Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ο γύρος του κόσμου σε 55 ημέρες - με την Κάτια: έκθεση στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Ο γύρος του κόσμου σε 55 ημέρες - με την Κάτια: έκθεση στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Hμέρας Μουσείων εγκαινιάζεται στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας το Σάββατο 17 Μαΐου 2014 από τις 12 – 15.00μμ έκθεση Φωτογραφίας της Σιμόνης Ζαφειροπούλου με τίτλο: «Ο γύρος του κόσμου σε 55 ημέρες - με την Κάτια» ( ένα ταξίδι με την δεκατετράχρονη κόρη μου).


Μου αρέσει να ταξιδεύω με «αιτία». Ψάχνοντας, ερευνώντας, ψηλαφίζοντας, μαθαίνω, αφουγκράζομαι, ανοίγουν τα μάτια και η ψυχή μου.Πριν 1 χρόνο αποφασίσαμε με την Κάτια να ακολουθήσουμε τα βήματα του Φιλέα Φογκ στο Γύρο του Κόσμου. Σαν βασικός στόχος ήταν πως μια δεκατετράχρονη έφηβος βλέπει τον κόσμο, τι την προσελκύει, ιντριγκάρει, ενδιαφέρει ή απωθεί. Το ταξίδι μας περιέλαβε: Κάιρο, Αντίς Αμπέμπα, Ντόχα, Αμπου Ντάμπι, Ντουμπάϊ, Βομβάη, Σιγκαπούρη, Μπανγκόκ, Πνομ Πενχ, Άνκορ Βατ, Σαγκάη, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Λονδίνο.

Η καταγραφή του κόσμου, έγινε χωρίς αυστηρό ταξιδιωτικό προγραμματισμό, ψάχνοντας μόνο την μαγεία του απρόβλεπτου με την κάμερα και την βιντεοκάμερα στο χέρι.

Είχαμε την αιγίδα της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της UNESCO στο Παρίσι, καθώς και της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF. Στις 55 μέρες του ταξιδιού νιώσαμε χαρά, συγκίνηση, περιέργεια, θαυμασμό και βεβαίως πολύ κούραση. Προσπαθήσαμε να μπούμε όσο μπορούσαμε περισσότερο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και να τη καταγράψουμε( συλλέγοντας υλικό για τη πραγματοποίηση ενός ντοκιμαντέρ ,πώς μια έφηβος βλέπει τον κόσμο ). Ταξιδέψαμε -εκτός του αεροπλάνου βεβαίως- με λεωφορείο, ομαδικό ταξί, καράβι και μετρό. Παντού μας καλοδέχτηκαν, είδαμε τρόπους ζωής διαφορετικούς, με κοινές συνισταμένες παντού. Όλον αυτό τον πλούτο σε εντυπώσεις και συγκινήσεις θέλουμε να καταθέσουμε.

Σιμόνη Ζαφειροπούλου


Της μαμάς της αρέσουν τα ταξίδια. Νομίζω το κόλλησα λίγο και εγώ. Πήρε  χρόνο μέχρι να ξεκαθαρίσει η μαμά και εγώ τι μας ενδιέφερε περισσότερο να δούμε. Προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε τον Φιλέα Φογκ και τον Πασπαρτού, αλλά προσθέσαμε την Αιθιοπία και  την Καμπότζη, γιατί η μαμά ήθελε πολύ να πάει να δει τους ναούς του Ankor Wat -εμένα οι ναοί δεν με ενδιαφέρουν πολύ . Εγώ επέμενα για τη Σιγκαπούρη καθώς είδα στο ίντερνετ ότι έχει το καλύτερο ζωολογικό κήπο, το Λος Άντζελες για την Disneyland, το Λονδίνο για τους One Direction, τη ΝέαΥόρκη που πάντα μου αρέσει ,  την Ντόχα  για το σαφάρι  στην έρημο και το  Άμπου Ντάμπι  για το Waterworld. Τελικά συμφωνήσαμε και ακολουθήσαμε (περίπου) τον Φιλέα Φογκ.

Κάτια Ζαφειροπούλου


Ο Γύρος του Κόσμου σε Χ ημέρες...

