Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Η ομάδα Σημείο Μηδέν στο Φεστιβάλ Αθηνών με την Σωφρονιστική Αποικία

Η ομάδα Σημείο Μηδέν στο Φεστιβάλ Αθηνών με την Σωφρονιστική Αποικία

Με το έργο του Φραντς Κάφκα, Στη σωφρονιστική αποικία, συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών, η ομάδα Σημείο Μηδέν και ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος.


Είναι η δεύτερη φορά που η Ομάδα Σημείο Μηδέν προσεγγίζει το διήγημα του Φραντς Κάφκα, συνεχίζοντας τη μελέτη της πάνω στην από-ανθρωποποίηση του σύγχρονου ανθρώπου. Μάλιστα το διήγημα Στη Σωφρονιστική Αποικία υπήρξε η εναρκτήρια παράσταση της ομάδας, η οποία παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρώτη τον Φεβρουάριο του 2009 στον Χώρο Ιστορικής Μνήμης της Κοραή 4.

Στη "Σωφρονιστική αποικία" ο Κατάδικος, χωρίς να γνωρίζει ούτε ποιο αδίκημα διέπραξε, ούτε ποια είναι η ποινή του, τοποθετείται σ’ ένα μηχάνημα βασανισμού, το οποίο εγγράφει μέχρι θανάτου στο σώμα του τον νόμο που παραβιάστηκε. Το καθεστώς που επιβάλλει αυτή την τιμωρία αργοπεθαίνει, για ν’ αντικατασταθεί από ένα εξίσου βάρβαρο, αν και με πιο ανθρώπινο πρόσωπο καθεστώς. 

Ο Φραντς Κάφκα έγραψε το μικρό διήγημα Στη Σωφρονιστική Αποικία το 1914 (εκδόθηκε το 1919), μέσα στις φλόγες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Κάφκα κατέγραψε σε αυτό έναν εφιάλτη του. Όμως το διήγημά του αποδείχθηκε μια σκοτεινή προφητεία για τα δεινά των ανθρώπων του 20ου αιώνα (Άουσβιτς, Γκουαντάναμο, Λευκά κελιά κ.α.).Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Σάββα Στρούμπου, η σκηνική εγκατάσταση και τα κοστούμια του Ηλία Παπανικολάου, η μουσική του Λεωνίδα Μαριδάκη, οι φωτισμοί της Χριστίνας Θανάσουλα, ενώ στη δραματουργία συνεργάστηκε η Σοφία Σιμελιτίδου.


 
Τους ρόλους ερμηνεύουν: Δαυίδ Μαλτέζε, Μελέτης Ηλίας, Ελεάνα Γεωργούλη, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου


Η παράσταση θα παρουσιαστεί από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου 2014. Περισσότερες πληροφορίες σύντομα!

Σχετικές ειδήσεις
Ελληνικό Θέατρο στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
04.01.2017 10:32
Το θεατρικό 2017 ξεκινά στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων με τρία έργα σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων του νεότερου, και όχι μόνο, ρεπερτορίου: το διήγημα μυστηρίου του Κ.Π. Καβάφη Εις το φως της ημέρας, το άπαικτο έργο του Αριστείδη Αντονά Ο Μηχανισμός του Δωματίου και το διήγημα της Ελεωνόρας Σταθοπούλου Εις Ελευθερίαν.
Αναφορά σε μια Ακαδημία: τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Σημείο
01.12.2016 12:10
Το διήγημα του Φραντς Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία» επέλεξε για την πρώτη της σκηνοθετική δουλειά η Ελένη Παργινού προκειμένου να πειραματιστεί με σωματικά και αφηγηματικά εργαλεία, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το στίγμα του καλλιτεχνικού της προσανατολισμού.
Αναφορά σε μια Ακαδημία, του Franz Kafka στο Θέατρο Σημείο
24.10.2016 13:36
Το διήγημα του Φραντς Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία» επέλεξε για την πρώτη της σκηνοθετική δουλειά η Ελένη Παργινού προκειμένου να πειραματιστεί με σωματικά και αφηγηματικά εργαλεία, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το στίγμα του καλλιτεχνικού της προσανατολισμού.
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν με το
19.10.2016 17:24
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν ανακοινώνει τη συμμετοχή της στην 7η Θεατρική Ολυμπιάδα, που θα διεξαχθεί στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, με την παράσταση του έργου "Εμείς" του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 11 και 12 Νοεμβρίου, στον ιστορικό χώρο Laboratorium του Γιέρζι Γκροτόφσκι.
Η Αποστολή, του Χάινερ Μύλλερ από την ομάδα Σημείο Μηδέν στο 3ο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων
05.04.2016 10:50
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν συμμετέχει και φέτος στο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Εταιρικών Θιάσων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Ο.Ε.Θ.-Σ.Ε.Η.), υπό τη αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, παρουσιάζοντας για μία παράσταση, την νέα παραγωγή της, που είναι "Η Αποστολή" του Χάινερ Μύλλερ.