Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Η κατάρα της πεταλούδας, του Λόρκα στο θέατρο Vault

Η κατάρα της πεταλούδας, του Λόρκα στο θέατρο Vault

Το θεάτρο Vault παρουσιάζει το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Η κατάρα της πεταλούδας, από την Κυριακή 11 Μαΐου 2014.


«Η κατάρα της πεταλόυδας» ή αλλιώς «Τα μάγια της πεταλούδας» είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, όπου ο έρωτας και ο θάνατος είναι το ίδιο πράγμα και η "κωμωδία" όπως την αποκαλεί ο ίδιος, μετατρέπεται σ' ένα σκοτεινό ποιητικό παραμύθι.


Η κατάρα της πεταλούδας είναι μια ερωτική ιστορία που εξελίσσεται σε ένα κατσαριδοχωριό. Εκεί λοιπόν κατοικούν έντομα ευχαριστημένα που άλλη δουλειά δεν έχουν παρά να ρουφούν τις στάλες της πρωινής δροσιάς και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με τον Άγιο φόβο των Θεών τους. Ανάμεσά τους ζουν και οι ήρωες του έργου: η Κατσαρίδα Μαυρομάντισσα- γιάτρισσα και δασκάλα, η Δόνια Κατσαρίδα χήρα και μητέρα ενός νεαρού ποιητή, του Κατσαριδάκου, τον οποίο θέλει να παντρέψει με μία πλούσια και όμορφη νεαρή Κατσαρίδα, τη Σύλβια, ένας μέθυσος σκορπιός, ο Κοψοκαλάμης, πυγολαμπίδες, σκουλήκια και όλα αυτά τα μαύρα έντομα της νύχτας που μας φέρνουν αποστροφή παρ’ όλη τη χάρη τους.


Μέχρι που την ήρεμη ζωή τους ταράζει η εμφάνιση μίας πεταλούδας με λευκό φόρεμα που δεν μπορεί να πετάξει. Δεν έχει παρά λίγες ώρες που έσκισε το κουκούλι της και με κόπο έχει δημιουργήσει τα φτερά της, αλλά μια πτώση από ένα κυπαρίσσι της χάλασε το ένα φτερό. Κι ενώ αυτή προσπαθεί να δεχτεί την μεταμόρφωσή της από κάμπια σε πεταλούδα και να πετάξει, ο ποιητής Κατσαριδάκος αιχμαλωτίζεται και μαγεύεται από την ονειρική και κατάλευκη εμφάνισή της και θέλει να την πλησιάσει. Για τον νεαρό ποιητή η πεταλούδα παίρνει τη μορφή του έρωτα, της τέχνης, του αντισυμβατικού, της ευτυχίας.


Το έργο εξιστορεί την πάλη της πεταλούδας προς την ελευθερία και την επιθυμία του Κατσαριδάκου να είναι μαζί της  προσπαθώντας να κυνηγήσει το άπιαστο. Μια ιστορία συμβολική, που ο συγγραφέας επιλέγει για πρωταγωνιστές του έντομα για να σηματοδοτήσει την αξία της κάθε ύπαρξης και να τονίσει την ενότητα της φύσης.


Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Ήχος: Άννα Ρεμούνδου
Παραγωγή: BackUp
Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος: Νάνσυ Γρυπάρη
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Ανδριόπουλος
Video: Νικήτας Χάσκας

Διανομή: Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Αγγελική Καρποδίνη, Νίνα Ντούνη, Ευδοκία Τσοτάκου, Άλκης Χωριανόπουλος, Έλσα Χωριανοπούλου

Αφηγητές: Νατάσα Βησσαρίωνος, Μούκος Κοπαράνης


Η κατάρα της πεταλούδας δημιουργήθηκε από ερασιτέχνες ηθοποιούς, στο πλαίσιο του θεατρικού σεμιναρίου της ομάδας « Όνομα?» που πραγματοποιήθηκε τον χειμώνα του 2013 – 2014 στο Θέατρο Vault.

Σχετικές ειδήσεις
Homo Galacticus, από την ομάδα Inferno στο Θέατρο Vault
16.01.2017 16:39
Ο Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει την παράσταση Homo Galacticus τη SCI/FI, αιματηρή κωμωδία της ομάδας Inferno, σε σκηνοθεσία Σταματίας Καγκελάρη και Δημήτρη Μαμιού.
Η Θαυμαστή Μπαλωματού, του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα από τη Πολιτεία Θεάτρου
15.09.2016 14:31
Η «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ» παρουσιάζει, κατόπιν επιθυμίας των φίλων της και για 4 μόνον παραστάσεις, τις Κυριακές 2- 9-16 & 23 Οκτωβρίου 2016, τη μεγάλη επιτυχία της θεατρικής περιόδου 2015-2016, Η Θαυμαστή Μπαλωματού, του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.
Ο θεατρικός Μάιος στο Vault
05.05.2016 14:45
Με 7 παραστάσεις συνεχίζει το Μάιο το φετινό του πρόγραμμα ο πολυχώρος VAULT.
Μηχανικοί Καταρράκτες της Σώτης Τριανταφύλλου στον Πολυχώρο Vault
23.03.2016 12:41
O Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει για πρώτη φορά στο θέατρο τη νουβέλα της Σώτης Τριανταφύλλου “Μηχανικοί Καταρράκτες” σε σκηνοθεσία Σταμάτη Πατρώνη. Από το Σάββατο 26 Μαρτίου, κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00, έως τις 29 Μαΐου.
Λυσιστράτη, του Αριστοφάνη στον Πολυχώρο Vault
25.02.2016 09:53
Ο Πολυχώρος VAULT και ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος με την θεατρική ομάδα «Όνομα?» παρουσιάζουν το έργο του Αριστοφάνη, Λυσιστράτη.