επιμελούμαι το Art – Athina Contemporaries που φέτος έχει τίτλο Statement Made και επιχειρεί μια αποτύπωση της σύγχρονης εικαστικής σκηνής όπως αυτή διαμορφώνεται σε ενεστώτα χρόνο.

Αποτελεί μια δράση – έκθεση που ως στόχο έχει να αναδείξει την εικαστική δραστηριότητα όπως αυτή παράγεται και παρουσιάζεται σήμερα και πώς την αντιλαμβάνονται οι ίδιοι οι καλλιτέχνες. To Statement Μade φιλοδοξεί να παρουσιάσει κάτι περισσότερο από μία στιγμιαία εικόνα της τρέχουσας ελληνικής και όχι μόνο εικαστικής παραγωγής. Στόχος της έκθεσης είναι η δημιουργία κι η έναρξη ενός γόνιμου διάλογου μεταξύ των καλλιτεχνών, της πρακτικής τους και των έργων τους που να αντανακλά τη σύγχρονη  κατάσταση, τις ανησυχίες των εικαστικών και την ποικιλία των εικαστικών μέσων.

Οι καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος στην έκθεση θα προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από τις συμμετέχουσες γκαλερί οι οποίες θα εκπροσωπηθούν στο βασικό πρόγραμμα της Art  -Athina.

Info: Η Άρτεμις Ποταμιάνου είναι εικαστικός και curator. Έχει πραγματοποιήσει ως εικαστικός 17 ατομικές εκθέσεις ανάμεσα τους στη στο Borough Museum & Art Gallery (Newcastle), στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο MAC (Midlands Art Center του Μπέρμινγκχαμ), στο Hellenic Centre ( Λονδίνο), στη Fizz Gallery (Αθήνα), στην Tint Gallery (Θεσσαλονίκη), στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης κ.α.
 
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 67 ομαδικές εκθέσεις  ανάμεσα τους στη 1η Biennale της Θεσσαλονίκης, στη BIDA – Biennale της Ισπανίας (Ελληνική Εκπροσώπηση), στην 3η Μπιενάλε της Αθήνας, στο Vista Mare Foundation (Ιταλία), στο International Young Art 2002: Sotheby’s Amsterdam/ Tel Aviv/ Moscow, στη Change & Partner Contemporary Art, (Ρώμη), στη Colesman Project Space (Λονδίνο), στο  «Greek Sale»- Bonhams, (Λονδίνο), στο Open 2012 (Βενετία), στο Tensta Kulturhus (Στοκχόλμη), κ.α.

Έχει επιμεληθεί πολλές εκθέσεις σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών της διεθνούς σκηνής όπως του Joseph Kosuth, του Joseph Beuys, του Damien Hirst, του Terry Atkinson, του Peter Greenaway, της Candice Brietz,  των Guerrilla Girls κ.α. Έχει επίσης γράψει πολλά κείμενα για καταλόγους εκθέσεων, βιβλία.

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Cultirenow Mag, τεύχος 28.


Η Art-Athina 2014 θα λάβει χώρα στο Κλειστό Π. Φαλήρου (TaeKwonDo) από τις 15 έως τις 18 Μαϊου 2014. Περισσότερες πληροφορίες