Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2014 στο Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2014 στο Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που φέτος έχει θέμα: «Οι Συλλογές μας ενώνουν», το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα "μουσικές ξεναγήσεις", την Κυριακή 18 Μαϊου 2014.


Πέντε μουσικοί διαφόρων μουσικών πεδίων, θα δημιουργήσουν τη δική τους σύνδεση με το Μουσείο και τα έργα, πραγματοποιώντας " μουσική ξενάγηση " και παρουσιάζοντας στο κοινό έργα ή καλλιτέχνες που εκτίθενται στους χώρους της Πινακοθήκης.


Εκτελώντας μουσικά έργα ή μουσικούς αυτοσχεδιασμούς δημιουργούν έναν διάλογο με την συλλογή του Μουσείου, παρουσιάζοντας έτσι μία μουσική απόδοση των σκέψεων και των συναισθημάτων που τους δημιουργούνται για το κάθε έργο , με οδηγό την μουσική αντί τον λόγο.


Η ξενάγηση από τον κάθε μουσικό θα έχει διάρκεια 50', ενώ μετά το πέρας της θα μεσολαβεί ένα 30λεπτο διάστημα όπου οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να περιπλανηθούν στους χώρους της Πινακοθήκης, ανακαλύπτοντας τα μοναδικά της εκθέματα.


Γι’ αυτά τα 30λεπτα διαστήματα έχουν σχεδιαστεί από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη ειδικές μουσικές διαδρομές για παιδιά άνω των 5 ετών.


Παίζοντας, αυτοσχεδιάζοντας και ζωγραφίζοντας θα εξερευνήσουν τις μελωδικές αφορμές που προσφέρει η Πινακοθήκη.


Κορύφωση του εορτασμού θα είναι μια μουσική συναυλία , το περιεχόμενο της οποίας θα συνδέει τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα με τους μουσικούς που συμμετέχουν στη γιορτή και μία εικαστικό καλλιτέχνη-video artist.


Ξεναγούν οι:
Ανάργυρος Δενιόζος μουσικολόγος (θα παρουσιάσει τη μοναδική Μουσική Ξενάγηση με λόγο ) - συνθέτης/ηλεκτρονικά (στην τελική συναυλία)
Θάνος Δασκαλόπουλος body percussion
Χριστίνα Κατσάρη video
Άννα Παγκάλου mezzosoprano -φωνή
Φώτης Σιώτας βιολί
Σπύρος Τζέκος, κλαρινέτο

Σχεδιασμός - Επιμέλεια: Άννα Παγκάλου
Σχεδιασμός παιδικών διαδρομών: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Μουσείου Μπενάκη

Σχετικές ειδήσεις
Black Earth: Η Κ.Ο.Α. στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα
05.01.2017 15:56
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζουν και το 2017 την εξαιρετική συνεργασία τους, στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου της Ορχήστρας, με τίτλο «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία».
Κώστας Λούστας - Ζωγραφική (1933-2014): έκθεση στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα
05.10.2016 10:41
Δύο χρόνια μετά το θάνατο του Κώστα Λούστα (1933-2014) η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα παρουσιάζει έργα του ζωγράφου από την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας, ένας αριθμός εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.
Olympic Flame 2016: Έκθεση στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων στο Νομισματικό Μουσείο
17.05.2016 11:34
Με έμπνευση την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Αγώνες του Ρίο, διοργανώνεται στο Ιλίου Μέλαθρον που στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο, μια ιδιαίτερη εικαστική έκθεση, ενταγμένη στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων, στις 18 Μαΐου.
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016 στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
28.04.2016 10:42
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζει για ακόμη μια χρονιά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων!
Η ΚΟΑ για τέσσερις συναυλίες στο Μουσείο Μπενάκη
15.03.2016 15:59
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, μετά τη συναυλία που έδωσε (στις 7/12) στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, επιστρέφει με το φετινό θεματικό της κύκλο μουσικής δωματίου «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία» στο Μουσείο Μπενάκη, συνεχίζοντας τη πολυετή τους συνεργασία.