Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Δεσποινίς ντε Μπελ-Ιλ: η όπερα του Σπύρου Σαμάρα στο Θέατρο Ολύμπια

Δεσποινίς ντε Μπελ-Ιλ: η όπερα του Σπύρου Σαμάρα στο Θέατρο Ολύμπια

Η όπερα του Σπύρου Σαμάρα, Δεσποινίς ντε Μπελ-Ιλ, παρουσιάζεται αυτή την Κυριακή 11 Μαΐου, στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια με τη μορφή αναλογίου με πιάνο , κλείνοντας τον κύκλο των επιτυχημένων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων Απογεύματα στο φουαγέ για φέτος στην Εθνική Λυρική Σκηνή .


Η Δεσποινίς ντε Μπελ-Ιλ του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη και δημιουργού του Ύμνου των Ολυμπιακών Αγώνων, ο οποίος διέγραψε μια θαυμαστή σταδιοδρομία στο ευρωπαϊκό οπερατικό στερέωμα, βασίζεται στο ομότιτλο έργο του Αλέξανδρου Δουμά του πρεσβύτερου. Πρωτοπαρουσιάστηκε στη Γένοβα το 1905 και παρά την επιτυχημένη πορεία που διέγραψε στην εποχή της, δεν κατάφερε να βρει το δρόμο της για τη σύγχρονη σκηνή .


Στους βασικούς ρόλους συμμετέχουν οι: Λυδία Ζερβάνου, Μαρισία Παπαλεξίου, Κώστης Ρασιδάκης, Βαγγέλης Χατζησίμος, Μιχάλης Κατσούλης, Παύλος Μαρόπουλος. Πιάνο: Δόμνα Χάλαρη.


Ο Σπυρίδων-Φιλίσκος Σαμάρας, ο επιφανέστερος συνθέτης της Επτανησιακής σχολής, γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1861. Σπούδασε στην Αθήνα και το Παρίσι πλάι στους Λεό Ντελίμπ και Ζυλ Μασνέ και έγραψε έργα τα οποία παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα, αλλά και σε διακεκριμένα λυρικά θέατρα του κόσμου. Εκπρόσωπος του βερισμού, σύγχρονος περίπου του Πουτσίνι και του Λεονκαβάλλο, σταδιοδρόμησε κυρίως στην Ιταλία, όπου παίχτηκαν με μεγάλη επιτυχία οι όπερές του Θαυμαστή Ανθώ (Μιλάνο, 1886), Λιονέλλα (Μιλάνο, 1891), Η μάρτυς (Νάπολη, 1894), Η δαμασμένη μαινάδα (Μιλάνο, 1895), Ιστορία αγάπης ή Η ξανθούλα (Μιλάνο, 1903), Δεσποινίς ντε Μπελ-Ιλ (Γένοβα, 1905), Ρέα (Φλωρεντία, 1908). Το 1896 συνέθεσε τον Ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων Αρχαίο πνευμ’ αθάνατον σε στίχους του Κωστή Παλαμά. Το 1911 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα όπου συνέθεσε οπερέτες όπως: Πόλεμος εν πολέμω (1914), Η πριγκίπισσα της Σασσώνος (1915), Η Kρητικοπούλα (1916), αλλά και τραγούδια που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα μέσα από δίσκους 78 στροφών. Πέθανε στην Αθήνα το 1917.


Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Κύκλου όπερας» με καλλιτεχνικό υπεύθυνο τον Βαγγέλη Χατζησίμο.


Διανομή

Δεσποινίς ντε Μπελ-Ιλ Λυδία Ζερβάνου  
Μαρκησία ντε Πρι Μαρισία Παπαλεξίου
Ρισελιέ Κωστής Ρασιδάκης
Ντ' Ωμπινύ Βαγγέλης Χατζησίμος
Ντ' Ωβραί Μιχάλης Κατσούλης
Ντ' Ωμόν Παύλος Μαρόπουλος

Πιάνο Δόμνα Χάλαρη

Σχετικές ειδήσεις
Η δεσποινίς Μαρία Καλογεροπούλου: Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας στο Μέγαρο
08.02.2017 13:28
Μια γοητευτική, όσο και σπάνια, πλευρά της Κάλλας μας αποκαλύπτει το πρόγραμμα που έχει επιμεληθεί ο σπουδαίος σολίστ και παιδαγωγός του κλασικού τραγουδιού Άρης Χριστοφέλλης, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη επιστρέφει στο Θέατρο Ολύμπια
06.10.2016 10:17
Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της περασμένης σεζόν, -ο Βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη- αναβιώνει φέτος στην Εθνική Λυρική Σκηνή, από τις 21 Οκτωβρίου και για επτά μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Ολύμπια.
Η Πριγκίπισσα της Σασσών, του Σπύρου Σαμάρα στο Θέατρο Παλλάς
19.05.2016 12:50
Η διάσημη κωμική οπερέτα του Σπύρου Σαμάρα «Η Πριγκίπισσα της Σασσών», γραμμένη ακριβώς πριν από έναν αιώνα, παρουσιάζεται ξανά μετά από 60 χρόνια σε συναυλιακή μορφή, από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων σε σύμπραξη με κορυφαίους σολίστ, την Παρασκευή 27 Μαΐου, στις 20.30 στο θέατρο Παλλάς.
Dammi i Colori - Δώσ' μου τα χρώματα στο Θέατρο Ολύμπια
26.04.2016 16:38
Η φετινή, παραγωγή του κύκλου Όπερα και Μόδα της ΕΛΣ, η οποία θα παρουσιαστεί στις 19 Μαΐου στο Θέατρο Ολύμπια, έχει τίτλο "Dammi i colori". Πρόκειται για τον στίχο από την διάσημη άρια "Recondita armonia" που ερμηνεύει ο ζωγράφος Μάριο Καβαραντόσι στην Τόσκα του Πουτσίνι.
Ο βαφτιστικός, του Θεόφραστου Σακελλαρίδη στο Θέατρο Ολύμπια
25.04.2016 13:43
Η δημοφιλέστερη ελληνική οπερέτα, ο Βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε νέα παραγωγή, από τις 13 Μαΐου και για επτά μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Ολύμπια.