Την αυλαία της 27ης διοργάνωσης του έριξε χθές Κυριακή 26 Οκτωβρίου το Πανόραμα Ευρωπαικού Κινηματογράφου στον κινηματογράφο Odeon Όπερα. Μεγάλος νικητής του Φεστιβάλ αναδείχθηκε η ταινία του γεωργιανού σκηνοθέτη George Ovashvili “Corn Island”, που απέσπασε τόσο το βραβείο κοινού όσο και το βραβείο της FIPRESCI.

Από την Ελένη Τσόκα

Η τελετή λήξης, που καθ’όλη τη διάρκεια τρης βραδιάς κύλησε πολύ ήρεμα, ξεκίνησε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Πανοράματος Νίνο Μικελίδη να παίρνει τον λόγο και να καλωσορίζει το κοινό. “Τα τελαυταία χρόνια με την οικονομική κρίση τα πράγματα στενεύουν αλλά πάντα με την υποστήριξη σας προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό το Φεστιβάλ ζωντανό.  Στο Πανόρμα προσπαθούμε να προβάλουμε και να προωθούμε τον Ευρωπαικό κινηματογράφο, μαζί και τον ελληνικό. Το φετινό πρόγραμμα ήταν ενδεικτικό. Πολύ καλές ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα που δεν έχουν αγοραστεί ακόμη, ταινίες σε avant premiere, αφιερώματα στον ελληνικό κινηματογράφο και τους αντικομφορμιστές σκηνοθέτες του, αφιέρωμα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφιέρωμα στον Παλαιστίνιο σκηνοθέτη Elia Suleiman και τον Γάλλο κωμικό Pierre Etaix. Ελπίζω του χρόνου να είμαστε πάλι εδώ στο 28ο Φεστιβάλ”.

Έπειτα ήρθε η ώρα των βραβείων. Στην ταινία  “Corn Island” απονεμήθηκε το βραβείο κοινού, που απετελείτο απο πενταμελή κριτική επιτροπή του περιοδικού “Αθηνόραμα”. Η ίδια ταινία κέρδισε και το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI) που φέτος αποτελούνταν απο τα εξής τρία μέλη: τον Dragan Jurak απο την Κροατία (κριτικός στο HR3Radio και στο εβδομαδιαίο περιοδικό Novosti), τον Ισραηλινό Shy K. Shegev (κριτικός στο Megaron News και το Telecinema Channel1 TV) και τον Έλληνα κριτικό στο περιοδικό Ρήξη, Κωσταντίνο Μπλάθρα. Στη σκηνή ανέβηκε για την απονομή του βραβείου της FIPRESCI και η Φοίβη Αγγελοπούλου-Οικονομοπούλου, μιας και τα τελευταία χρόνια το βραβείο αυτό έχει ονομαστεί “Βραβείο στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου”, αφιερωμένο στην μνήμη και την προσφορά του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του σκηνοθέτη σύμβουλος απο την πρεσβεία της Γεωργίας, η οποία ευχαρίστησε τη διοργάνωση και το κοινό, μεταφέροντας τους θερμούς χαιρετισμούς του σκηνοθέτη που δεν μπόρεσε να έρθει στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια της βραδιάς τιμήθηκαν με ειδικό βραβείο και οι Έλληνες σκηνοθέτες Κώστας Φέρρης και Σταύρος Τσιώλης. Ο πρώτος ευχαρίστησε ιδαίτερα τον Νίνο Μικελίδη που επιμένει, επιμένει και ξαναεπιμένει για καλό σινεμά, ενω ο δεύτερος απουσιάζε λόγω ασθένειας.

Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο Βρεατανός σεναριογράφος και στενός συνεργάτης του Κέν Λόουτς, Πόλ Λάβερτι, ο οποίος παρέλαβε το Ειδικό Βραβείο του Πανοράματος απο τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Πέτρο Μάρκαρη. Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Πόλ Λάβερτι δήλωσε τα εξής “Μακάρι να ήξερα να σα πώ μερικά λόγια στα ελληνικά αλλά δυστυχώς δεν μπορώ. Είναι μεγάλη μου τιμή να παίρνω αυτό το βραβείο σ’αυτή την πόλη. Ο Κεν Λόουτς διαβάζει τα τελευταία χρόνιια τις ειδήσεις για την Ελλάδα και βλέπει έναν κόσμο που αντιστέκεται σ’ένα σύστημα που του έχει επιβληθεί. Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι γενναίοι και επίμονοι που προσπαθούν όλο αυτό να αλλάξει (…) Έκανα σήμερα μια βόλτα στην Ακρόπολη και δεν μπόρεσα παρά να σκεφτώ τον Ευριπίδη. Είχε συνείδηση και συναίσθηση των ευάλωτων. Αναρωτιόμουν τί έργα θα έγραφε σήμερα ο Ευριπίδης. Νιώθω ευγνώμων για τον Ευριπίδη και για την έμπνευση που μου έχει δώσει. Χθές συναντήθηκα με τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Είναι γυναίκες γενναίες που έμεινα χωρίς δουλειά.”

Τιμητικό βραβείο παρέλαβε και ο Παλεστίνιος σκηνοθέτης Ελία Σουλειμάν. Ανεβαίνοντας στην σκηνή για να το παραλάβει απο την υφυπουργό Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου δήλωσε τα εξής: “Αν και βρίσκομαι λίγο καιρό στην Ελλάδα, σκοπεύω να προτείνω στην γυναίκα μου να έρθουμε σύντομα να ζήσουμε εδώ. Απο την πρώτη στιγμή που ήρθα εδώ ένιωσα σαν στο σπίτι μου και θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω γι’αυτό.”

Τελειώνοντας τον λόγο του o παλαιστίνιος σκηνοθέτης η Άντζελα Γκερέκου έσπευσε να τον συγχαρεί και να τον ευχαριστήσει για την παρουσία του στο Πανόραμα.

“Είναι εξαιρετική τιμή να βραβεύω αυτόν τον καλλιτέχνη. Ο Ελία Σουλειμάν είναι ένα πρόσωπο στο οποίο συναντώνται πολλές ιδιότητες: είναι σκηνοθέτης, ηθοποιός, σεναριογράφος και καθηγητής. Οι ταινιές του έχουν βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ και με την ξεχωριστή του προσωπικότητα αφήνει μια σφραγίδα που ξεπερνάει την φιλμογραφία του”. Η Άντζελα Γκερέκου συμπλήρωσε “ Επιτρέψτε μου όμως να πώ και δύο λόγια για το Υπουργείο Πολιτισμού. Το υπουργείο στηρίζει χρόνια τώρα, μέσα σε δύσκολους καιρούς, αυτή την προσπάθεια. Αισθάνομαι, όμως.οτι κάνουμε πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που οφείλουμε να κάνουμε στον κινηματογράφο. Ως προς αυτό εργαζόμαστε.”

Μετά την τελετή λήξης ακολούθησε η νέα ταινία του Κεν Λόουτς, “Jimmy’s Hall”,  σε σκηνοθεσία Πολ Λάβερτι. Η ταινία προβήθηκε σε πανελλήνια πρεμιέρα σε συνεργασία με την εταιρία διανομής Feelgood Entertainment. Στην ομιλία του μάλιστα ο Πολ Λάβερτι ευχαρίστησε ιδαίτερα την εν λόγω εταιρία διανομής για την άψογη συνεργασία που τους προσφέρει εδώ και χρόνια.

Μια ταινία με απόλυτη ατμόσφαιρα. Ενα έργο που σε παρασύρει στην ιστορία ενός άνδρα που αγωνίζεται ενάντια στην εκκλησία και τα κατεστημένα. Η ταινία της ενδέκατης συνεργασίας του Κεν Λόουτς με τον Πολ Λάβερτι απέσπασε πολύ θερμό χειροκρότημα. Πώς να μην γίνει αυτό; Οι δύο άντρες είναι αποδεδειγμένα πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν.