Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Γιάννα Γραμματοπούλου: Art-Athina – Η μεγαλύτερη συνάντηση σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα

Γιάννα Γραμματοπούλου: Art-Athina – Η μεγαλύτερη συνάντηση σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα

Η Art-Athina με μεγάλη χαρά παρουσιάζει φέτος τη 19η διοργάνωση της. Η μεγάλη περσινή επιτυχία μαρτυρά πως σε περίοδο βαθιάς κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης, αποδεικνύεται η εντυπωσιακή σχέση του λαού με την τέχνη, η οποία έχει τη δύναμη να εξασφαλίσει διέξοδο, καλλιεργώντας επιθυμίες και προσδοκίες.  


Βρισκόμαστε ήδη στον πέμπτο χρόνο της κρίσης. Στη διάρκεια αυτών των ετών, η Art-Athina έδωσε " το παρών" δυναμικά και απέδειξε ότι, όχι απλά αντέχει και επιβιώνει αλλά ότι ανθίζει ως αναγκαιότητα. Η μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων αλλά και ξένων καλλιτεχνών στην περσινή Art-Athina,  μαρτυρά τη μεγάλη τους ανάγκη να καταθέσουν τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τα συναισθήματα αλλά και τα αδιέξοδα που βιώνουν λόγω της οικονομικοκοινωνικής κατάστασης. Η ανταπόκριση του κόσμου, που πέρυσι ξεπέρασαν τους 30.000 επισκέπτες, και η αγάπη ελληνικών και ξένων γκαλερί  που στηρίζουν το θεσμό με αγάπη και ενθουσιασμό, μας «υποχρεώνει», όχι μόνο να παραμένουμε αισιόδοξοι αλλά και να μεταδίδουμε την αισιοδοξία μας.


Είναι γεγονός πως στην παρούσα συγκυρία, οι γκαλερί αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες. Οι χώροι τέχνης όμως,  δεν μπορούν να συγκριθούν με κανέναν άλλο επαγγελματικό χώρο, καθώς ο ρόλος τους είναι η προώθηση της τέχνης. Οι περισσότεροι από εμάς που ασχολούμαστε επαγγελματικά με το χώρο της τέχνης συνεχίζουμε την πορεία μας με μεράκι και ρομαντική επιμονή και μοναδικό κίνητρο τη μεγάλη μας αγάπη για την τέχνη. Υπό αυτό το πρίσμα,  οι ελληνικές γκαλερί οφείλουν να υποστηρίξουν το σημαντικότερο εικαστικό γεγονός της χώρας και να δίνουν αδιάκοπα το δυναμικό "παρών".


Με στόχο την αποτύπωση των τάσεων της σύγχρονης διεθνούς εικαστικής σκηνής, και κυρίως το άνοιγμα σε ένα ευρύ κοινό, τo βασικό πρόγραμμα της Art-Athina 2014 συνθέτουν 45 γκαλερί από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Τουρκία, τη Ρουμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ισπανία και την Αυστραλία.


Το παράλληλο πρόγραμμα προσανατολίζεται φέτος σε ένα  ευρύτερο άνοιγμα προς το διεθνή εικαστικό χώρο. Συγκεκριμένα, θα αφιερωθεί ένα μεγάλο κομμάτι της έκθεσης στην παρουσίαση συλλογών από το εξωτερικό. Επίσης,  έχει σχεδιαστεί ένα ξεχωριστό  VIP  πρόγραμμα, του οποίου η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει με συμμετοχές σημαντικών συλλεκτών και φιλότεχνων. Η 19η διοργάνωση εκπληρώνει έναν από τους κύριους στόχους της,  την προσέλκυση εξεχουσών προσωπικοτήτων από το χώρο της τέχνης παγκοσμίως. Σημαντικοί διεθνείς επιμελητές και τεχνοκριτικοί θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ομιλιών.


Ο διάλογος μεταξύ των εικαστικών σκηνών Ελλάδας και εξωτερικού, θα ενισχυθεί και από το επιτυχημένο πρόγραμμα «Platform Project», στο οποίο φέτος υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή από το εξωτερικό. Υπό την επιμέλεια της Άρτεμις Ποταμιάνου, επιλέχτηκαν να παρουσιάσουν το έργο τους στη φετινή Art-Athina, 17 ελληνικές και 31 ξένες πλατφόρμες, τι οποίες  απαρτίζουν κυρίως νέοι καλλιτέχνες . Το Platform Project αποτελεί μια  χαρτογράφηση της εικαστικής δράσης, όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών καλλιτεχνών που αποφασίζουν να αναζητήσουν από κοινού λύσεις στα εικαστικά ερωτήματα.


Η Άρτεμις Ποταμιάνου επιμελείται μια έκθεση αποκλειστικά με συνεργάτες των γκαλερί από το βασικό πρόγραμμα. Η θεματική της έκθεσης Art Athina Contemporaries θα ανακοινωθεί σύντομα.