... Ηχεί πλέον ως μία φράση κλισέ, μετά από τις τόσες κινηματογραφικές και άλλες εκδοχές του διάσημου βιβλίου του Ιουλίου Βερν. Μία μικρή, αναπάντεχη ανατροπή επέρχεται στην περίπτωση της Σιμόνης Ζαφειροπούλου η οποία, εναλλακτικά, προτείνει στην έφηβη κόρη της να κάνουν τον γύρω του κόσμου μαζί, ακολουθώντας η καθεμία τις επιθυμίες της άλλης.

Η φωτογραφική αποτύπωση διαφόρων απομακρυσμένων ή ετερόκλητων περιοχών του πλανήτη, αποτελεί επίσης μία από τις πιο αγαπητές ενασχολήσεις ερασιτεχνών κι επαγγελματιών φωτογράφων  καθιστώντας, σαφώς, δύσκολη μία νέα οπτική πρόταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ζαφειροπούλου ταξιδεύει ανά την υφήλιο εδώ και δεκαετίες - κατά κάποιο τρόπο, αυτός εδώ δεν είναι ο πρώτος της γύρος του κόσμου, αλλά είναι αναμφίβολα ο πρώτος για την έφηβη συνταξιδιώτισσα. Και διακρίνει κανείς, στα φωτογραφικά της έργα, έναν οξυδερκή παρατηρητή, ο οποίος απολαμβάνει το κλασικό αλλά αναζητεί και το πιο ιδιαίτερο στοιχείο: ενδιαφέρουσες ανθρώπινες παρουσίες, ιδιάζοντα στιγμιότυπα δρόμου ή πιο πρωτότυπα αστικά τοπία, προσέχοντας πάντοτε το οπτικό της κάδρο.

Ένα είναι αδιαμφισβήτητο: το σύνολο των εικόνων της Ζαφειροπούλου μπορεί να δράσει νοητά ως μία οπτικοποίηση των ιστοριών του Φιλέα Φογκ. Κάθε εικόνα, μία σελίδα. Ή, ακόμη πιο απλά, κάθε εικόνα, ένα ταξίδι... για όλους εμάς που βρισκόμαστε ακίνητοι εδώ.

Κείμενο: Ιωάννα Βασδέκη

Επιμέλεια έκθεσης: Ιωάννα Βασδέκη

Σχετικές ειδήσεις
Τρεις εκθέσεις ανοιχτές στο κοινό στην Άνδρο για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο
11.08.2016 12:45
Συμμετέχοντας στην παγκόσμια κίνηση η οποία στοχεύει οι δημόσιοι χώροι να μένουν ανοιχτοί στο κοινό το βράδυ της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, τα μουσεία – ιδρύματα: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως και Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, μας προσκαλούν την Πέμπτη 18 Αυγούστου σε τρεις εικαστικές εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο.
Photobook Exhibition: Τελευταίες ημέρες στο Μουσείο Μπενάκη
19.07.2016 12:48
Στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος του Athens Photo Festival 2016 παρουσιάζεται έως την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 στο Μουσείο Μπενάκη, μία ξεχωριστή έκθεση αφιερωμένη στο φωτογραφικό βιβλίο.
Rolling Stones: Έκθεση της Όλγας Γουλανδρή στη γκαλερί Spyral Art και στο Mykonos Blu Hotel
11.07.2016 15:54
Η Όλγα Γουλανδρή, επιστρέφει στη Μύκονο, από 22 έως 31 Ιουλίου 2016 στην γκαλερί Spyral Art, με την έκθεση της «Rolling Stones», έργα από την οποία θα εκτεθούν και στο ξενοδοχείο MΥΚΟΝΟS BLU, από 26 Ιουλίου ως 3 Αυγούστου 2016.
Olympic Flame 2016: Έκθεση στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων στο Νομισματικό Μουσείο
17.05.2016 11:34
Με έμπνευση την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Αγώνες του Ρίο, διοργανώνεται στο Ιλίου Μέλαθρον που στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο, μια ιδιαίτερη εικαστική έκθεση, ενταγμένη στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων, στις 18 Μαΐου.
Αναδρομική έκθεση για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου
15.04.2016 12:36
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο "Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης".