Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

αλAS asperger | Το παράδοξο του να είσαι άγριο ζώο ή θεός: στην Cheapart.Halandri

αλAS asperger | Το παράδοξο του να είσαι άγριο ζώο ή θεός: στην Cheapart.Halandri

Την Τρίτη, 13 Μαΐου 2014, εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «AS asperger | Το παράδοξο του να είσαι άγριο ζώο ή θεός» στην Cheapart.Halandri.


Την έκθεση επιμελείται το Εργαστήριο Εκθεσιακής Επιμέλειας του Vellios School of Art, και συγκεκριμένα οι Δώρα Βασιλάκου και Ευαγγελία Κωνσταντάκου υπό την επίβλεψη του Μεγακλή Ρογκάκου. Στην έκθεση παρουσιάζουν από ένα έργο οι εξής 20 καλλιτέχνες: Βασίλης Αλεξάνδρου, Ειρήνη Βογιατζή, Αλέξανδρος Βούτσας, Γιώργος Γεροντίδης και Δημήτρης Αμελαδιώτης, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Έλλη Γρίβα, Κωνσταντίνα Δούνια, Σωτηρία Ζορμπά, Αλεξάνδρα Κουμαντάκη, Αναστασία Λάμπρου , Δημήτρης Λάμπρου, Αλεξάνδρα Μάντζαρη, Άλκηστη Μιχαηλίδου, Ναρ, Δημήτρης Ντόκος, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Δημήτρης Πρωτοππαπάς, Μαίρη Ρουσιώτη, Μυρτώ Σαριδέλη, και Τζόλα.


Η έκθεση προέκυψε από την παρατήρηση ότι το σύνδρομο του Άσπεργκερ (στο εξής AS), που εντάσσεται στην κατηγορία των ισοβίων αναπτυξιακών διαταραχών και αφορά σε ένα είδος υψηλής λειτουργικότητας αυτισμού, παρουσιάζεται με διαφορετικές εκφάνσεις, στην τέχνη όπως καταγράφεται λογοτεχνικά στο βιβλίο του Μαρκ Χάντον «Ποιός σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα;» (2003) και κινηματογραφικά σε ταινίες όπως «Ρέιν Μαν» (1988) και «Μέρι και Μαξ» (2009).


Από αυτές τις εκφάνσεις συμπεραίνεται ότι η εποχή μας αναγνωρίζει το δικαίωμα ισάξιας κοινωνικής θέσης σε άτομα με AS. Θεωρώντας το AS ως φαινόμενο με εν δυνάμει πολιτιστικές διαστάσεις, παρουσιάζεται η εν λόγω έκθεση με στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο στις ιδιαιτερότητες του συνδρόμου. Έτσι, η έκθεση AS προσδοκά να φωτίσει τις πτυχές του συνδρόμου – τα χαρακτηριστικά στοιχεία έκφρασης των ατόμων με AS, την αντίληψη που έχουν τα άτομα με AS για τον κόσμο, την αντίληψη που έχει ο κόσμος για τα άτομα με AS, τον τρόπο αναπαράστασης του AS ως έννοια, και την κριτική στάση στην περιθωριοποίηση του AS ως ασθένεια.


Ο τίτλος «AS asperger», που στα ελληνικά μεταφράζεται «ΩΣ άσπεργκερ», προτείνει στο κοινό να ταυτισθεί προσωρινά με τα άτομα με AS για να δει τον κόσμο από τη δική τους οπτική γωνία. Με αφορμή το σύνδρομο, η έκθεση AS επανεξετάζει την παραδοξότητα των σχέσεων γενικά του σύγχρονου ανθρώπου με τους γύρω του, αλλά και με τον εαυτό του. Ο υπότιτλος της έκθεσης «Το παράδοξο του να είσαι άγριο ζώο ή θεός» εμπνέεται από σχετικό ρητό στα Πολιτικά του Αριστοτέλη. Έτσι, η έκθεση ταυτίζει τα άτομα με AS με ακραίες φύσεις ως άγριο ζώο ή θεός. Μάλιστα, η έκθεση προτείνει ότι το AS μπορεί να μην είναι κατάρα, ως νευρολογική διαταραχή –όπως είχε κάποτε εσφαλμένως διαγνωσθεί η ομοφυλοφιλία– αλλά ίσως ευλογία ως χάρισμα μίας διαφορετικής αντίληψης για τον κόσμο και τα πράγματα.


Στα πλαίσια της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρη, προσφέρεται αντίστοιχη ξενάγηση για κάθε μέρος – στις 12:00 την Κυριακή, 18 Μαΐου για το 1ο Μέρος και στις 12:00 την Κυριακή, 1η Ιουνίου για το 2ο Μέρος.

Σχετικές ειδήσεις
CHEAPART 2016: Παρελθόν και μέλλον, τα δύο πρόσωπα της CHEAPART
06.12.2016 12:13
Στο ίδιο ιστορικό κτίριο της Οδού Θεμιστοκλέους και Α. Μεταξά 25 στα Εξάρχεια που γεννήθηκε η CHEAPART και όλα αυτά τα χρόνια έχουν εκθέσει πάνω από 500 καλλιτέχνες, εγκαινιάζεται φέτος στις 9 Δεκεμβρίου στις 7:30 μμ. η CHEAPART 2016 με 80 επιλεγμένους εικαστικούς που θα σας ξεναγήσουν στο έργο τους.
Nothing special: Just not Opium - Κονκορδάτο*: ομαδική έκθεση στην Cheapart
26.10.2016 16:43
Η Cheapart εγκαινιάζει στις 2 Νοεμβρίου 2016 την ομαδική έκθεση Nothing special: Just not Opium - Κονκορδάτο*.
Ασημαντότητες: ομαδική έκθεση στην Cheapart
30.09.2016 16:57
Η Cheapart εγκαινιάζει τη νέα σεζόν με την ομαδική έκθεση με τίτλο Ασημαντότητες.
Η σημασία τού να είσαι ζώο: ομαδική έκθεση στη gallery genesis
05.05.2016 10:15
Την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016, στις 20.00 εγκαινιάζεται στη gallery genesis η έκθεση «Η σημασία τού να είσαι ζώο», σε επιμέλεια Μαρίας Γιαγιάννου. Αφορμή για την έκθεση αποτελεί το ομώνυμο δοκίμιο της επιμελήτριας στο βιβλίο «Μεταμοντέρνο Σώμα» (συλλογικό, Γαβριηλίδης 2016) όπου μελετά το φαινόμενο της θηριανθρωπίας στις εικαστικές τέχνες.
Portrait Cabinet: ομαδική έκθεση στην Cheapart
24.03.2016 11:22
Η Cheapart εγκαινιάζει την Παρασκευή 1η Απριλίου 2016 την ομαδική έκθεση Portrait Cabinet, στην οποία 57 καλλιτέχνες δημιουργούν πάνω από 100 έργα σε έναν διάλογο με το πάντα επίκαιρο “πορτρέτο”.