Μετά από την περσινή επιτυχία του διαδραστικού εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά, σχεδιάζεται για την Art-Athina 2014  ένα εντελώς ανανεωμένο πρόγραμμα, με φαντασία και ευρηματικότητα, που  θα δώσει και πάλι την ευκαιρία στους νεαρούς επισκέπτες να ανακαλύψουν νέες δεξιότητες και τρόπους έκφρασης και να ενεργοποιήσουν την εικαστική τους αντίληψη.


Η Art-Athina, από γεννήσεως του θεσμού, υποστηρίζεται ηθικά και υλικά από το Υπουργείο Πολιτισμού.  Έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ στον άξονα προτεραιότητας 2 "αειφόρος ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής" .


Info: Η Γιάννα Γραμματοπούλου είναι ιδιοκτήτρια της αίθουσας τέχνης "εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου" και Πρόεδρος ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης.

Photo: Dimis Argyropoulos


*Αναδημοσίευση από το περιοδικό CultureNow Mag, τεύχος 28

Σχετικές ειδήσεις
Γεράσιμος Καππάτος: ROOMS2017
03.02.2017 15:49
Στη δέκατη έβδομη χρονιά των ROOMS έχουμε ξανά την ευκαιρία να ανακαλύψουμε και να κατανοήσουμε τη σκέψη και το δημιουργικό έργο των σύγχρονων καλλιτεχνών και θεωρητικών τέχνης, όπως και να διευρύνουμε τα όρια της εμβέλειας και υποδοχής της Σύγχρονης Τέχνης. Σε όλη την διάρκεια αυτών των εκθέσεων, αυτή η προσπάθειά μας έχει δείξει και την αντοχή της, αλλά και την αναγκαιότητα και χρησιμότητά της, ως ένας τόπος συνάντησης και επικοινωνίας, μια πλατφόρμα διαλόγου και ανάδειξης προβληματισμών.
Εικόνες της Σύγχρονης Τέχνης: Η συλλογή Chtchoukine στο Παρίσι
26.01.2017 11:47
Ο Γιάννης Αντωνιάδης γράφει για την εμβληματική έκθεση «Εικόνες της Σύγχρονης Τέχνης. H συλλογή Chtchoukine», η οποία φιλοξενείται έως τις 5 Μαρτίου 2017 στο Fondation Louis Vuitton στο Παρίσι.
Εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία τέχνης της Ευρώπης το 2017
12.01.2017 16:39
Το 2017 για τους λάτρεις της τέχνης προμηνύεται, αν μη τι άλλο, πυρετώδες. Πρώτα από όλα, είναι η χρονιά της λεγόμενης «Μεγάλης Περιήγησης» (Grand Tour) για τη σύγχρονη τέχνη, μια συγκυρία που συμβαίνει κάθε δέκα χρόνια, όταν τρεις κορυφαίες εκθέσεις, η Biennale της Βενετίας, η Documenta και το Münster Sculpture Project συμπίπτουν. Τα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης έχουν ήδη παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκθέσεων για το 2017 και ως συνήθως, ποικίλλει από τους μεγάλους κλασικούς στους μοντέρνους με αναδρομικές περισσότερο ή λιγότερο αναμενόμενες, που φιλοδοξούν να φέρουν μια νέα ματιά στο πολυ-ιδωμένο, ή σύγχρονους δημιουργούς και επίκαιρα επιμελητικά projects. Ακολουθεί μια επιλογή από εκθέσεις που σας προτείνουμε να επισκεφτείτε φέτος, πραγματικά ή έστω..ψηφιακά!
Ανταπόκριση από το Βερολίνο / 5 + 1 εκθέσεις
10.11.2016 17:22
Για τον φιλότεχνο περιηγητή του Βερολίνου η εποχή αυτή είναι πυρετώδης. Νέες εκθέσεις ανοίγουν σε μουσεία και γκαλερί, το σημαντικό φεστιβάλ φωτογραφίας του Βερολίνου, ο «Ευρωπαϊκός Μήνας Φωτογραφίας» είναι στον απόηχό του, τα μεγάλα μουσεία έχουν εμπλουτίσει το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεών τους. Αν και οι φθινοπωρινές όψεις του Βερολίνου πιθανόν να σας παρασύρουν σε ατελείωτες βόλτες, το κρύο ευνοεί μια στάση σε κάποια έκθεση, σε όποια πλευρά της πόλης κι αν βρίσκεστε.
Ai Weiwei at Cycladic: Η
22.06.2016 16:06
Αν και ο Ai Weiwei μπορεί να μην χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ακόμα και για τους λιγότερο μυημένους, η έκθεση του στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκινάει ήδη από έξω. Η αφίσα και ο τίτλος προδιαθέτουν για την προσωπικότητα του πιο δημοφιλούς ίσως σύγχρονου καλλιτέχνη παγκοσμίως. Στη φωτογραφία-πορτρέτο της αφίσας, ο Ai Weiwei κοιτάζει έντονα, με εμφανείς τις ουλές που άφησε στο κεφάλι του ο ξυλοδαρμός από τις κινεζικές αρχές το 2009.