Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Κεκλεισμένων των Θυρών, του Jean Paul Satre στο 104

Κεκλεισμένων των Θυρών, του Jean Paul Satre στο 104

Το θέατρο 104 παρουσιάζει από την Παρασκευή 9 Μαΐου το έργο του Jean Paul Satre, Κεκλεισμένων των Θυρών.


Ο Σαρτρ, βασικός θεωρητικός του υπαρξισμού, με το θεατρικό κείμενο «Κεκλεισμένων των Θυρών» παρουσιάζει την κόλαση τριών ηρώων σ’ έναν αβάσταχτο εννοιολογικό και συγκινησιακό  κύκλο εγκλωβισμού.


Πρόκειται για μια συμβολική σύλληψη της κόλασης σ’ ένα γυμνό δωμάτιο όπου έρχονται να ζήσουν ο Γκαρσέν, η Ινές και η Εστέλ οι οποίοι είναι καταδικασμένοι να δέχεται ο καθένας την παρουσία των άλλων δύο.


Σε κανένα ίσως από τα άλλα του θεατρικά κείμενα  δεν αποδίδεται με τόση ενάργεια το θηριοτροφείο των ιδεών. Ο καθένας μόνος ή με επαμφοτερίζουσες συμμαχίες στην προσπάθεια διαφυγής του, τρώει τις σάρκες των άλλων, χωρίς τελικώς να την κατορθώνει.


Σ’ αυτό το ευρηματικό και ιδιαιτέρως φορτισμένο  υπαρξιακό γαϊτανάκι η προσπάθεια επαφής του κάθε προσώπου  δεν βρίσκει ανταπόδοση από κανέναν εκ των άλλων δύο.

Σ’ αυτά ακριβώς τα διαρκώς ανεκπλήρωτα "θέλω" συνίσταται η κόλαση.  Κόλαση είναι οι Άλλοι. Η δική μας ανάγνωση και κατά συνέπεια το ανέβασμα της παράστασης βαθαίνει στην εκ των καταστάσεων σωματοποίηση του ανθρώπινου πόνου και στην αγωνιώδη προσπάθεια απελευθέρωσης απ’ αυτόν με ό,τι αυτό εννοιολογικά και αισθητικά συνεπάγεται.


Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Πάνος Κυπαρίσσης
Φωτισμοί: Φάνης Δούσκος
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Σταυριανός
Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης) οι: Φαίδρα Σούτου, Γιώργος Σταυριανός, Βασιλική Σκάλκου, Μαρία Γίτσα

Διάρκεια παράστασης: 110’ χωρίς διάλειμμα

Σχετικές ειδήσεις
No exit (Κεκλεισμένων των θυρών) του  Ζαν Πωλ Σαρτρ στο Θέατρο Αυλαία
30.09.2016 13:45
Η Θεατρική ομάδα ριSκο και το Αβέρτο Θέατρο παρουσιάζουν το έργο του Γάλλου φιλόσοφου και συγγραφέα Ζαν Πωλ Σαρτρ, ΝΟ ΕXIT (“Κεκλεισμένων των θυρών”) σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Οικονόμου στο “Θέατρο Αυλαία” στη Θεσσαλονίκη από τις 17 Οκτωβρίου 2016.
Stand up comedy Special με τον Paul Thorne στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
07.04.2016 15:34
Ο διεθνούς φήμης Άγγλος κωμικός Paul Thorne έρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για μία special παράσταση stand up comedy, Τετάρτη 13 Απριλίου 2016, στις 20:00.
Ανθρώπινες φωνές, του Jean Cocteau στο Θέατρο Αυλαία
18.03.2016 14:50
Το Θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει το έργο του Jean Cocteau, Ανθρώπινες φωνές, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μακρή, από τις 25 Μαρτίου 2016.
Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι, του Tennessee Williams στο Rabbithole
10.02.2016 15:33
Η πολυδραστική ομάδα τέχνης Fabrica Athens παρουσιάζει στο Rabbithole το ποιητικό θεατρικό κείμενο “Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι” σε σκηνοθεσία της Φένιας Προβελεγγίου.
Ο καθένας τα δικά του: για τέσσερις νέες παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
15.01.2016 14:40
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης επαναλαμβάνει λόγω των sold out παραστάσεων το stand up comedy show «Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ» από την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου και για 4 μόνο Παρασκευές, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.