Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Détournements. Τακτικές Αιφνιδιασμού: συνάντηση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Détournements. Τακτικές Αιφνιδιασμού: συνάντηση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Ιστορίες για ασφαλείς καταστροφές, αυθεντικά αντίγραφα, πλαστές βιογραφίες, λογοκλοπές και πνευματικά δικαιώματα. Συνάντηση με τους καλλιτέχνες της έκθεσης “Détournements. Τακτικές Αιφνιδιασμού” Σοφία Ντώνα, Κωσταντίνο Χατζηνικολάου και Αγγελική Αυγητίδου και τον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπουλο, στo πλαίσιo της ενότητας “Διάλογοι”.


Θα προηγηθεί προβολή δύο φιλμ του Κωσταντίνου Χατζηνικολάου για την εικαστικό Άσπα Στασινοπούλου (Άσπα και Ρεπεράζ στη σπηλιά) καθώς και του φιλμ Βάσεις και Παράθυρα που κινηματογραφήθηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο iset.


Στο πνεύμα της σειράς εκθέσεων Δικαίωμα Αρχείου τρεις καλλιτέχνες καλέστηκαν να μελετήσουν και να δουλέψουν στο αρχείο του iset και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας τους. Ο τίτλος της έκθεσης και οι σκέψεις που διατυπώθηκαν στον κατάλογο με αφορμή τις εργασίες στο αρχείο δεν αποτελούν τη ‘θεματική’ της έκθεσης, αλλά αφορούν με ένα τρόπο τη διαδικασία της και τις προσδοκίες της σειράς. Τα έργα δεν δεσμεύονται αποκλειστικά ή και καθόλου από τη διακήρυξη του τίτλου. Αυτή, όμως, αφορά κάτι που καθίσταται κρίσιμο σε κάθε νέα αναμέτρηση με το αρχείο, τη δυναμική των εκάστοτε καλλιτεχνικών παρεμβάσεων και προκλήσεων στο αρχείο και τη διαδικασία αρχειοθέτησης. Ο προβληματισμός σχετικά με τον σεβασμό στα ντοκουμέντα, την πάλη μεταξύ της επιστημονικής εγκυρότητας και της καλλιτεχνικής απειθαρχίας, η ευθύνη της μετεγγραφής και η πρωθύστερη δημιουργία τεκμηρίων διαπέρασε τις εργασίες όλων μας και θα θέλαμε η συζήτηση αυτή να αποτελέσει πρόκληση και αφορμή για αναστοχασμό ως προς τις μεθόδους και τις βλέψεις μας.


Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος είναι ιστορικός, υπεύθυνος ιστορικού αρχείου Μουσείου Μπενάκη .

Σχετικές ειδήσεις
03.11.2016 11:08
Tην Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 εγκαινιάζεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης έκθεση χαρακτικής με τίτλο "Χαρακτικές συνομιλίες. Οι νέοι Έλληνες χαράκτες απέναντι στους Έλληνες χαράκτες του παρελθόντος", όπου συμμετέχουν νέοι χαράκτες του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Η Τέχνη του Σχεδιάζειν: ομαδική έκθεση στην Alma Gallery
15.06.2016 13:57
Η Γκαλερί ALMΑ στην Αθήνα (Υψηλάντου 24, Κολωνάκι), εγκαινιάζει την Πέμπτη 23 Ιουνίου την έκθεση «Η τέχνη του σχεδιάζειν» με σχέδια σε χαρτί έξι Ελλήνων καλλιτεχνών των: Μαρία Γιαννακάκη, Αλέκου Κυραρίνη, Τάσου Μαντζαβίνου, Καλλιρρόης Μαρούδα, Βασίλη Παπανικολάου, Μανταλίνα Ψωμά. Η ιστορικός τέχνης Λουϊζα Καραπιδάκη γράφει χαρακτηριστικά για τους καλλιτέχνες της έκθεσης:
Nature Morte: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
30.03.2016 14:43
Η συνύπαρξη πέντε Ελλήνων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στον τόπο τους και το εξωτερικό και ενός ιστορικού καλλιτέχνη από τη Γερμανία, συνιστούν την πρόταση για μία έκθεση στο ζήτημα της Νεκρής Φύσης του 2016, σε επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού, στο Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Απαξία/Αξία/Υπεραξία - Μεταξύ «έργου» και «τέχνης»: έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
18.03.2016 14:41
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-iset εγκαινιάζει την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 την έκθεση Απαξία/Αξία/Υπεραξία. Μεταξύ «έργου» και «τέχνης». Η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και το κείμενο της παράλληλης έκδοσης, είναι μια πρόταση της ιστορικού τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.
Always starts with an encounter: έκθεση των Wols και Eileen Quinlan στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
26.02.2016 13:56
Το Radio Athènes, ινστιτούτο σύγχρονης τέχνης, παρουσιάζει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την έκθεση Always starts with an encounter: WOLS / EILEEN QUINLAN (Πάντοτε ξεκινά με μια συνάντηση).