Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ιωβηλαίο: Ο Νίκος Ξυδάκης και ο Διονύσης Καψάλης στον Ιανό

Ιωβηλαίο: Ο Νίκος Ξυδάκης και ο Διονύσης Καψάλης στον Ιανό

Πάνω από είκοσι χρόνια ο Νίκος Ξυδάκης γράφει μουσική , πότε πάνω σε ποιήματα του Διονύση Καψάλη και άλλοτε για ποιητικά κείμενα, ειδικά γραμμένα για να μελοποιηθούν όπως οι "Θρήνοι Γυναικών" που βασίζονται πάνω σε επτά ηρωΪδες του Σοφοκλή ή την προσωπογραφία του Κ. Π.Καβάφη.


Αυτή την μουσική συνομιλία και κοινή διαδρομή θα παρουσιάσουν την Παρασκευή 16 Μαϊου, στον αγαπημένο και φιλόξενο χώρου του Ιανού, μελοποιημένα ποιήματα από τους δίσκους "Γρήγορα η ώρα πέρασε" και "Ημερολόγιο" αλλά και νέα ανέκδοτα τραγούδια καθώς και βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από παραστάσεις, ηχογραφήματα, κείμενα και αφηγήσεις με την συμμετοχή του Δημήτρη Μαρωνίτη,της Όλιας Λαζαρίδου και της Λυδίας Φωτοπούλου.


Σε ξεχωριστές στιγμές οι μουσικοί Δημήτρης Μαγκριώτης - βιολοντσέλο, Τίνα Δεσσύλα - όμποε, o νέος συνθέτης Ηλίας Βαμβακούσης και η Νανά Μπινοπούλου.


Μαζί τους και οι μόνιμοι συνεργάτες του Νίκου Ξυδάκη, Δημήτρης Μπουζάνης - πιάνο , Δήμήτρης Χουντής - σαξόφωνο, Φώτης Μυλωνάς - φλάουτο και Γιώργος Διαμαντόπουλος - πλήκτρα.

Σχετικές ειδήσεις
Οι έρωτες του ποιητή στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
06.02.2017 15:46
Πώς τέσσερις Έλληνες συνθέτες (Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νίκος Ξυδάκης, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Μάκρας) παίρνουν τα ποιήματα του Χάινε και φτιάχνουν μία ερωτεύσιμη συναυλία;
“Ημερολόγιο τρίτο”: Ο Νίκος Ξυδάκης στον Ιανό
10.11.2016 11:52
Ο Nίκος Ξυδάκης, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής με διαχρονικές και ιδιαίτερες εμπνεύσεις, δημιουργεί δύο μοναδικές βραδιές στον αγαπημένο χώρο του Ιανού.
Ο Κώστας Μακεδόνας στον Ιανό
19.10.2016 10:14
Δύο βράδια μελοποιημένης ποίησης, δύο μεγάλες βόλτες σε ποιήματα που αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε από τον Κώστα Μακεδόνα, στον Ιανό, την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016.
Επτά τραγούδια βγήκαν βόλτα μες τη νύχτα: Ο Νίκος Ανδρουλάκης στον Ιανό
28.04.2016 14:51
Δύο ξεχωριστές μουσικές βραδιές θα μας χαρίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στον ΙΑΝΟ, στις 21 και 28 Μαΐου 2016.
Μετασχηματισμοί: Ο Νίκος Ξυδάκης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Τάσος Ρωσόπουλος στη Στέγη
07.03.2016 17:06
Στην τρίτη συναυλία του κύκλου Μετασχηματισμοί και σε συνέχεια της παρουσίασης του Χειμωνιάτικου ταξιδιού του Σούμπερτ με τους στίχους στα ελληνικά, οι Νίκος Ξυδάκης , Δημήτρης Παπαδημητρίου και Τάσος Ρωσόπουλος θα παρουσιάσουν νέα τραγούδια, μελοποιώντας ποιήματα του Wilhelm Müller, από τον κύκλο Winterreise, σε μετάφραση του Διονύση Καψάλη.