Τελευταία πράξη για τις «Θεατρικές Συναντήσεις», το εαρινό φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς: η θεατρική ομάδα Elephas Tiliensis παρουσιάζει στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαΐου, στις 9 μ.μ., την «Περσινή αρραβωνιαστικιά», μια πρωτότυπη παράσταση βασισμένη στο γνωστό πεζογράφημα της Ζυράννας Ζατέλη που κυκλοφόρησε το 1984 καθιερώνοντας αμέσως τη συγγραφέα του σαν μια ανεπανάληπτη, ξεχωριστή φωνή στη σύγχρονη λογοτεχνία μας.

Το πρώτο διήγημα του πρώτου βιβλίου της Ζυράννας Ζατέλη μεταφέρεται τώρα για πρώτη φορά στη σκηνή. Ένα ποιητικό παραμύθι που μιλά με τρόπο υπαινικτικό, αλλά και ωμό, για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, τις μύχιες σκέψεις, τις κρυφές επιθυμίες, τον φόβο και την έλξη του θανάτου, τη σύνδεση της καθημερινής πραγματικότητας με το μεταφυσικό, τη φαντασία και τη μαγεία. Μια ιστορία που βουτάει στο καζάνι της πρώτης αφύπνισης και σοκάρει μέσα από την απλότητα και το χιούμορ της, αποκαλύπτοντας τους μυστικούς και θαυμάσιους μηχανισμούς της ανθρώπινης ψυχής.

Στην παράσταση παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί Ξένια Θεμελή, Σύρμω Κεκέ και Τατιάνα Άννα Πίττα. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Αγαρτζίδη και της Δέσποινας Αναστάσογλου. Μουσική σύνθεση: Costinho (Κωστής Ζουλιάτης), που την εκτελεί ζωνατανά επί σκηνής, σκηνικός χώρος-κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού, φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα, επιμέλεια κίνησης: Ξένια Θεμελή. Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρία Κοντογούρη, Ιωάννα Μπογδάνου.

Από το “σκηνοθετικό σημείωμα”: «Η παιδική ηλικία είναι το μέρος εκείνο όπου βιώθηκαν τα πρώτα συναισθήματα, ατόφια, σαρωτικά και επικίνδυνα. Οι άνθρωποι είμαστε ‘προικισμένοι’ από τη φύση να προσαρμοζόμαστε ακόμα και σε συνθήκες ανείπωτης σκληρότητας, προκειμένου να επιβιώσουμε… Μπορεί να διακρίνει κανείς πολλές παραλλαγές του εαυτού του, ανατρέχοντας στο παρελθόν. Σαφώς το παιδί που υπήρξαμε είναι η πιο απομακρυσμένη φιγούρα μας. Στη φανταστική εικόνα του παιδιού που έχουμε μπροστά μας αναγνωρίζουμε ενστικτωδώς τον εαυτό μας. Το παιδί που υπήρξαμε κάποτε έζησε στο ακέραιο τα πιο συγκλονιστικά συναισθήματα και ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον πόνο που θα γίνει αναπόφευκτα για τον ενήλικα ένας ‘παλιός’ πόνος».

Η “Περσινή αρραβωνιαστικιά” παίχτηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου κατά τη θεατρική περίοδο 2013-2014.