Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Άρτεμις Ποταμιάνου: Platforms Project @ Art - Athina – Art - Athina Contemporaries

Άρτεμις Ποταμιάνου: Platforms Project @ Art - Athina – Art - Athina Contemporaries

Στην φετινή Art - Athina έχω τη χαρά και την ευθύνη να επιμελούμαι και να συντονίζω για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δυο projects που στην Art -  Athina 2013 υπήρξαν ιδιαίτερα δημοφιλή, το Platforms Project @ Art - Athina και το Art - Athina Contemporaries.


Ο στόχος του Platforms Project @ Art - Athina 2014 είναι, όπως και πέρυσι, να χαρτογραφήσει την εικαστική δράση όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών καλλιτεχνών που αποφασίζουν να αναζητήσουν από κοινού λύσεις στα εικαστικά ερωτήματα δημιουργώντας τις λεγόμενες πλατφόρμες.


Βασιζόμενες στο "η ισχύς εν τη ενώσει" οι πλατφόρμες έχουν κατακτήσει μια διακριτή πια θέση στο διεθνές εικαστικό γίγνεσθαι χωρίς να ανταγωνίζονται το περιβάλλον που καλούνται να υπηρετήσουν.


Είναι ένα πρόγραμμα που προσπαθεί να προσφέρει στον επισκέπτη την - εκ των έσω - ματιά στην καλλιτεχνική δημιουργία, την εμπειρία της ζύμωσης  και συνεργασίας της εικαστικής πρακτικής χωρίς να εστιάζει στο εμπορικό κομμάτι της τέχνης αλλά αντίθετα προβάλλει  μια πιο  εναλλακτική –  πειραματική οπτική.


Οι πλατφόρμες - γκρουπ καλλιτεχνών έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν κάποιο καλλιτεχνικό project, μια δράση σε καθορισμένο χώρο – booth - προσφέροντας έτσι μια καταγραφή της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής, του τρόπου δραστηριοποίησής τους και λειτουργίας για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με άλλες χώρες για συνεργασίες .


Στα πλαίσια του Platform Project @ Art - Athina 2013 είχαν παρουσιαστεί 44 πλατφόρμες – δράσεις καλλιτεχνικών ομάδων από 16 χώρες και με περισσότερους από 500 καλλιτέχνες επιτυγχάνοντας αναπάντεχους διαλόγους πάνω στην τέχνη. Οι περισσότερες από τις πλατφόρμες που συμμετείχαν στο Platform Project @ Art - Athina 2013 δημιούργησαν σχέσεις φιλίας μεταξύ τους και συνεργασίες. Προσπαθούμε να καταγράφουμε τις δράσεις που έχουν προκύψει και θα τις ανακοινώσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον αλλά είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η Art - Athina και το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτέλεσαν την βάση τέτοιων συνεργασιών.


Στο Platform Project @ Art - Athina 2014 θα παρουσιαστούν μερικές πολύ σημαντικές πλατφόρμες από 18 χώρες ενώ ο αριθμός των καλλιτεχνών που θα εμπλακούν θα ξεπεράσει κατά πολύ τον ήδη εντυπωσιακό περσινό αριθμό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο  αριθμός των αιτήσεων των πλατφορμών κυρίως από ξένες χώρες, ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας. Μέσα στα πλαίσια του Platform Project @ Art - Athina 2014 θα υπάρχουν κάποια αφιερώματα για τις  πλατφόρμες των Βαλκανίων και του Καναδά που θα πλαισιωθούν με μια σειρά ομιλιών για την τέχνη στις περιοχές αυτές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.


Παράλληλα επιμελούμαι το Art - Athina Contemporaries που φέτος έχει τίτλο Statement Made και επιχειρεί μια αποτύπωση της σύγχρονης εικαστικής σκηνής όπως αυτή διαμορφώνεται σε ενεστώτα χρόνο.


Αποτελεί μια δράση - έκθεση που ως στόχο έχει να αναδείξει την εικαστική δραστηριότητα όπως αυτή παράγεται και παρουσιάζεται σήμερα και πώς την αντιλαμβάνονται οι ίδιοι οι καλλιτέχνες. To Statement Μade φιλοδοξεί να παρουσιάσει κάτι περισσότερο από μία στιγμιαία εικόνα της τρέχουσας ελληνικής και όχι μόνο εικαστικής παραγωγής. Στόχος της έκθεσης είναι η δημιουργία κι η έναρξη ενός γόνιμου διάλογου μεταξύ των καλλιτεχνών, της πρακτικής τους και των έργων τους που να αντανακλά τη σύγχρονη  κατάσταση, τις ανησυχίες των εικαστικών και την ποικιλία των εικαστικών μέσων.


Οι καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος στην έκθεση θα προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από τις συμμετέχουσες γκαλερί οι οποίες θα εκπροσωπηθούν στο βασικό πρόγραμμα της Art  -Athina.


Info: Η Άρτεμις Ποταμιάνου είναι εικαστικός και curator. Έχει πραγματοποιήσει ως εικαστικός 17 ατομικές εκθέσεις ανάμεσα τους στη στο Borough Museum & Art Gallery (Newcastle), στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο MAC (Midlands Art Center του Μπέρμινγκχαμ), στο Hellenic Centre ( Λονδίνο), στη Fizz Gallery (Αθήνα), στην Tint Gallery (Θεσσαλονίκη), στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης κ.α.
 
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 67 ομαδικές εκθέσεις  ανάμεσα τους στη 1η Biennale της Θεσσαλονίκης, στη BIDA - Biennale της Ισπανίας (Ελληνική Εκπροσώπηση), στην 3η Μπιενάλε της Αθήνας, στο Vista Mare Foundation (Ιταλία), στο International Young Art 2002: Sotheby’s Amsterdam/ Tel Aviv/ Moscow, στη Change & Partner Contemporary Art, (Ρώμη), στη Colesman Project Space (Λονδίνο), στο  «Greek Sale»- Bonhams, (Λονδίνο), στο Open 2012 (Βενετία), στο Tensta Kulturhus (Στοκχόλμη), κ.α.

Έχει επιμεληθεί πολλές εκθέσεις σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών της διεθνούς σκηνής όπως του Joseph Kosuth, του Joseph Beuys, του Damien Hirst, του Terry Atkinson, του Peter Greenaway, της Candice Brietz,  των Guerrilla Girls κ.α. Έχει επίσης γράψει πολλά κείμενα για καταλόγους εκθέσεων, βιβλία.


* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Cultirenow Mag, τεύχος 28.


Η Art-Athina 2014 θα λάβει χώρα στο Κλειστό Π. Φαλήρου (TaeKwonDo) από τις 15 έως τις 18 Μαϊου 2014. Περισσότερες πληροφορίες

Σχετικές ειδήσεις
Katja Ehrhardt: Universitas - Μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο
14.02.2017 12:03
Η Katja Ehrhardt γράφει για το καλλιτεχνικό ερευνητικό πρότζεκτ Universitas που πραγματοποιείται με την συμμετοχή καλλιτεχνών από την Συρία, τη Γερμανία και την Ελλάδα, το οποίο διοργανώνεται από το AthenSYN, την Μπιενάλε Αθηνών και την Αυτόνομη Ακαδημία.
Γεράσιμος Καππάτος: ROOMS2017
03.02.2017 15:49
Στη δέκατη έβδομη χρονιά των ROOMS έχουμε ξανά την ευκαιρία να ανακαλύψουμε και να κατανοήσουμε τη σκέψη και το δημιουργικό έργο των σύγχρονων καλλιτεχνών και θεωρητικών τέχνης, όπως και να διευρύνουμε τα όρια της εμβέλειας και υποδοχής της Σύγχρονης Τέχνης. Σε όλη την διάρκεια αυτών των εκθέσεων, αυτή η προσπάθειά μας έχει δείξει και την αντοχή της, αλλά και την αναγκαιότητα και χρησιμότητά της, ως ένας τόπος συνάντησης και επικοινωνίας, μια πλατφόρμα διαλόγου και ανάδειξης προβληματισμών.
Εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία τέχνης της Ευρώπης το 2017
12.01.2017 16:39
Το 2017 για τους λάτρεις της τέχνης προμηνύεται, αν μη τι άλλο, πυρετώδες. Πρώτα από όλα, είναι η χρονιά της λεγόμενης «Μεγάλης Περιήγησης» (Grand Tour) για τη σύγχρονη τέχνη, μια συγκυρία που συμβαίνει κάθε δέκα χρόνια, όταν τρεις κορυφαίες εκθέσεις, η Biennale της Βενετίας, η Documenta και το Münster Sculpture Project συμπίπτουν. Τα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης έχουν ήδη παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκθέσεων για το 2017 και ως συνήθως, ποικίλλει από τους μεγάλους κλασικούς στους μοντέρνους με αναδρομικές περισσότερο ή λιγότερο αναμενόμενες, που φιλοδοξούν να φέρουν μια νέα ματιά στο πολυ-ιδωμένο, ή σύγχρονους δημιουργούς και επίκαιρα επιμελητικά projects. Ακολουθεί μια επιλογή από εκθέσεις που σας προτείνουμε να επισκεφτείτε φέτος, πραγματικά ή έστω..ψηφιακά!
Άρτεμις Ποταμιάνου: Το Ανοίκειο μέσα από το έργο εννέα εικαστικών
14.11.2016 11:29
Η εικαστικός και επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου, γράφει για τις διαφορετικές οπτικές της έννοιας του ανοίκειου, με αφορμή την έκθεση «Back to the basics: Uncanny», την οποία φιλοξενεί η ENIA Gallery.
Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης: Sterna Art Project 2016
03.08.2016 12:30
Το Sterna Art Project έχει σχεδιαστεί ως ένας ενεργός χώρος συγκέντρωσης καλλιτεχνών. Από το 2014, ο οργανισμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη γεωγραφική θέση της Νισύρου και προωθεί τη σύνδεση μεταξύ των καλλιτεχνών και του νησιού. Τα διεπιστημονικά του προγράμματα φιλοξενίας και εκθέσεων έχουν στόχο την προώθηση και την ανάπτυξη της δημιουργικής καλλιτεχνικής έκφρασης με την παράλληλη αμφισβήτηση των αντιλήψεων για το τι συνιστά σύγχρονη εικαστική κουλτούρα.